
Son Günlerde Basında da sıkça görülen Arabuluculuk Kurumu ve İş Mahkemeleri Kanunu Değişiklik Tasarısı ile ilgili bilgi almak amacıyla bu konuları sizlerin adına Uşak Arabulucular Derneği Genel Sekreteri Av. Arb. Sinan ARSLAN’a sorduk.
- Merhaba Sinan Bey, Son günlerde basında sürekli Duyulan Arabuluculuk nedir?
Arabuluculuk, uyuşmazlıkların dostane çözüm yollarından biridir. Bu çözüm yolunda taraflar aralarındaki anlaşmazlığı Mahkemeye gitmek yerine Arabulucuya giderek daha hızlı ve daha ekonomik bir şekilde çözüme kavuşturabilirler.
- Arabulucu olarak rol alan kişi ne yapar?
- Ne Zaman Arabulucuya gidilmesi gerekiyor bunun süresi var mıdır?
- Artık Arabulucuya gidilmesi zorunlu mu olacak?
Dolayısıyla işe aide, ücret, fazla mesai alacağı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı konularında dava açacak işçi ve işverenin mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurması zorunluluğu doğacak.
- Peki Arabulucuya başvurmakla dava açmaktan vazgeçmiş oluyor muyuz?
Dava boyunca yapmak zorunda kalacağınız tüm masraflar (Dava açma harcı, posta gideri, bilirkişi, keşif vb. masraflar, yol giderleriniz gibi) düşünüldüğünde mahkemeye göre çok daha az masraflı olduğundan ekonomiktir.
- Mahkemeye göre çok daha kısa sürer. Arabuluculuk sayesinde, yıllar süren yada yıllarca sürecek ve tarafları hem madden hem de manen yıpratan uyuşmazlıklar belki de 1-2 saat içinde çözümlenmiş olacaktır
- Sonuç, tarafların kontrolündedir. Mahkemede ki gibi birisi kazanıp diğeri kaybetmez.
- Geleceğe bakılır, mevcut hukuki durumun değil, menfaatin korunması esastır.
- Güvenirlik ve gizlilik önemlidir. Taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını burada rahatlıkla konuşabilirler. Mahkemeye dava açıldığında mahkeme süreci ve dava dosyasına sunulan belgelerin gizliliği mümkün değilken arabuluculuk sürecinde hem görüşmeler hem teklifler hem de sunulan belgelerin gizliliği esastır. Konuşulanlar ve sunulan belgeler dışarıya açıklanamaz. Bu gizliliği ihlal eden taraflar veya arabulucu 6 ay hapis cezası alır. Bu gizlilik özelliği sayesinde taraflar arasındaki ailevi sırlar, ticari sırlar sadece taraflar arasında kalır, başkalarınca öğrenilemez.
- Psikolojik ve sosyolojik riski azdır; daha az yeni sorun doğurur.
- Tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzı esastır, esnektir.
- Anlaşmayla çözülür; iki tarafta kazanır, tarafların sosyal ve ekonomik ilişkileri devam eder. taraflar aralarındaki sorunları kendileri çözmüş oldukları için toplumsal ve sosyal barış sağlanmış olacaktır.
- Hangi Tür davalarda Arabuluculuğa başvurabiliriz.
Yani kısaca kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli konuların tümünde taraflar arabulucuya gidebilirler Günümüzde Belediyeler gibi kamu kurumları ile olan özel hukuk uyuşmazlıkları da Arabuluculuk yöntemiyle çözülmektedir.
- Arabulucuğa başvurunun zorunlu olmasından sonra Arabulucuya gitmeden dava açılırsa ne olacak?
- Arabulucukta Yapılan anlaşmanın bağlayıcılığı nedir?
- Arabulucu masraflarını kim karşılayacak?
- Arabulucu olacak kişiyi nasıl ve nereden seçebiliriz?
- Arabuluculuk sürecinde taraflara ayrıca söylemek istediğiniz bir şey var mıdır.?
Bizim önerimiz tarafların kendilerinin avukatlarıyla birlikte arabuluculuk görüşmesine katılmasıdır. Çünkü bu şekilde taraflar hem aralarındaki hukuki anlaşmazlığı bizzat çözecekler hem de devam eden süreçteki ilişkilerinin devamını sağlamış olacaklar, ayrıca avukatlarının da yanlarında olması sebebiyle hukuki destek alabileceklerdir.
Unutulmasını ki Arabuluculuk Mahkemesiz çözüm yoludur, avukatsız çözüm yolu demek değildir. Arabuluculuk, adliyelerdeki davaların avukatlar yüzünden uzamadığını da gösterecek bir yöntemdir.
- Uşak Arabulucuk Derneğinin Amacı bize söylermisiniz?
Bu anlamda, toplumda henüz tam olarak bilinmeyen ve yeni yeni duyulan Arabuluculuk hakkında, Uşak Arabulucular Derneği olarak Uşak İlinde yaşayan vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına bilgi vermek ve Arabuluculuğu anlatmak istiyoruz.
Bizde dahil olmak üzere tüm toplum, davaların uzun sürmesinden ve adaletin gecikmesinden şikayetçiyiz. O yüzden toplum olarak elimizi taşın altına sokarak Arabuluculuk kurumunun değerini yükseltmeliyiz.
Dernek olarak biz üye avukat arabulucularımızı etik değerler, taraflar arasında eşitsizlik durumu, haksız rekabet gibi konularda takip de edeceğiz. Bu nedenle Derneğimiz üyesi arabuluculara başvuru durumunda Derneğimizden de her türlü destek verilecektir.
Arabuluculuk hakkında Arabuluculuk Daire Başkanlığının (0312) 414 81 15 numaralı telefonundan, www.adb.adalet.gov.tr internet adresinden bilgi alınabileceği gibi Uşak İlinde de Derneğimizden bilgi alınabilir. Uşak Arabulucular Derneği olarak facebook sayfamızı açtık, oradan da bilgilendirmeler yapacağız. Ayrıca yerel basın yayın organlarına makaleler de yazacağız.
Dernek Yönetimi Av.Arb.Özkan Saruhan (Başkan), Av.Arb.Ahmet Çoban, Av.Arb.Sinan Arslan (Genel Sekreter), Av.Arb.İsmail Emre Ayhan (Sayman) ve Av.Arb.Ali Osman Gürmen'den oluşmaktadır.