Uşak bir rekora imza attı

2015 yılı yağışlarında, Ege ve İç Anadolu bölgeleri mevsim normallerinin 2 kat üzerinde yağış alırken, yüzde 200’ün üzerindeki artışla Aksaray ve Uşak, en fazla yağış alan iller arasında ilk iki sırayı aldı.

Uşak, 2015 yılının ilk 8 ayında, 2014 yılının aynı dönenme oranla yüzde 200 oranında artış göstererek, Aksaray ili ile birlikte Türkiye’nin en çok yağış alan ili unvanını kazandı. Uşaklı çiftçiler, bu yılki yağışlardan çok memnun olduklarını, 2016 yılında da ürün rekoltesinin artmasını beklediklerini söyledi.

 EN ÇOK YAĞIŞ AKSARAY VE UŞAK’TA GÖRÜLDÜ

Uşak Sosyete Pazarı ne oldu? Uşak Sosyete Pazarı ne oldu?

Türkiye 2015 yılı yaz aylarında mevsim normallerinin yüzde 38 üzerinde aldığı yağışla yüzü gülerken, en fazla artış yüzde 227 ile Aksaray’da yaşandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 1 Haziran-31 Ağustos 2015 tarihlerinde Türkiye genelinde yağış ortalaması 85 milimetre olarak gerçekleşirken, 2014 yılına kıyasla yüzde 2,7, mevsim normallerine göre ise yüzde 38 artış görüldü. En fazla artış, mevsim normali 53 milimetre iken 2015 yaz mevsiminde 112 milimetre yağış alan İç Anadolu Bölgesi’nde yaşandı. Yaz mevsiminde en fazla yağış 342 milimetre ile Rize’ye düşerken, en az yağış 4,4 milimetre ile Mardin’de yaşandı. Yağışlarda Ege ve İç Anadolu bölgeleri mevsim normallerinin 2 kat üzerinde yağış alırken, yüzde 200’ün üzerindeki artışla Aksaray ve Uşak, en fazla yağış alan iller arasında ilk iki sırayı aldı.

UŞAKLI ÇİFÇİ YAĞIŞLARDAN MEMNUN

Ulubey ilçesine bağlı Avgan Köyü Muhtarı Mümin Bayer ise, yağışlar sayesinde 2016 yılında özellikle tütün üretiminde ve diğer tarım ürünlerinde rekor hasat beklediklerini kaydetti.

Son yağışların çiftçilere bereket getirdiğine ve yüzlerinin gülmesine neden olduğuna değinen Bayer, “Tarlalarımızda ve ağaçlarımızdaki tüm ürünleri toplamıştık. Gerçekten son dönemdeki yağışlar çiftçiyi memnun eden yağışlardır. Toprak yapısının bu suyu tutma özelliği, hem toprağı doyurma açısından hem de baraj ve göletleri doyurma adına güzel yağışlar oldu. Bu yağışlarla birlikte köyümüzün en büyük gelir kaynaklarından olan tütün üretiminde rekor bekliyoruz. Bu yağışların en büyük faydası verimli ve kaliteli tütün yetişmesine olacaktır. Köyümüzde çok fazla arpa buğday üretimi yok. Ama bu dönem, arpa buğday eken çiftçiler için buğday, arpa gibi ürünleri gübreleme dönemidir. Bununla birlikte gübrelerinde atılması gerekiyor. Bu dönem çiftçinin gübre atma dönemi. Bu yağmurlar yüz güldürüyor. Bu yıl, yağan karda hem suyun toprakta tutulması hem de baraj göletlerin doluluğu açısından çok faydalı oldu. Bir diğer faydası da toprak iyice yumuşadığı için çiftçimiz, tarlasını çok rahat ve kolayca sürecektir” şeklinde memnuniyetini dile getirdi.

 

 

Editör: TE Bilişim