Eşme İsalar'daki tescilli kayalıklar yürüyüş parkuru gibi Eşme İsalar'daki tescilli kayalıklar yürüyüş parkuru gibi

Uşak’ın Kurtuluş Yıldönümü nedeniyle tarihe ışık tutan bir video paylaşan Prof. Dr. Barış Metin,  o dönemde yaşanan olaylardan bazı detayları anlattı.

Büyük Taarruzun ardından Yunan ordusunun İzmir’e doğru yol aldığını belirten Prof. Dr. Barış Metin, o dönemde yaşananları şöyle özetledi:

ATATÜRK, NEDEN SİVİL HALKA ZULÜM EDİLDİĞİNİ SORUNCA NE CEVAP VERDİ?

“26 Ağustos 1922’de Türk Ordusu, Kocatepe’den başlayarak büyük taarruzu başlattı. Türk Kuvvetleri 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da mutlak zaferi gerçekleştirdi. Yunan kuvvetleri bütün birlikleriyle birlikte, bozgun halinde İzmir’e kaçmaya başladı. 2 Eylül 1922’de Yunan Orduları, daha doğrusu Küçük Asya Orduları Başkumandanı Trikupis teslim olmak zorunda kaldı. Trikupis, maiyeti ve 6 bin kişilik askeriyle Türk Ordusuna teslim oldu. Ahmet Çavuş, Trikupis’i esir alarak Göğem köyüne getirdi. Akşamüzeri esir alınan Trikupis, geceyi Göğem’de geçirdi ve sabah da Uşak’a getirildi. İlk önce İsmet Paşa ile görüştü ve İsmet Paşa kendisine kibar davrandığını ve sakinleştirip çay ikram ettiğini belirtmektedir. O dönemde Kaftancılar’ın evi olarak bilinen ve bugün Atatürk’ün evi olarak bilinen eve getirilmiştir. Mustafa Kemal Paşa, Trikupis’e üzülmemesi gerektiğini ve Napolyon’un dahi esir düştüğünü belirterek, sakinleştirmeye çalışmıştır. Mustafa Kemal Paşa, sivil halka neden zulüm ettiğini ve neden evleri yaktıklarını sormuştur. Trikupis böyle bir emir vermediğini ve bunun kendi bilgisi dışında olmadığını ifade etmiştir. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa, ‘Demek ordunuza hakim değildiniz’ diyerek eleştirilerini ifade etmiştir.”

YUNAN BAŞKUMANDANI OLARAK ATANDIĞINI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’TEN ÖĞRENDİ

“Trikupis, Mustafa Kemal Paşa’nın huzuruna çıkmadan önce Yunan Orduları Başkumandanı olduğunu bilmemektedir. Çünkü 28 Ağustos 1922’de kendisi Asya Orduları Kumandanı olarak tayin edilmiştir. Kendisinden önceki Yunan Başkumandanı, İzmir’de bozgunu görüp kaçmıştır. Trikupis bu gelişmeden haberdar olamamıştır. Mustafa Kemal, kendisine Başkumandan olduğunu iletmiş ve 1 gün önce Yunan Orduları Başkumandanı apoletleri, Uşaklı kadınlar tarafından üniformasına nakşedilmiştir.”

UŞAK HALKI, ÇOK BÜYÜK ACILAR ÇEKTİ FAKAT ÖZGÜRLÜĞE OLAN İNANCINI ASLA KAYBETMEDİ

“Yunan Orduları, kendi Başkumandanlarının esir alınmasından sonra, İzmir’e kaçış kontrolsüz bir şekilde devam etmiştir. Yunan Orduları Başkumandanının esir alınması, Yunan-Asya rüyasını tamamen ve ebediyete kadar sonlandırmıştır. Yaklaşık, 2 yıl 2 gün işgal altında kalan Uşak çok büyük acılar yaşadı. İşgal döneminde can, mal ve namusa çok büyük saldırılar gerçekleştirildi. Uşak halkı, özgürlüğe olan inancını yitirmedi.”

Editör: Ali ARASLI