Uşak'tan İstanbul, Ankara ve İzmir'e otobüs bilet fiyatları ne kadar oldu? Uşak'tan İstanbul, Ankara ve İzmir'e otobüs bilet fiyatları ne kadar oldu?

Tüm dünyanın ekonomiye şüpheyle baktığı bir dönemde olunduğunu belirten Atilla Yeşilada, Merkez Bankası’nın dünkü 500 baz puanlık artışının ardından, mevduat faizlerinin 50 ile 55’leri göreceğini söyledi. FXTV’ye konuşan Atilla Yeşilada, bir ay öncesine kadar politika faizinin 40 olacağını söylese, kendisine güleceklerini hatırlattı.

KREDİLERDE DARALMA EKONOMİYİ YAVAŞLATIR

Yeşilada, “Olayı sadece politika faizi açısından bakmamak lazım. Burada mevduat faizi 45’ti ve 50-55’e yükselebilir. Kredi faizlerinde çok ciddi bir yükseliş bekliyorum. Bu beklentim gerçekleşirse 2 şey olacak. Mevduat faizi yükselirse, mevduata yönelme olur. İkincisi de kimsenin kredi bulamaması olur. Bu hiç hoş değil ama enflasyonla mücadelenin bir bedeli var. Kredilerin pahalanması da ekonomiye yavaşlatıcı bir etki yapacak. İstenen de bu. Enflasyonla mücadele için ekonomiyi yavaşlatmanız lazım” dedi.

TÜRKİYE’DE KONUT YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Mehmet Şimşek’in dünyaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiye karışmadığı yönünde bir tavır gösterebileceğini belirten Yeşilada, bu sayede yabancı sermayenin de yeniden Türkiye’ye yönelebileceğini anlattı.

İstanbul’da konut fiyat artışının yüzde 68’e düştüğünü belirten Yeşilada, hangi mevduat faizinde insanlar yatırım için konut almaktan vazgeçerler sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Net mevduat faizi diyelim ki yüzde 50’ye çıktı. Artık konutun bir yatırım olma döneminden çıktığını düşünüyorum. Borsa’nın kaderi de bir noktadan sonra yabancı yatırımcılara kalacak.”

TÜRKİYE GİBİ DIŞARIDAN BORÇ ALAN ÜLKELER İÇİN TEHLİKELİ BİR DURUM VAR

Öte yandan Yeşilda, ABD tahvil faizlerinin yükselişinin Türkiye ve kripto piyasaya nasıl etki yapacağını ifade etti. Yeşilada, “Allah  razı olsun bu sorudan dolayı. İçimi boşaltmak niyetindeyiz. Tüm dünya ABD’nin 10 yıllık tahvil faizine göre dönüyor. Bu kısım Türkiye’nin de konusu. Bütün ülkelre borçlanırken ABD tahvil faizini baz alarak hareket eder. ABD’nin tahvil faizi bu sabah 4,50’ydi ve sene başında 2’nin de altındaydı. Hangi şirket ve kurum olursa olsun borçlanma faizi düşük olmalı. Türkiye’nin borçlanma faizi düşmedi ve temel faiz ve baz faizi yükseldi. Bu nedenle bu gelişmeler, Türkiye gibi dışarıdan borçlanan ülkeler için çok tehlikeli. Siz ülkenizde maliye politikalarında adımlar atarak CDS priminizi düşürebilirsiniz. Ama ne yaparsanız yapın ABD tahvil faizine müdahale edemezsiniz” dedi.

KRİPTO BORSALARININ ÖLDÜĞÜNÜ GÖREBELİRİZ

“Türkiye’nin dış borcunu geri ödemesi şart ve bu ülkede 4 yıldır net borçlanma yapılmıyor. Sadece döviz kredisiyle iş yaptığınızda, ABD tahvil faiziyle iş yapmak çok tehlikeli bir yere gidiyor” diyen Yeşilada, şöyle devam etti: “Amerika’da çok ciddi tahvil faizi kazandıran bir adam var ve O 4,5 için 5,5 olacak dedi. Amerikan tahvil faizleri artınca, bir çok ülke bunun altından kalkamaz. Hala dünyada para bol ve hala da FED’in en az 2026’ya kadar faizleri yüksek tutacağı algısı yok. Kriptoya gelince, kriptoya her zaman sahip çıkan olur ama FED 2026’ya kadar yüksek faizde kalırsa, kripto borsaların öldüğünü söyleyebiliriz. Altın bu şoklara çok direnen bir yapı ve buradan ileriye gider mi? Bir tek risk var, petrol ve Ukrayna’nın petrol sevki de kesilir, birileri birine bomba atar. Altın her zaman sepette olsun ve getiri eş zamanı yüksek. Altın alanlar önce jeopolitik ortamı kontrol etsinler.”

Editör: Ali ARASLI