Özkan Yalım’ın yapmadığı en doğru iş! Özkan Yalım’ın yapmadığı en doğru iş!
Uşak’ta dün siyasi partilerdeki tantanaları değindik. Seçimin favori iki partisi AK Parti ve İYİ Parti’de de belediye ve il genel meclisi için yerini beğenmeyenler var. Bir diğer alternatif parti CHP’de de benzer tartışmalar yaşandı. Hatta CHP’li aday Özkan Yalım’a sandalye ile vurulduğu iddia edildi. Yalım, bu iddialar için “Bana sandalye ile vuracak adam yaşayamaz” diye yanıt verdi ve yalanladı. AK Parti’de Belediye Başkan adayı Mehmet Çakın’ın önceki listesinden hiçbir isim yeni dönemde yok. İYİ Parti’de Gülsüm Bayraktar istifa etti. Peki bunca tantana ne için? İşte Belediye Meclis üyelerinin aylık kazançlarıyla ilgili detaylar:

AYLIK KAZANÇLARI 300 İLA 1000 TL ARASINDA

Uşak Belediye Meclisi’nde, Başkan’la beraber 32 üye bulunuyor. Meclis üyelerinin 2019-2024 dönemindeki üyeleri ilk seçim sonuçlarına göre Başkan Mehmet Çakın’la birlikte 18 AK Parti, 11 İYİ Parti, 2 CHP ve 1 MHP’li üyeden oluştu. Seçimlere 1 yıl kala İYİ Partili bir üye istifa ederek AK Parti saflarına katıldı. Şu anda herkesin deyim yerindeyse “bir birini yediği” belediye meclis üyeliğinin aylık getirisine dair bazı bilgiler edindik. Buna göre Uşak Belediye Meclis üyeleri, hangi partiden olursa olsun, meclisin her oturumu için yaklaşık 300’er TL para alıyor. Bunun dışında mecliste bulunan komisyonlara da aynı üyeler katılıyor. 1 meclis üyesi, ortalama aylık 2 komisyona katılıyor ve aralarında hiçbir komisyonda görev almayanlar da bulunuyor. Hiçbir komisyonda görev almayan meclis üyeleri aylık 300 TL ve oturuma ilaveten 2 komisyon yapan üye de toplamda 3 huzur hakkıyla yaklaşık 900 TL para alıyor. Mecliste; imar, plan bütçe, trafik, çevre ve sağlık, sosyal yardımlar, kentsel dönüşüm, eğitim ve kültür, park ve bahçe, kadın, yaşlı ve çocuk, dış ilişkiler, hukuk, hayvan hakları ve gayri menkul satış komisyonlara görev yapıyor.

MECLİS ÜYELERİ ENFLASYONA EZDİRİLMİŞ!

Edindiğim bilgilere göre meclis üyelerinin paraları aylık olarak yatmıyor. Meclis üyelerinin huzur hakları toplu olarak belediye tarafından, 6 ila 10 ayda bir tek seferde hesaplarına geçiyor. Bu noktada meclis üyelerinin enflasyon karşısında ezildiğini söylememiz de mümkünJ… Zaten meclis üyesi oyanların çoğunluğunun bu parala ihtiyaçları yok. Hatta meclis üyesi olmak için belki 5 yıllık süredeki huzur hakkının çok daha üzerindeki paraları, başvuru ve bağış adıyla partilerine veriyorlar.

PEKİ BU GÖREVLER NEDEN BU KADAR DEĞERLİ?

Normalde hiçbir maddi getirisi olmayan bu görevlerin neden değerli olduğuna dair sorular yoğun olarak soruluyor. Genel manada meclis üyesi adayı olmanın 3 amacı bulunuyor? Bunlardan ilki, bir kartvizit olarak meclis üyesi olmak. Meclis üyeliğinin prestijinden yararlanmak bir tercih sebebi olarak dikkat çekiyor. İkinci olarak belediye yönetimiyle daha yakın ilişkiler kurmak ve iktidardaki partide yer alma durumunda başkan yardımcılıkları almak. Eğer başkan yardımcılığı alınmamışsa, belediye ile dönemsel de olsa yaptığı işe göre ticari ilişki geliştirmek. Üçüncü gerekçe olarak da imardaki gelişmeleri yakından takip etmek ve böylelikle yapacağı arsa yatırımlarını buna göre şekillendirmek. Yeni dönemde hangi parti iktidarda olursa olsun, bu düşünceler farklı kişiler üzerinden devam edecek gibi görünüyor.
ALİ ARASLI
Editör: Ali ARASLI