Uşak'ta çatı uçabilir, ağaç devrilebilir! Şiddetli rüzgar uyarısı Uşak'ta çatı uçabilir, ağaç devrilebilir! Şiddetli rüzgar uyarısı
USAKPORT.COM / ÖZEL // 
Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Fatih Demir, kentteki yöresel yemekleri, akademik bir kadronun desteği ile özüne uygun olarak kayıt altına alacakları ve konuyla ilgili bir kitap çıkaracaklarını ifade etti.
                Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği, kentteki yöresel yemeklerin 100 yıllık tarihini kitap haline getirecekler. Bu konuda bir proje oluşturuldu ve İstinye Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Bölümü'ndeki akademisyenlerle işbirliğine gidildi. Proje kapsamında Uşak yöresinde yapılan 15 çeşit yemek, tarihçesi, ilk yapıldığında kullanılan malzemeleri ve tarifiyle anlatılacak. Bunun için köylere gidilecek buradaki yaşlı kadınlarla konuşulacak. Konuşmalar video ile kayıt altına alınacak ve yazılı olarak da arşivlenecek.
                Yöresel yemeklerin 100 yıl öncesinde nasıl yapıldığını net bir şekilde tespit etmek istediklerini kaydeden Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Fatih Demir, kentin gastronomi tarihine sahip çıkmasının tanıtım için yararlı olacağını söyledi.
                Demir, " Uşak yemekleri için bir proje hazırladık ve bu ay içinde akademisyenlerden destek istedik. İstinye Üniversitesi Aşçılık Meslek Yüksek Okulu koordinatörlüğünde bir ekiple birlikte hareket edeceğiz. Bu proje kapsamında köylere gideceğiz ve ilimizdeki yöresel yemeklerin nasıl yapıldığını, yaşlı teyzelerimizden ve yemekleri iyi bilenlerden dinleyeceğiz. Onların ses kayıtlarını ve görüntülerini alacağız. İçindeki malzemeleri değiştirmeyeceğiz. Çünkü sonradan eklenen her ürün, yemeklerin özünü bozuyor. Örnek verecek olursak, ebem köftemiz deve etiyle olur. Oysa bugün herkes ya kuzu ya da danadan yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Aydın'dan deve eti getirttik ve ortaya enfes bir lezzet çıktı. Güzel bir yemek, köylerdeki babaanne ve annelerimizin yaptıklarıdır. Onlar yemeklerin mucitleridir, biz aşçılar ise, yemekleri daha fazla kitlelere ulaştıracak olan görevlileriz" dedi. 

                UŞAK'IN YÖRESEL YEMEKLERİNİ YAPAN RESTORAN YOK
"Uşak'ta en çok bilinen yemek diyince, akla ilk olarak tarhana geliyor. Uşak Valiliği tarhana için coğrafi işaret tescili yaptırdı" diyen Fatih Demir, yöresel lezzetlerin restoranlarda yapılmadığını belirtti. Bunun kent için önemli bir kayıp olduğunu dile getiren Demir, "Uşak'taki restoranlarda dahi kentin yöresel dokusuna uygun yemekler yapılmıyor. Uşak'ta güzel ve farklı yemekler yapılıyor. Taş kapama, Ulubey döndürme ve demir tatlısı, ebem köftesi, çömlek eti ve bir çok yemek ilimizde yapılıyor. Bizler Uşak'ın yöresel yemeklerine hayranız, fakat ilimizde bunları yapan şef yok denecek durumda" diye konuştu.
 
15 UŞAK YEMEĞİNİN LİSTESİ
Demir tatlısı
Alacatene
Döndürme
Zini hamursuz
Çömlek Eti
Muska böreği
Katmer
Ebem köfte
Üstüme dökme
Fincan böreğ
Editör: TE Bilişim