Uşak'ta Ramazan Bayramı önü baklavanın kilosu ne kadara satılıyor? Uşak'ta Ramazan Bayramı önü baklavanın kilosu ne kadara satılıyor?
 UTSO VE İŞKUR’DAN SİGORTA PRİM DESTEK EĞİTİMİ

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ve Uşak İş Kurumu Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen “İŞKUR Hibeleri Bilgilendirme Toplantısı” Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Çok az sayıda UTSO üyesinin izlediği toplantıda, Uşak İŞKUR İl Müdürü Zafer Kahraman, İş Meslek Uzmanları Filiz Doğru ve Hakan Macit, dinleyicileri, “İŞKUR Hibeleri” hakkında bilgilendirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İŞKUR Uşak İl Müdürü Zafer Kahraman, “Tüm Türkiye’de istihdamda Türkiye İş Kurumu önemli bir ivme yakalamış ve dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu amaçla il merkezi ve tüm ilçelerimizde Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Mühendisler Odası, Elektrik Teknisyenleri Odası, Muhasebeciler Odası, OSB’ler gibi ilimizin tüm istihdam gruplarına İŞKUR tanıtımı ve yaptığı işlerle bilgilendirme toplantıları yapıyoruz” diyerek kurumunun çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

İşveren Sigorta Prim Desteği Uygulama Esaslarını belirleyen 6111 Sayılı Kanun’un işverenlere tanıdığı kolaylıklara dikkat çeken Kahraman şunları söyledi:

“6111 Sayılı yasa aile gelen teşvik ile ihtiyaç duyduğunuz yeni bir elaman alırken, İŞKUR’A talep verip aldığınızda en az 6 ay sigorta prim desteğini kurumumuzdan alabiliyorsunuz.

Yine 2 sigortalı çalışanı olan işletmemiz iş başı eğitim programı kapsamında  çalışanı bizden alarak 6 ay boyunca:

A)   Katılımcının sağlık sigortası

B)   İş Kazası ve meslek hastalığı primi

C)   Elamanın günlük 25 TL cep harçlığı (Aylık yaklaşık 600-650 TL) tüm bunlar kurumumuz tarafından karşılanacaktır.

Aynı zamanda işbaşı eğitim programını bitiren katılımcıya işbaşı eğitim programı katılım belgesi verilmektedir. Bu belge tehlikeli işlerde çalışma için gerekli olan mesleki belge niteliğindedir.” 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu”na göre 2013 Ocak ayından itibaren alınan elamanlar mesleki bilgi olmadan çalıştırılamaz. Çalıştırılırsa kişi başı bin 78 TL ceza öderler.

2011 yılında torba yasa ile kabul edilen 665 sayılı kanun hükmünde kararname ile bölge çalışma müdürlükleri kaldırılmış ve tüm yetki ve sorumlulukları, 81 ildeki İŞKUR Müdürlüklerine devredilmiştir. Bu tarihten itibaren ismimiz Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ismini almıştır. Böylece iş müfettişlerinin yazdığı cezalar müdürlüğümüz imzası ile tebliğ edilmektedir.

Burada bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. İşten ayrılan bir işçimiz eski çalıştığı yer ile ilgili alacağı olduğunu bize bir dilekçe ile müracaat ederse kurumda çalışma servisi olarak işverenin adresine bazı bilgi ve belgeleri isteyerek tebligat gönderiyoruz. Eğer bu tebligata cevap vermez ya da gelinmezse 11 bin 721 TL idari para cezası yazmak zorunda kalıyoruz. Bu cezayı iptal etme yetkimiz de yoktur. Sonra mağdur olmasınlar.

Şunu da belirtmek isterim ki; 50 çalışanı olan işletmelerde çalışan sayısının yüzde 3’ü oranında (50 kişi için 2 kişi özürlü) çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işyerlerine her özürlü açığı için aylık bin 832 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Bu idari para cezası geriye dönük 3 yıl için ceza işlemektedir.”

Daha sonra kürsüye çıkan İş Meslek Uzmanları Filiz Doğru ve Hakan Macit, dinleyicileri: “İşverenin sigorta prim desteği uygulamalarından nasıl yararlanacakları” konusunda bilgilendirdiler.

Editör: TE Bilişim