Uşak’ta yoğun yağmurlarda cadde üzerindeki sele çözüm mümkün mü?

Uşak’ta önceki gün İsmetpaşa Caddesi’nde merak edilen bir patlak, bakım ve onarıma tabii tutuldu ve belediye yönetimi, ufak bir iş olmasına rağmen söz konusu çalışmayı kamuoyuyla paylaşma gereği duydu.

Çünkü caddenin zemini betonla yapıldı ve burada olası bir altyapı çalışmasında nasıl bir işlem yapılacağı merak ediliyordu.

Tabii belediyenin burada kendini ifade etmesi için bu bir fırsattı ve yerinde de bir değerlendirme yapıldığını görmekteyiz.

Tabii normal çalışmalara göre biraz daha maliyetli ve meşakkatli bir çalışma olduğu aşikar…

Daha önce konuyla ilgili bir açıklama yapan sivil toplum kurumu temsilcileri, beton zeminin tamir ve bakım açısından zor olacağını ve bunun yanı sıra yoğun yağmurlarda ne gibi bir sorunla karşılaşılacağına dair de endişeli olduklarını ifade ettiler.

BETON

Bu konuyla ilgili kentin altyapısını ve su sorunlarını iyi bilen ve 2004 yılından önce görev alan, 2 yetkin isimle konuştum. Polemik konusu olmaması için ağabeylerimizin isimlerini yazmak istemiyorum. Çünkü bu şehirde, söylenen doğrulara değil, kimin söylediğine bakılıyor.

Olası ve yoğun bir yağmurda caddeyi su basıp basmaması noktasında endişelerin hala bulunduğunu ve buna çözüm için neyin gerektiğini sordum ve şu cevabı aldım:

“Şeref Caddesi, otogar ve Küçük Çarşı üzerinden ve Stadyumun üst kısmından gelen su, Halit Ziya Uşaklıgil okulunun bulunduğu noktada buluşuyor. Yukarıda daha önce bazı çalışmalar yapıldı, fakat ne kadar olursa olsun artık yağmurlar çok fazla ve yoğun yağıyor. İklimler değiştiği için önceki çözümler de kar etmeyebiliyor. Bu nedenle suyun buluştuğu noktaya bir çözüm geliştirilmeli.

Halit Ziya’nın önünde buluşan su, buradan Hakkı Yağcı Cadde, İsmetpaşa Caddesi ve ismi gibi dereye dönen Dere Sokağa akıyor. Önceki yıllarda burada büyük su tahliye eden altyapı ekipmanları vardı ve bunlar söküldü. Şu anda yapılması gereken en temel çalışma, Halit Ziya’nın önünden başlanarak, Zübeyde Hanım Caddesi, eski belediyenin önü ve oradan da Dokuzsele Deresi’ne uzanacak bir yağmur suyu irsaliye hattıdır. Tabii burada içine birkaç kişinin gireceği büyüklükte büzler kullanılmalı.

Eğer bu sağlanırsa ortada sorun falan kalmaz ve caddenin zemini beton da olsa sıkıntı oluşturmaz. Tabii beton zemin suyu yeraltına geçirgenlik noktasında sıkıntılı bir işlem. Keşke bunu yapmasalardı. Madem yapmışlar, en azından sorunun kaynağına yönelik bir çözüm üretsinler. Uşak’ın kanayan yarasına çözüm bulurlar ve buradaki esnafın ve vatandaşın da hayır duasını alırlar”.

Her 2 ağabeyimizin verdiği bu ortak cevap üzerine, neden bugüne kadar yapılmadığını sordum. Tabii aldığım cevap beni hiç şaşırtmadı:

“Burada bunun yapılması için engel yok. Tabi belediye yönetimleri bu tip yoğun işlere girmekte tereddüt edebiliyor. Bütçe ve diğer konular ha deyince olmuyor.”

Belediye yönetiminin bu konuyu dikkate alıp almayacağını bilmiyorum. Fakat buradaki sorunun kökten çözümü için bir öneri. Belki de bunu kendi aralarında görüşmüş de olabilirler veya burada bizim bilmediğimiz bir sorun da belki olabilir. Binaların güvenliği de düşünülerek bu tip bir çalışmaya girişilmemiştir diye de aklımdan geçirmiyor değilim.

Özkan Yalım'dan vatandaşa 'artık gelmeyin, iş talebinde bulunmayın' mesajı Özkan Yalım'dan vatandaşa 'artık gelmeyin, iş talebinde bulunmayın' mesajı

SEVGİYLE KALIN…

ALİ ARASLI

cadde sel

Editör: Ali ARASLI