YAZAN: SALİH KILINÇ

 “Hamam tası gümüşten ben ne anladım bu işten”

2015 Genel seçimleri de hem ülkemizde hem ilimizde enteresan sonuçlara bitti. Kim başarılı, kim başarısız bir türlü anlayamadık. Seçim sonucu Uşak’ta hiçbir partiye, “Bu seçimlerin galibi benim”  dedirtmedi.

Seçim sonrası partilerin il örgütlerinde hiçbir canlılık görülmüyor. Sonuçların açıklanmasından sonra yapılan birkaç cılız açıklama ve partililerin sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda da bana hiçbir parti tabanının çıkan sonuçtan tatmin olmadığı izlenimini veriyor.

Dilerseniz, gelin rakamlarla Uşak’ta hangi parti başarılı oldu? Hangisi başarısız oldu birlikte irdeleyelim. Ancak, gerek ülke genelinde gerek Uşak özelinde öyle bir sonuç çıktı ki; nereden bakarsanız oradan görüyorsunuz. Başarılı tarafından bakarsanız öyle, olumsuz tarafından bakarsanız böyle görünen bir sonuç ortaya çıkıyor. Parti parti sonuçları sizlerle birlikte değerlendirmeye çalışalım:

AK PARTİ:

AK Parti Uşak’ta da birinci. Ama ne birinci? Düşünün iki pehlivan güreşiyor. Biri ötekini öyle bir yere çarpıyor ki; göbeği gökyüzüne bakıyor. Yani tuş oluyor. Ancak tuş olan pehlivan yere düşerken, kendini yere çarpan pehlivanın kolunu kopartıyor. Kolu kopan, güreşin galibi, kol koparan pehlivanın sırtı yere yapışmış. Bu güreşin galibi sizce kim olur?

AK Parti de kolu kopmasına rağmen güreşi kazanan pehlivan gibi. Uşak’ta birinci parti olmuş. En yakın rakibi CHP’ye 21 bin 956 oy fark atmış. Başarılı mı? Başarılı. Öte yandan 2011 Genel seçimlerinde aldığı 110 bin 461 oyla üç milletvekilliğini zorlarken, bu kez 24 bin 062 oy gerileyerek, bir vekilliği de kaybetmiş. AK Parti Türkiye genelinde yüzde 40,86 oy oranı tuttururken Uşak teşkilatı, il genelinde yüzde 38,02 oy oranı ile Türkiye ortalamasının da yüzde 2,84 gerisinde kalmış. Bu rakamlara göre AK Parti Uşak’ta birinci olmasına rağmen başarısız oldu diyebiliriz.

Bu sonuç, AK Parti Uşak tabanında da “Başarısızlık” olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu başarısızlığı tamamen yerel yöneticilerin üzerine yıkmak da insafsızlık olur. Aslında AK Parti’nin Uşak’ta oy kaybetmeye başlaması 2014 Yerel seçimlerinde başlamıştı. AK Parti, 2011 genel seçimlerinde 110 bin 461 olan oyu, 2014 genel seçimlerinde genel seçimlerde ölçü kabul edilecek, İl Genel Meclisi oylarında 95 bin 069 oya düşürmüş, ancak Uşak Merkez, Banaz ve Eşme gibi belediyelerin yıllar sonra kazanılması, zafer sarhoşluğu yaşayan AK Parti Uşak teşkilatları ve tabanın bu düşüşün üzerinde durmasını engellemişti. Yani bir başka deyişle, AK Parti’nin bir milletvekili kaybedeceği yerel seçimlerden sonra aleni bir şekilde ortaya çıkmış, tüm Uşak, “Milletvekilliği seçimlerinde Uşak’ta 1+1+1 olur” derken, AK Parti teşkilatları “İlla da 3 aşağısı kurtarmaz” psikozuna girince gelen felaketi göremez olmuştu.

 

 

Tepede koalisyon olmaz da 45 gün sonra seçime gitse AK Parti’nin durumu Uşak’ta ne olur?  Bence daha da kötü olur. Hele 2. Sıra adayı gibi tepeden müdahalelerle aday belirlendiği, AK Parti’nin Uşak’ta daha da kötü bir sonuç alacağını düşünüyorum. Zaten bu sonucu göremeyen yönetici ve tabanın morali 45 gün sonra yapılacak bir seçimi göğüsleyecek durumda görünmüyor.

“Bunu da nereden çıkardın?” derseniz, şu ana kadar tüm partilerde iyi kötü seçim değerlendirmesi yapan yönetici ve adaylar olduğu halde, AK Parti’de hala bir Allah’ın kulu ağzını açıp iki kelam etmedi. Bir de seçim olsa ne diyeceklerdi ki; “Hastane yaptık, adiyle ve emniyet binası yaptık, tapu dairesi yaptık, çevre yolu yapıyoruz.” Söylemleri bu seçimlerde bayatladığı için Uşak seçmeninden rağbet görmedi.

Özkan Yalım’ın yapmadığı en doğru iş! Özkan Yalım’ın yapmadığı en doğru iş!

“Dün dünde kaldı cancağızım‚ bugün yeni şeyler söylemek lazım” der Hz. Mevlana. AK Parti Uşak İl Teşkilatı 45 günlük 60 günlük bir süreçte Uşak seçmenine yeni neyi söyleyebilir ki? Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 27 Mayıs Uşak ziyareti sırasında açılışını yaptığı 37 tesis bile Uşak seçmeni tarafından dikkate alınmadı.

AK Parti’nin Uşak’ta toparlanması için en az 6 aya, harekete geçip 7 Haziran seçimleri öncesi enerjisine dönmesi için de bir 6 ay gerekiyor. Tabi bu arada Ağustos Ayında AK Parti’nin genel kurulu ve Genel Başkanlık seçimi olduğunu da unutmamak gerek. Genel Başkan Davutoğlu devam eder mi? Başka bir isim Genel Başkan olur mu? 7 Haziran seçimlerinin faturası Uşak’ta kimlere ödetilir? Bunları bekleyip göreceğiz.

AK Parti Uşak İl Teşkilatında başarısızlığın faturası olarak keller alınır mı bilinmez. Ancak, alınırsa haksızlık olur. Çünkü Türkiye genelinde AK Parti başarısız olmuştur.Kelle avına başlanırda AK Parti’de adam kalmaz. Kaldı ki; daha önceki yazımda belirttim. AK parti’nin Uşak’ta başarısızlığının nedeni, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, daha sonra AK Parti Genel merkezi’nin bizzat kendisidir. Aday seçimlerindeki tutarsızlık, Uşak’ı önemsememe, AK Parti’ye Uşak’ta oy kaybettirmiştir. Yukarıda belirttiğim gibi, üç yıldır çivi çakılmayan Uşak’a heyecan yaratıcı hiçbir proje sunamamışlardır.

Her seçim öncesi artık sakız olan Uşak’a tarifeli yolcu uçağı seferlerini koymak, ne Uşak halkının, ne AK Parti tabanın, ne de basının dikkatini çekmiştir. (Bana gelen yakınmalara göre de uçak seferleri şu anda hep erteleniyor ve uçuş yapılmıyormuş) Cumhurbaşkanı’nın Uşak ziyareti sırasında bozkurt işareti yapan bir kadının gözaltına alınması da Uşak seçmeni üzerinde olumsuz bir etki yaratmıştır.

KALKEDON (KÖRLER ÜLKESİ)

Hepinizin bildiği gibi İstanbul, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmeden önce adı “Bizans” tır.  Kente adını veren kurucusu Byzas Delphi'de bir müneccime danışarak, yeni şehrini nereye kurması gerektiğini sormuştur. Müneccim ona "körlerin karşısına" cevabını vermiştir. O zaman Byzas bunun ne anlama geldiğini anlayamamıştır. Ancak gemileriyle Boğaz'a gelince müneccimin dediklerinin ne anlama geldiğini kavrayabilmiştir. Boğaz'ın Asya kıyısında Kalkedon adında bir Yunan şehri vardır. (Bugünkü Kadıköy) Byzas Kalkedon şehrindekilerin bahsedilen "körler" olduğunu düşünmüştür; çünkü kendilerinden yarım mil uzaklıktaki muhteşem konumdaki seçkin toprakları fark edememişlerdir. Byzas şehrini bu seçkin olarak adlandırdığı topraklara kurar, ve ondan sonra şehrin adı şerefine "Byzantion" olarak adlandırılır.

Bu kısa öyküde olduğu gibi AK partililer için Uşak “Kalkedon (Körler Ülkesi)” olmuş, gerek 2014 yerel seçimlerinde yaşanan oy kaybı, gerek milletvekili aday belirlenmesinde AK Parti Uşak tabanının ve halkının eğilimlerinin göz ardı edilmesi, AK Parti’ye Uşak’ta başarısızlığı getirmiştir.

“Başarısızlık” diye üzerine basarak söylüyorum, birinci parti olmalarına rağmen başarısızdır. Oyları düşmüş ve bir milletvekilliğini kaptırmışlardır. Uşak’ta her parti eğrisiyle doğrusuyla 7 Haziran Genel seçimlerinin bir analizini yapmış ve günah çıkartmıştır. Ancak, AK Parti Uşak Teşkilatı’ndan ve Milletvekili Mehmet Altay’dan en ufak bir değerlendirme yapılmamsı da bana göre manidardır. Siyasette başarı da başarısızlıkta üstlenilmelidir.

Bir dahaki yazımda Uşak’ta CHP’yi irdeleyeceğim. Yazımın başlığı da; “Atatürk sağ olsaydı sizi sopayla kovalardı”

Editör: TE Bilişim