Uşak'ta mazotun litresi 43 TL'ye düşecek Uşak'ta mazotun litresi 43 TL'ye düşecek

Geçen yıl ton başına fiyat 1400 liraydı, 40,73 TL ton başı mazot desteği veriliyordu ve diğer destekerle ton başı çiftçi 1600 TL civarında bir bedel alıyordu. Geçen yıl sadece Uşak'ta 2100 ton alım yapıldı. Bu yıl rakam üzerine çalışma yapılıyor ve yaklaşık olarak ton başına 2100 TL gibi bir bedel telafuz ediliyor. 

pancar

ALINAN BİLGİYE GÖRE BU YILIN PANCAR ALIM FİYATI!

Pancar alım fiyatlarıyla ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ve yöneticileriyle görüşmeler yaptık. Yaptığımız görüşmelerde bu yıl için fiyatın 2100 TL olacağı ifade edildi. Geçen yılki gibi bu yıl mazot desteği verilmeyeceği de gelen bilgiler arasında. Geçen yıla nazaran pancarın ton başı alımındaki artış yüzde 49,99 yani yüzde 50 civarında olacak.

şeker1

ŞEKER FİYATLARINA ZAM KAÇINILMAZ OLUR!

Bu durum, şekerin fiyatının önümüzdeki dönemde en az yüzde 50 zamlanması olarak tüketicinin karşısına çıkabilir. Artan işçilik ve diğer giderler de eklenidiği zaman şekerin kilogram fiyatına 2024'te yüzde 50 zamma kaçınılmaz olarak bakılıyor. Bir sektör temsilcisi, "Şeker pancarı alımına zam yapıldığında, ister istemez işletmelerin devamlılığı için şekere de bir zam gelir. Tabii bunun ne kadar olacağına dair kesin bir ifade kullanmak doğru olmaz. Devletin destekleri de illaki bu dönemde olur. Kaldı ki geçen yıl üretilen ürünün fiyatı da bu yıl sürekli arttı" dedi.

şeker11

PERAKENDE ŞEKER FİYATI NE KADAR?

Türkiye'nin en ucuz marketi olan BİM'de şu an için toz şekerin fiyatı 2 kilogramlık paketlerde 58,50 TL'den satılıyor. Şeker 5 kilogramlık olarak da 143,50 kuruştan arz ediliyor. 5 kilogramlık şekerin kilogram fiyatı ise 28,70 kuruş olarak karşımıza çıkıyor. Diğer marketlerde de şekerin kilogramı 30 TL dolaylarında seyrederken, yıl başından bu yana fiyatın yüzde 100 zamlandığı da dikkat çekiyor. Gelen yüzde 100'lük zam baz alındığında, yeni sezonda en az şekerin 40 ila 45 TL dolayında olması da beklenen gelişmelerden biri. 

Editör: Ali ARASLI