Uşak'ta toza dikkat! Dışarıda koşu ve spor yapmak isteyenler bir kaç gün beklesin! Uşak'ta toza dikkat! Dışarıda koşu ve spor yapmak isteyenler bir kaç gün beklesin!
 Uşak İl Özel İdaresi hazırladığı projelerlerle Blaundus, Clandras ve Akmonia gibi antik yerleşim alanlarının yol yapımı, çevre düzenlemesi ve onarımını gerçekleştirecek.  Ayrıca Murat Dağı’na Küçükler köyünden yeni bir yol yapılması ve Karahallı OSB yolunun yapımı da İl Özel İdaresi projeleri arasında yer alıyor.

Uşak İl Özel İdaresi, Uşak’ın tarihini canlandırmak ve ulaşım ağını geliştirmek amacıyla çok önemli projelere imza atmaya hazırlanıyor. İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, hazırlıkları süren projeler hakkında şöyle konuştu: “İl özel İdaresi olrak hazırladığımız 5 projeden üç adedi; Akmonia ve Blaundus antik kentleri ile yine antik çağlardan kalma Clandras Köprüsü’nün bakım ve onarımını kapsamaktadır. Diğer iki projemiz ise; Murat Dağı Uşak arasını 28 kilometre daha kısaltacak olan Küçükler Köyü – Murat Dağı yolu ve Karahallı OSB yolu ile ilgilidir. Toplam maliyeti 15 milyon 956 bin 002 TL olan bu Uşak için çok önemli 5 projeye İl Özel İdaremizin bütçesi yetmeyeceği için, proje hazırlayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlıklarına sunacağız. Buradan alacağımız destek ve hibelerle bu projeleri en kısa zamanda hayata geçireceğiz.”

Nacar, Uşak tarihini ayağa kaldıracak ve ulaşım ağını genişletecek projeler hakkında da şöyle bilgiler verdi:

1-    Blaundus: Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söylenmektedir. Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentini, Roma döneminde önemi artmıştır. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alan kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunmaktadır.  Projede; 1. Derece sit alanı olarak tescil edilen Blaundus Antik kentinin çevre düzenlemesi için 2 milyon 567 bin 458 TL bir bütçe ayrıldı.

2-    Clandras: Uşak ilinin Karahallı ilçesinde yer alan Frigyalılar döneminden kalma tarihi köprü. Köprü Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kenetlendirilmiştir. Kemeri kasnak biçimindedir. Bu tarihi köprünün tarihini dokusunu korumak, bakımı ve onarımı için hazırladığımız projenin maliyetini 4 milyon 752 bin 453 TL olarak hazırladık.

3-    Akmonia:  Antik Kral Yolu üzerinde bulunan Akmonia Antik Kenti,  İ.Ö.VII. yüzyılda kurulduğu Roma döneminde önemli bir yerleşim merkezi haline geldiği bilinmektedir. Kent, Uşak ili, Banaz İlçesi, Ahat Köyü’nün güneyinde üç tarafı dere ile çevrili ‘Asartepe’ olarak adlandırılan bir tepe üzerinde yer almaktadır. İşte bu çok önemli antik kentimizin yol ve çevre düzenlemesi için de 697 bin 884 TL bütçe öngördük.

4-    Murat Dağı Yolu: Şu anda Uşak’tan Murat Dağı’na ulaşım mesafesi 81 kilometredir. Banaz İlçesine bağlı Küçükler Köyü üzerinden açmayı düşündüğümüz yolla bu mesafe 28 kilometre daha kısalarak 55 kilometreye düşecektir. Toplam 10 kilometre yapılacak yolun maliyetini de 3 milyon 769 bin 259 TL olarak hesapladık.

5-    Karahallı OSB Yolu: Karahallı ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yolunda 2 kilometre uzunluğundaki mesafenin bir kilometresine sıcak asfalt, bir kilometresine de parke taş döşeyeceğiz. Karahallı OSB Yolu maliyetinin 3 milyon 769 bin 259 TL olacağını düşünüyoruz.”

Editör: TE Bilişim