Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki ucuz çay ve yemek dönemi bitti! İşte zamlı fiyatlar! Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki ucuz çay ve yemek dönemi bitti! İşte zamlı fiyatlar!
 Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez ve sanayicilerle bir araya gelen Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, dericiliğin imalat açısından çok dağıldığını belirterek, “Çevreyle sorunları olan ve arıtmasız deri üretimi yapan bölgeler, bakanlıkça sıkıştırılmalı. Yeni yatırım yapacaklar da arıtma tesisi olan bölgeleri yönlendirilmeli” dedi. Bakan Ergün, Uşaklı sanayicilerin hazırladığı dosyayı kendisine hediye edilen yeni çantaya koydu

Çeşitli incelemeler ve ziyaretler için Uşak’a gelen Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilerle bir araya geldi. Burada Bakan Nihat Ergün’e bir sunum yapan Uşak Deri Karma Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, katı atık sorunu ve arıtma tesisi olmadan deri üretimi yapan bölgelerin oluşturduğu haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi. Sorunlarını dinleyen Bakan Nihat Ergün, “Siz sorunların çözümü için organizasyonu yapın, takıldığınız yerde biz destek verelim” dedi.

KATI ATIK VE HAKSIZ REKABETE ÇÖZÜM İSTEDİ

Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Uşak ziyareti kapsamında, kentteki sanayicilerle buluştu. Uşak Karma OSB Yönetim Kurulu salonunda yapılan toplantıda sanayicinin sorunları masaya yatırıldı. Uşak Deri Karma OSB’nin günlük ortalama 450 ton katı atık ürettiğini ve bertaraf konusunda sorunlar yaşadıklarını dile getiren Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, “Bölge olarak günlük ortalama 450 ton katı atık üretiyoruz. Atıkları bertaraf etmek için enerji üretimi yapacak bir tesis oluşturulmalı. Bunun maliyeti de yaklaşık 30 milyon doları buluyor. Biz bir Avrupa Birliği projesiyle bu sorunu çözebiliriz. Fakat belediye olmadığımız için AB bize hibe destek sağlamıyor. Bu konuda yasal düzenleme yapılırsa, finans sıkıntısını giderebiliriz. Katı atıklardan elektrik üretecek bir tesis kurarsak, uzun vadede kalıcı çözüm üretiriz” dedi. Ege Bölgesi’nde 150 kilometreyi kapsayan bir alandaki 8 yerleşim biriminde deri üretimi yapıldığını anlatan Akif Küplemez, “Uşak Deri Karma OSB olarak arıtma tesisimizi kurduk ve 3 milyon TL gibi ilave bir yatırımla çalışma kapasitesini artırdık. Çevre Bakanlığı’nın sıkı denetimleri devam ediyor ve çevreye zarar vermemek için ek maliyetleri de göğüslüyoruz. Fakat Manisa’nın Kula ve Salihli ile Aydın Karacasu’da hala arıtmasız üretim yapılıyor. Haksız rekabetin önüne geçilmesi lazım. Bizim gibi çevreye yatırım yapan bölgeler, dericilikle kümelenme alanları olmalı. Devletin arıtmasız çalışan yerlere deri ihtisas bölgeleri oluşturması ciddi yatırım maliyetlerine yol açıyor. Bunun yerine Uşak gibi arıtması olan bölgelere yatırım teşvik edilmeli” ifadesini kullandı.

NİHAT ERGÜN: DERİCİLİK İMALAT AÇISINDAN ÇOK DAĞILDI

Sanayicinin sorunlarının takipçisi olacaklarını kaydeden Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, katı atık sorununun belediyelerin işin içine çekilerek çözümünden yana olduklarını belirterek, “Katı atıklarla ilgili talebi değerlendireceğiz. Eğer hibelerin direk organize sanayilere verilme imkanı varsa, bunun oluşturulması noktasında çalışma yapılabilir” diye konuştu. Arıtmasız deri üretimi yapan bölgeler hakkında konuşan Bakan Nihat Ergün, şöyle söyledi: “Dericilik çok özellikli bir iş. Maalesef imalat noktasında da çok dağılmalar oldu. Küçük küçük bölgelerde üretim yapılmaya başlandı. Bu bölgelerde kökleşmiş bir yapı var. Buradaki üreticileri bir noktada toplamak, kısa vadede çok zor. Bunun bir sosyal maliyeti var. Eğer bu tip alanlardaki üretimin önüne geçmezseniz, sosyal maliyet daha fazla olacaktır. Şu anda deri ihtisas bölgelerine ihtiyaç yok, çünkü var olanlar güç bela ayakta kalıyor. Çevreyle sorunları olan ve arıtmasız deri üretimi yapan bölgeler, bakanlıkça sıkıştırılmalı. Yeni yatırım yapacaklar da arıtma tesisi olan bölgeleri yönlendirilmeli. Böyle olursa, sorunlar uzun vadede çözüme kavuşmuş olur.”

NİHAT ERGÜN, UŞAK DOSYASINI YENİ ÇANTASINA KOYDU

Öte yandan Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı Akif Küplemez, Bakan Nihat Ergün’e üzerinde bölgenin logosu olan deri bir çanta hediye etti. Çantayı beğendiğini dile getiren Bakan Nihat Ergün, sanayicilerin çeşitli sorun ve taleplere yer verdiği dosyayı yeni çantasına koydu. Bakan Nihat Ergün, bölgedeki işletmelerin deri analizlerini yapan laboratuarda da çeşitli incelemelerde bulundu.

 

Editör: TE Bilişim