Uşak OSB’de elektrik ve doğalgaz borcu olan firmalardaki çalışanları düşündükleri için tolerans tanıdıklarını belirten bir yetkili, 40 milyon TL olan bir firmadan buna karşılık 32 daireyi ipoteklediklerini ve bölgenin zararına olacak bir işe imza atmadıklarını söyledi.

Uşak OSB’de geçtiğimiz hafta tartışma konusu olan yaklaşık 55 milyon TL’lik doğalgaz ve diğer alacaklarla ilgili konuştuğumuz, bölgedeki bir yetkili, söz konusu alacağın yaklaşık 40 milyon TL’sinin bölgedeki bir seramik firmasına ait olduğunu ve bunun karşılığında 32 adet daireyi ipotek ettiklerini söyledi.

Geçtiğimiz hafta yapılan Uşak OSB Olağan Mali Genel Kurul toplantısında, bölge yönetiminin enerji alacakları tartışma konusu oldu. Bölgedeki iş insanı Özgecan Öztan, söz konusu borcun dökümünün açıklamasını isterken, Genel Kurul Divan Başkanı Mustafa Sezer, bu tip konuların aleni konuşulması yerine özelde bilgi verilmesinin daha uygun olduğunu ifade etti.

Genel kurulda söz konusu borcun 40 milyonunun sadece bir firmaya ait olduğu ve kalanının küçük borçlar olduğunu bildirildi. Tartışmanın ardından, dün Uşak OSB’deki bir yöneticiden konuyla ilgili detaylı bilgi aldık.

Uşak OSB’deki bir yönetici,  söz konusu borcun 40 milyonluk kısmının bölgedeki bir seramik fabrikasına ait olduğunu ve bunu da ipotekle garanti altına aldıklarını söyledi.

İZMİR BUCA’DA 32 DAİRELERİ BÖLGEYE İPOTEKLİ

Söz konusu borca karşılık yaklaşık 1 yıl önce, İzmir Buca’da bulunan 32 adet daireyi ipoteklediklerini belirten aynı yönetici, “Söz konusu fabrikanın şu andaki işletmecileriyle görüştük ve borçlarına karşılık bize ipotek verebileceklerini ifade ettiler. Bölgenin alacaklarını bu şekilde garanti altına aldık ve şu anda buraya sadece elektrik veriyoruz. Doğalgaz kapsamından kendi istekleriyle ayrıldılar ve LNG sistemini kullanıyorlar. Biz burada borcun karşılığı var mı ona baktık ve ipotekle işimizi sağlama alma yoluna gittik. Tabii burada çalışan işçilerin işlerine devamlı gidip gelmeleri ve evlerini geçindirmeleri de işin başka bir boyutu” dedi.

Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki ucuz çay ve yemek dönemi bitti! İşte zamlı fiyatlar! Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki ucuz çay ve yemek dönemi bitti! İşte zamlı fiyatlar!

BAZEN ÇEK ALIP, BUNU DA BÖLGEYE İŞ YAPANLARA VERİYORUZ

Kalan 15 milyon TL’lik alacağın da bir çok işletmeye dağıldığını belirten aynı yetkili, “Bazen borçlara karşılık sağlam çekler alıyoruz. Tabii çek ne kadar sağlam olursa olsun bankaya bunu soruyoruz ve yasal olarak belirlenen vade farkı yüzde 2,5 gibi bir oranı da ekleyerek, bölge için yaptığımız hizmet alımına dair ödemelerimizi gerçekleştiriyoruz. Çeki alıp beklemiyoruz ve bölgeye iş yapan firmalara cirolayarak teslim ediyoruz. Buradaki her iş yasal ve kesinlikle bölgenin zararına bir durum yok” diye konuştu.

İDARE ETMEMİZİN SEBEBİ FİRMALARDAKİ ÇALIŞANLAR

Bölgenin sanayicilere yönelik toleranslı davranmasının da zaman zaman eleştiri konusu olduğunu kaydeden aynı yetkili, şöyle konuştu: “Bazen bu konuda eleştiriler olabiliyor ve bunlar da gayet doğal. Fakat biz kesinlikle falanca iş adamını veya sanayiciyi koruyor değiliz. Biz işletmelerimiz zora girmesin düşüncesindeyiz. Nasıl insan vücudunun kana ve oksijene ihtiyacı varsa, fabrikalarımızın da suya, doğalgaza ve elektriğe ihtiyaçları var. Biz bunları birden şak diye kestik mi, burada çalışanlar ne yapacak? En kolayı memuru gönderip, vanasını kapattırmak. Fakat bunu yapmaktansa sanayicimizi ve çalışanlarını korumak daha olumlu ve insani bir seçim. Tanınan toleransın temel sebebi budur”.

ALİ ARASLI

Editör: Ali ARASLI