Dün, sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan Ahilik Haftası kutlamaları mehteran eşliğinde kortej yürüyüşü ve belediye önündeki törenle devam etti. Törene; Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Milletvekilleri İsmail Güneş, Mehmet Altay ve Dilek Akagün Yılmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk, Uşak İl Jandarma ve Alay garnizon Komutanı Albay Fuat Kömürcü, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun ile çok sayıda davetli katıldı. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği törende Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından hazırlanan bir ekibin geleneksel kuşak bağlama töreni ile mehteran gösterileri ilgiyle izlendi. Mehter ekibinin Türk bayrağı açması büyük alkış aldı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sadettin Öztürk, açılış konuşmasında Ahi Evran ve ahilik teşkilatı hakkında kısa bilgiler vererek ahiliğin özelliklerini anlattı.

"Ahilik, tüketici haklarını koruyan ve insanlığa ışık tutan bir teşkilattır"

 Birlik Başkanı Sadettin Öztürk konuşmasında şunları söyledi; "Ahilik kültürünü çağımızın şartlarına uygun hale getirerek yaşatmak, üzerimize düşen en önemli görevler arasındadır. İnsana saygı ve sevgiyi işleyen Ahilik kültürü haksız rekabeti ortadan kaldıran sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan, kaliteli üretimi benimseyen ve teşvik eden bir teşkilattır. Ahilik teşkilatları iş hayatının düzenlenmesinde toplumun bütününü ele alarak sosyal grupların menfaatlerini düşünmelidir. Sosyal huzurun sağlanması için uzlaşmacı, sosyal ve ekonomik ilişkilerin kurulmasını amaçlayan Ahilik teşkilatları bu özelliği ile insanlığa ışık tutar. Millet olarak sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden Ahi Evran muhabbeti ile birbirimizle kucaklaşarak dünya milletleri ile yarışmalıyız. Ahi olan kişinin yoksullara ve düşkünlere yardım etmek için eli, konuk olarak gelenler için kapısı ve yoksullara, konuklara ve düşkünlere doyurmak için de sofrası açık olmalıdır. Yine ahi olan kişinin kimsenin ayıbını görmemek ve kimseyi kötü gözle bakmamak için gözleri, kimsenin ırzına namusuna kötülük yapmamak için beli ve kimse hakkında kötü söz söylemeyip münafıklık yapmamak için dili bağlı olmalıdır. Bu özellikleri taşıyan her esnaf hem adetlerimizi yerine getirmiş olur hem de kazancına kazanç katar. Ahilik aynı zamanda tüketici haklarını koruyan bir teşkilattır. Çıraklarımıza ve bizden sonraki nesillere de aynı hassasiyetleri aşılamaya gayret ediyoruz" dedi.

Törende birer konuşma yapan Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş ile Dilek Akagün Yılmaz da ahilik teşkilatının özelliklerini ve tarihi sürecini anlatılar. Yılmaz, esnafın sorunlarını gündeme getirirken, Güneş ve Altay’da hükümetin esnaflara sundukları destekten bahsettiler.

 

“Ahilik ahlaki bir harekettir”

 

Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden de ahiliğin tarihine ve önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Bir sivil hareket olan Ahilik, zengin ve köklü bir kültür mirasına sahip Anadolu insanının ürettiği ve yaşattığı toplumsal bir projedir. Yüzlerce yıldır canlı tutulan bu gelenek yalnızca ekonomik boyuta değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel temellere sahip ahlaki bir harekettir.

Uşak'ın İsmetpaşa Caddesi'ndeki bu dükkan ihaleyle 358 bine kiralanacak Uşak'ın İsmetpaşa Caddesi'ndeki bu dükkan ihaleyle 358 bine kiralanacak

Ahilik teşkilatını, 13. yüzyılda, Kırşehir’e yerleşen Ahi Evran-ı Veli; akıl, ahlak, ilim ve çalışma prensipleri üzerine kurmuştur. Bu oluşum Anadolu’nun Türkleşmesini ve İslamlaşmasını da sağlamıştır. Ahilik teşkilatı ile Türk esnaf ve zanaatkârları milli ve dini duygularla yoğrulmuş, sağlam bir toplumsal yapının oluşumu sağlanmıştır.

Bu altyapının oluşumunda Ahilik Teşkilatı bir okul gibi; kazandırdığı mesleki bilgilerin yanı sıra mensuplarına sevgi, kardeşlik, paylaşma duygularını benimsetmiştir. Veli-nimeti olan müşteriye saygıyı, haramdan uzak durmayı, kişi için en hayırlısı olan alın teri ile kazancı esas alan Ahilik ilkeleriyle, güçlü bir toplumsal yapının temelleri atılmıştır. Bu temel üzerine Anadolu’da yüzyılları aşan bir barış ve huzur ortamı tesis edilmiştir.

Ahilikte terbiye, dürüstlük, çalışkanlık ve yardımseverlik esastır. Ahilik, ortaya koyduğu bu temel ilkelerle, toplumda yaşayan herkesi kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olmanın bilincini tüm topluma yayan bir sistem olmuştur.

Güçlü Türkiye’nin üretim gücü içerisinde bu gelenekten yetişen esnaf ve zanaatkârlarımızın emeği ve alın teri vardır. Ahiliğin prensiplerini bugün olduğu gibi yeniden okuyup, günümüze uyarlamak, bu prensipleri yarınlara taşımak için gereklidir. İşte bu prensip ve ilkeler, toplumda her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz birlik, beraberlik ve kardeşlik hislerini daha da pekiştirecektir.”

Daha sonra yılın ahisi seçilen 41 yıllık çilingir Mehmet Çetin Keskin’e Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden kaftanını giydirdi ve kutladı.

Editör: TE Bilişim