Uşak’ın su uzmanı olarak bilinen Mehmet Keyvanoğlu, kentte selin vurduğu cadde ve sokakları yıllar önce yazdığı kitabında anlattı. Keyvanoğlu, selin vurduğu bölgeleri daha 1890’lı yıllarda yapılan ve önceki belediye yönetimleri tarafından kaldırılan altyapının koruduğunu da ifade etti.

mehmet keyvanoğlu

Uşak'taki Millet Bahçesi inşaatında incelemeler yaptı Uşak'taki Millet Bahçesi inşaatında incelemeler yaptı

Uşak’ta yaşanan sel felaketi nedeniyle görüşlerini aldığımız ve daha önce kentteki su ve yer altı kaynaklarıyla ilgili araştırmalarını “Uşak’ta Su Kültürü” ismiyle kitaplaştıran Mehmet Keyvanoğlu, kentteki yer altı hatlarının 1890’lı yıllarda inşa edildiğini, bu hatların uzun yıllar sel ve benzeri durumların önünü geçtiğini belirtti. Söz konusu hatlarla ilgili Uşak’ta Su Kültürü Kitabı’nda bir bölüm oluşturan Mehmet Keyvanoğlu, şehrin altındaki 2 akarsuya dikkat çekti. Söz konusu akarsuların bulunduğu bölgelere kayrak taşlarından kanallar yapıldığını belirten Mehmet Keyvanoğlu, kitabında da bugün sel alan noktaların da haritasını yıllar önceden çıkarmıştı.

yağmur-4eylul2023

HAKKI YAĞCI CADDESİNE ÖNEMLİ DİKKAT ÇEKMİŞ

Keyvanoğlu, “Uşak’ta Su Kültürü” kitabında Hakkı Yağcı Caddesi ve diğer sel noktalarına önemli dikkat çekti. Kitabın bu bölümünde, şu ifadeler yer aldı: “Şehir içinde yüzeye yakın akan sular vardır. Küçük Çarşı, Yılancı Camii sırasındaki Hakkı Yağcı Caddesi (Özek Ulu yolu) sağ sırasındaki evlerin bahçelerinde 2 metre kadar yerin altından geçen sular vardır. Ev sahipleri bu sulara toprağı kazarak ulaşabilir. Su kaynak taşlarıyla düzenli akar hale getirilmiştir. Bir nevi kayrak kanallar yapılmış ve yine kayrak taşlarıyla merdivenden bu kanallara inilirdi”.

yağmur 1

UŞAK’TA YER ALTINDA İKİ NEHİR OLDUĞU HEP SÖYLENİR

Keyvanoğlu, aynı kitapta, “Uşak’ta yıllardan bu yana yer altında iki nehir olduğu hep söylenir. Araştırmalarımız sonucu bu iki nehri tespit ettik. Anlatınlar bazen rivayet, bazen teori, bazen abartı ama gerçek olan nehirlerin varlığı” bilgisine yer verdi.

ağaç1

Keyvanoğlu, söz konusu durumu şöyle belirtti: “Bunlar Cemre Nehri ve Yağmur Nehridir. Cemre Nehri, Uşak’ın kuzeybatısından doğduğu tahmin edilen ve Taşlık mevkiinde, Karaağaç polis karakolunun bulunduğu bölgeye ve oradan da İl Özel İdaresi binasının olduğu alana gitmektedir. Buradaki su Küçük Çarşı, Hakkı Yağcı Caddesi ve İsmetpaşa caddesini keserek Dere Sokağı takip edip, Dokuzsele’ye karışır.  Bir diğer nehir de Yağmur Nehridir ve bunun da yer altından geçtiği tahmin ediliyor. Yağmur nehri Kızıldağ’dan Dokuzsele deresine paralel akar. Kıvrımlı olduğu tahmin ediliyor ve bunun da İsmetpaşa Caddesine kadar gittiği ve Dere sokağa saptığı ve burada Cemre Nehriyle birleştiği de belirtilmiştir. Bu tahminleri doğrulayan sonuç ise Uşak Belediyesi Su İşlerinin yaptığı kuyu kazıları ve bu suların çıktığı ve geçtiğini tahmin ettiğimiz yerlerde ve izledikleri yol güzergahlarında bol su ve kuyu bulunmasıdır.” ALİ ARASLI

Editör: Ali ARASLI