Kudret Yörük: Dün AKP'den istifa edenler işe alındı Kudret Yörük: Dün AKP'den istifa edenler işe alındı

Uşak Baro Başkan Adayı Avukat Tevfik Şahan, Türkiye genelinde ve Uşak’ta baro seçimlerinin covid-19 gerekçe gösterilerek ertelenmesine tepki gösterdi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Tevfik Şahan, “Covid-19 siyasi parti kongrelerinde bulaşmıyor da, baro seçimlerinde mi bulaşıyor? Aklımızla dalga geçen bu kararı, yargıya taşıyacağız” dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile; Sağlık Bakanlığının yazısına atfen, “Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda, mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak 2 Ekim 2020 tarihinden itibaren 01 Aralık 2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin ertelenmesi” kararı duyuruldu. Kararla birlikte baro seçimleri de ertelendi ve Uşak Baro Başkan Adayı Avukat Tevfik Şahan, kararın siyasi gerçeklerle alındığını ifade etti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tevfik Şahan, “Son kez de YSK tarafından verilen karar ile; “İl/İlçe Hıfzısıhha Kurulunun karar alması durumunda, baro seçimlerinin yapılamayacağına…” karar verilmiştir. Ancak YSK kararında Siyasi Parti Kongrelerinin yapılabileceği vurgulanmıştır. Bu ertelemeye gerekçe olarak her ne kadar Covid 19 gösterilmiş olsa da gerçek sebep; kurulmuş/kurulmamış İkinci barolara ve TBB seçimlerinde iktidara yakın olanlara ek süre kazandırmaktır. Yasalar hiçe sayılarak yapılan bu düzenleme hukuki olmadığı gibi ahlaki de değildir. Böylece barolar seçim yapamaz hale getirilmiştir. İleri sürülen sebep gerçekçi değildir. Covid 19 siyasi parti kongrelerinde, düğünlerde AVM’lerde , okullarda hatta binlerce insanın katıldığı parti mitinglerinde bulaşmaz fakat baro seçimlerinde bulaşabilir demek aklımızla dalga geçmektir” dedi.

Şahan, “Baroların ve TBB’nin Genel Kurulları, yapılacağı tarih de belirtilmek suretiyle yasa ile düzenlenmiştir.  Yasa ile yapılan bir düzenlemenin İçişleri Bakanlığı Genelgesiyle değiştirilmesi, hukuka aykırıdır. Genelge ile yasaya aykırı düzenleme yapılamayacağını Hukuk öğrencileri dahi bilir. Avukatlar bu yasal olmayan duruma karşı gerek baroları ile gerekse de tek tek hakkını arayacaktır. Pek çok baro gibi Uşak Barosu’nun da bu hukuksuz durumun iptali için yargı yoluna başvuracağına inancım tamdır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim