Türk Şeker A.Ş., önümüzdeki hafta şeker pancarı kampanya sürecini başlatıyor. Buna göre bu yıl şeker pancarının alım fiyatı henüz net değil. Fakat edinilen bilgilere göre piyasada farklı rakamlar telefuz ediliyor. 

Uşak Şeker Fabrikası'nda da bu salı günü şeker kampanya süreci başlayacak ve şeker pancarının polar oranına göre (şeker oranı) fiyat belirleniyor.

Uşak'taki sektör kaynakları, geçen yıl alımın 1600 TL civarında yapıldığını ve bu yıl ne kadar zam gelip gelmeyeceğini tam netleştirmediklerini ifade etti.

ARTAN ENFLASYON BELİRSİZLİĞE NEDEN OLDU

Artan enflasyon rakamları ve mazot fiyatları, pancar ekicisi çiftçinin kafasında karışıklığa neden oldu. Türkiye genelindeki tüm şeker pancarı üreticilerinin gözü kulağı fabrikalar tarafından belirlenecek fiyatlara çevrildi. 

Çiftçinin ekime başladığı dönemde 22 ila 25 TL olan mazot fiyatı, bugün 41 TL bandına gelirken, rakamın bugünün değil, gelecek dönemin ekim şartlarına göre belirlenmesi de ayrı bir talep olarak dikkat çekiyor. 

pancar1

UŞAK ZİRAAT ODASI BAŞKANI MIDIK: GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 100 ZAM OLMALI

Konuyla ilgili görüştüğümüz Uşak Ziraat Odası Başkanı Nafiz Mıdık, çiftçinin mağdur olmaması ve gelecek sezon ekimin gerçekleşmesi için bu yıl fiyatın en az yüzde 100 zamlanması gerektiğini ifade etti. 

pancar

SEKTÖR KAYNAKLARI: RAKAM ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ulaştığımız bir kaynak, pancar alım fiyatıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve bu konuda ilerleyen günlerde daha net bir sonuç alacaklarını belirtti. Aynı kaynak, "Pancarın fiyatı polar oranına göre değişiyor. Bu nedenle fabrikadan fabrikaya fiyalar farklılık gösterir. Bu yılki fiyatı da en kısa sürede belirleyecekler" dedi.

Uşak Belediyesi’nin kadınlara yönelik faizsiz kredi uygulaması sona erdi Uşak Belediyesi’nin kadınlara yönelik faizsiz kredi uygulaması sona erdi

KURAK YAZ NEDENİYLE POLAR ORANI DÜŞEBİLİR

Öte yandan polar oranı bu yıl kavucu yaz nedeniyle düşebilir. 2010'da da benzeri bir durum yaşanmış ve dönemin  Şeker Kurumu Başkanı ve Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü (TÜRKŞEKER) Azmi Aksu, Temmuz ve Ağustos'taki aşırı sıcaklar nedeniyle, bu yıl şeker pancarının polar oranında 0,5-2 puan arasında düşüş tespit edildiğini ifade etmişti. 

2023 PANCAR ALIM FİYATINI OKURLARIMIZA ÖĞRENİP BİLDİRECEĞİZ

Editör: Ali ARASLI