Gediz Nehri'yle ilgili konuşan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Biz Manisalılar kabahati başkalarına atmayı seviyoruz. Gediz’i biz kirletmiyoruz, Uşak kirletiyor, Kemalpaşa kirletiyor. İşin içine girdiğimizde gördük ki bu iş öyle değil, asıl yüzde 70- 75 bizde, Uşak’tan çok kirlilik gelmiyor" dedi...

İHA - Uşak’ta her yıl kirlilik tartışmasına konu olan Gediz Nehri ile ilgili Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’tan önemli açıklamalar geldi. Kısa bir süre önce Uşak’taki organize sanayi bölgelerinde incelemelerde bulunan Vali Erdoğan Bektaş, izlenimlerini Gediz Havzası Yönetim Heyeti’ne anlattı. “Gediz nehri diye olağanüstü bir varlığımız var ama maalesef temiz tutamamışız” diyen Vali Bektaş, “Bir milyon 100 bin dekarlık bir Gediz ovamız var. Ülkemizin en önemli coğrafyasında en önemli iklim şartlarında, verimli topraklarıyla pazara en yakın lojistik imkanlarıyla bir ova. Ovada da çeşitli sorunlar var. Bir defa vahşi sulama var, vahşi sulamanın çeşitli sorunlarını yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

UŞAK’TAN ÇOK KİRLİLİK GELMİYOR

Doğayı yok ettik, yağmur yağmaz oldu! Uşak Yenişehir köyü sakinleri yağmur duasına çıktı! Doğayı yok ettik, yağmur yağmaz oldu! Uşak Yenişehir köyü sakinleri yağmur duasına çıktı!

Gediz’in bir sorunlar yumağına dönüştüğünü dile getiren Vali Bektaş, Uşak hakkında da konuştu. Vali Bektaş, “Gediz nehrine atık su atılmaması lazım, bunun için bir ekip kurduk başında da bir Vali Yardımcısı var. Bir tek işi var bu ekibin, Gediz Nehrini temizlemek, Gediz nehrine ulaşan atık su üreten tesisleri kontrol altına almak. Tahminen Manisa hudutları içerisinde olan 400 civarında kirlilik odağı var. Biz Manisalılar kabahati başkalarına atmayı seviyoruz. Gediz’i biz kirletmiyoruz, Uşak kirletiyor, Kemalpaşa kirletiyor. İşin içine girdiğimizde gördük ki bu iş öyle değil, asıl yüzde 70- 75 bizde, Uşak’tan çok kirlilik gelmiyor. Gediz ilçesinin atığı bize geliyor. Uşak Organize Sanayi Bölgesinin atık suyu bize geliyor. Oraya da gittim gördüm, orada bir arıtma sistemi çalışıyor. Dolayısıyla orada doğru olan işlem yapılmış, kontrol edilmesi lazım. Gediz nehrinin ana kanalı bizim Demirköprü barajımızı besliyor. Demirköprü barajından geçenlerde bana bilimsel bir inceleme getirdiler, 10 metrenin altında balıkların yaşama şansı kalmamış. Veba burada, nedir Gediz’i kirleten, her şey, özellikle tarımdaki uygulamalarımız, ilaç gübre uygulamaları, Kemalpaşa’dan da kirlilik geliyor, ama oradaki sular sürekli sular olmadığı için yağışı bol olduğu zaman bize ulaşıyor. Asıl yüzde 70-75 sorun bizde” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim