Eşiyle severek ve kaçarak evlenen Eşmeli Yunus Erdoğan, 17 yıldır boşanmak için adalet arıyor! Eşiyle severek ve kaçarak evlenen Eşmeli Yunus Erdoğan, 17 yıldır boşanmak için adalet arıyor!
  Türbeler dolup taşıyor

Uşak’ta Hacı Kemal Dede ve Cemile Sultan türbesi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Türbeye gelen vatandaşlar her türlü dilediklerini dua yolu ile iletirlerken türbenin koruyucularından 77 yaşındaki Hacer Özkarakaya son zamanlarda vatandaşların dualarının arasında siyasi kavganın sona ermesinin de çok olduğunu söyledi

Haftada sadece Cuma günleri ziyaretçiye açılan türbenin sabahtan akşama kadar ziyaretçileri eksik olmuyor. Türbeye gelen vatandaşlar hastalıklarından üniversite kazanmaya, evlilikten zenginliğe kadar bir çok duasını yaparlarken türbeyi açan ve koruyuculuğunu yapan Özkarakaya vatandaşların dualarının da farklılaşmaya başladığını dile getirdi. Özkartakaya gelen ziyaretçilerin son zamanlarda dualarının siyasi gerginlikler ile birlikte ülke gündeminde yer alan türbana kadar olduğunu ifade etti.  

Siyası kavgalar son bulsun

Cuma günleri açılan türbede yaşanılanlara ve edilen dualara değinen Özkarakaya, “ Türbemizi 12 yıldır açıyor ve iyileştirmek ve geliştirmek adına çalışıyorum. Bu 12 yıl zaman zarfı içersinde bir çok insanlar karşılaştım. Hepsinin farklı farklı duaları var. Daha önceleri fakir olan insanlar zenginliği ve parayı, hasta olan insanlar sağlığı, öğrenciler ise başarıyı isterlerdi. Fakat son yıllarda yaradana edilen dualar da farklılaşmaya başladı. İnsanlar siyasi kavgaların son bulduğu, türban gibi olayların tartışılmadığı, terörün olmadığı bir ülke için dua etmeye başladılar. Bu durum ilk zamanlarda beni çok şaşırtmıştı. Ama sonradan alıştım ve edilmesi gereken duaların bu yönde olmasını normal karşıladım” dedi.

Duaların bu yönde olması normal

Yapılan duaların farklılaşmasının normal olduğunu kaydeden Özkarakaya, “ Duaların bu yönde olması aslında bizi şaşırtmıyor. Çünkü siyasi gerginlikler tartışmalar insanların dualarında istediklerine de doğrudan etki yapıyor. Siyasi gerginliklerin yaşandığı ülkemizde ekonomik dengeler de bozuk giderken moraller gerçekten kötü oluyor. Bu durum doğal olarak dualara yansıyor. Dua eden insanlar gibi bende onların bu dualarına katılıyorum ve bu yönde dua ediyorum. çünkü ülkemizin geleceği için hepimizin bu şekilde dua etmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Gerilim son bulmalı

Ülkede yaşanan gerginliklerden kendisinin de bıktığını ifade eden Özkarakaya, “ Bende artık bu gerilimin son bulmasını istiyorum. Bir çok insanımız bu gerilimden kaynaklanan ekonomik sorunlarla boğuşuyor. İşsizlik ise bir o kadar ileri gitti. Biz ileri gelenlerimiz olarak onları seçtik. İleri gelenlerimizin bu hareketleri yapmasını normal bulmuyorum. Ülkemizin ilerlemesi için uzlaşmacı yöntemler uygulanmalı. İnsanlarımızın türbanları ile uğrasmak ile ve başka kavgalar ile bir yere varılmıyor. Bıraksınlar türbanını takan taksın. Ülkemizin geleceği için terörün son bulması için neler yapılabilir onlara çözüm bulunsun” şeklinde konuştu.

Hastalık için gelenler mezar arasına yatıyor

Türbeye gelenler ve neler olduğu konusunda da bilgi veren Özkarakaya, “ Türbemize her türlü insan geliyor. Buraya geldiklerinde ellere göğe açarak dua ediyorlar. Buraya gelen insanlarımızın arasında hastalıklarına iyi geldiği yönünde söylemler aldık. Bu duyum üzerine hasta olan vatandaşlar iki türbenin arasına yatarak hastalıklarının iyi olmasında dua ediyorlar” dedi.

KUTU...

 Türbede yattığı söylenen Hacı Kemal Sultan’ın hayat hikayesi ise şöyle:

Horasan erenlerinden olup, Anadolu’ya gelerek Kütahya’da bir müddet kalmış, yanında yatan Germiyan Beyi Süleyman Şah’ın ikinci kızı cemile Hatun ile evlenerek, dolayısı ile Yıldırım Beyazit’e bacanak olmuştur. Süleyman Şah damadını uç beyi ve halkın manevi yönden irşadı için Uşak’a göndermiştir. Bu durumda Hacı Kemal Sultan’ın 14. yüzyılın son, 15. yüzyılın başlarında yaşadığı anlaşılmaktadır.

Diğer yandan Türbede yatan Hacı Kemal Sultan ile ilgili rivayetlerde söylentiler arasında yer alıyor. Türkiye’nin girdiği Kore Savaşı, ve Kıbrıs Barış Harekatı gibi durumlarda orada bulunan askerlere yardımcı olduğu konuşulan rivayetlerin arasında.

 

Editör: TE Bilişim