Uşak’ın önemli tarihi alanlarından biri olan Sebaste Antik kentindeki kilisenin hamamdan dönüştüğü saptandı.

Uşak’ın Sivaslı ilçesi Selçikler Beldesi’ndeki Sebaste Antik Kentinde, 44 yıl önce duran arkeolojik kazı çalışması tekrar başladı ve 1 buçuk ay daha devam edecek. 7 bin yıllık tarihi bulunan bölgedeki kazı çalışmalarında, büyük kilisenin hamamdan dönüştürüldüğü ve bunun Asos ve Hiyeropolis gibi bir örnek olduğu ifade edildi. Kazı çalışmasında yeni bulguların çıkmaya devam ettiğini ve belirten Sebaste Antik Kenti kazı çalışması bilimsel danışmanı ve Uşak Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Taştemur, kazı ve belgeleme çalışmaları sırasında önemli bulgulara ulaştıklarını ifade etti.

sebaste6

DUVARLARI HARÇLARLA KORUYORLAR

44 yıl önce yapılan kazının ardından, Sebaste’de tekrar çalışmasının başlamasının önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Emre Taştemur, “Sebaste’de kazı çalışmalarına başlamak istedik ve burada 44  yıl önce kazı çalışmalarına İstanbul Arkelooji Müzesi tarafından son verilmişti. Bizler burada bir temizlik çalışması yaptık ve kazıya da Sebaste Antik Kenti’nin psikolosluk merkezi olan kiliselerde başladık. Sadece kazı ve belgeleme çalışmaları değil, aynı zamanda konservasyon çalışması yapıyoruz. 44 yıl önce çalışılmış ve bırakılmış kazının ardından, burada duvarlar dağılıyorlar ve bunları koruma altına alıyoruz. Harçlarla dağılmasını engelliyoruz” dedi.

sebaste3

HAMAMIN KİLİSEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI

Kazıda buluntular anlamında ve küçük kilisenin bulunduğu yerdeki bir tahıl ambarını da belgelediklerini dile getiren Doç. Dr. Emre Taştemur, burada kilisenin hamamdan dönüştürüldüğünü tespit ettiklerini kaydetti.

Doç. Dr. Emre Taştemur, “1966-1978 yılları arasında belirtilen ve ancak bir türlü rastlamadığımız bir durum vardı. Buradaki büyük bir hamamın kiliseye dönüştürüldüğüne dair belirtilere rastladık. Gerçekten Asos ve Hiyeropolis’teki gibi hamamdan dönüşmüş bir kiliseyle karşılaşıyoruz. Bu kilisenin içinde de yine konservasyon çalışmamız oldu ve mozaikli ve freskli bir alanla karşılaştık. Bunların da konservasyonlarını tamamladık. Şu anda mimari çizimler ve temizlik ve kazı çalışmalarına da devam ediyoruz. Yaklaşık 2 buçuk ay oldu ve 1 buçuk ay daha çalışacağız. Bu çalışmaları gerçekleştirmemizi sağlayan Kültür Bakanlığımız, Uşak Valiliği, Uşak Üniversitesi, Sivaslı Kaymakamlığı ve Selçikler Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

sebaste4

SEBASTE, DÖNEMİN STRATEJİK ALANLARINDAN BİRİYDİ

Uşak'ta türban sorunsalı yaşanıyor Uşak'ta türban sorunsalı yaşanıyor

Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Münteha Dinç de, Sebaste Antik Kenti’nin dönemin önemli bölgelerinden biri olduğunu ve 7 bin yıllık bir tarihinin bulunduğunu kaydetti. Doç. Dr. Münteha Dinç, “Sebaste’nin bölgedeki önemi büyüktür. İsmini Roma döneminde İmparator Augustus tarafından alıyor. Burada bir yerleşim var ve burada Lidya dönemiyle ilgili önemli bilgiler veren tümülüsler var. 7 bin yıl öncesine kadar burada yerleşim olduğunu biliyoruz. Fakat kentin en görkemli yeri ve zamanı M.Ö. 2’inci yüzyılda Roma döneminde olduğunu söyleyebiliriz. Kentin görkemli bir geçmişe sahip olduğunu ve stratejik açıdan çok önemli bir konumda olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

sebaste1

Editör: Ali ARASLI