Uşak’ın doğal ve tarihi değeri Murat Dağı’nda tekrar altın arama faaliyeti için başvuru yapan bir altın madeni firmasının talebi üzerine geçtiğimiz hafta, ÇED raporunun görüşülmesiyle ilgili toplantı Ankara’da yapıldı ve kentteki bazı siyasetçiler ve sivil toplum kurumları da konuyu yakından takip etti. Murat Dağı’nın temelli korunması için bölgenin bir an önce madensiz saha ilan edilmesini isteyen sivil toplum kurumları, bu alanın madensiz saha ilan edilmesini ve buradaki altın madeni şirketlerinin iştahını kabartacak hiçbir unsurun bırakılmamasını istedi.
Uşak, Kütahya ve Eskişehir’in su kaynaklarının başında gelen Murat Dağı’nda son 4 yıldır altın arama faaliyetleri yapmak isteyen şirketlerin ÇED talepleri üzerine mücadele başlatıldı. Daha önce bölgede altın arama faaliyeti isteyen Anadolu Export Madencilik firmasının ÇED talebi reddedildi ve şirket yeniden talepte bulundu. Bunun üzerine mücadeleyi yeniden başlatan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Ankara’da yapılan ÇED toplantısı öncesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasına giderek tepkisini dile getirdi. Kütahya ve Uşak’tan katılımın olduğu etkinliğin ardından gözler, gelecek sonuca çevrilirken, Murat Dağı’nda şu ana kadar toplam 4 maden firmasının faaliyet talebinin olduğu bilgisi de edinildi. Buna göre Murat Dağı’nda yer alan köylerden Karaağaç, Baltalı, Ayrancı ve Mesudiye’yi kapsayan alanlarda sadece altın değil, farklı cevherler çıkarmak isteyen şirketlerin de talepleri olduğu ifade edildi. Murat Dağı’nda hiçbir madene yer olmaması gerektiğini düşünen sivil toplum kurumları, bu alanla ilgili kamunun hakkını savunan su havzası koruma planının hayata geçirilmesini de bekliyor. Murat Dağı’nda endemik bitki çeşitleri, milyonlarca ağaç ve canlının yaşadığını belirten STK’lar, yapılan mücadelenin samimiyet çerçevesinde olması gerektiğini düşünüyor. Bu işin sağ veya sol gruplara ait bir konu olmadığını ve bunun vatan savunmasıyla eş değer tutulması gerektiğini savunan STK temsilcileri, “Tüm vatanseverleri aramızda görmek istiyoruz. Buradan akan suyu, herkes içiyor. Yarın öbür gün buraya maden kurulduğunda, bunun ceremesini herkes çekecek. Sesimizin daha gür çıkması lazım” ifadelerini kullanıyor. Alanın maden dışı saha ilan edilmesinin tek ve kesin çözüm olduğu görüşünü belirten sivil toplum kurumlarından gelen ortak görüşler şöyle:
“Murat Dağı’nın maden dışı saha yapılması lazım. Çünkü burada kesin ve kalıcı bir çözüm olmazsa, maden şirketlerinin buradaki iştahları kesilmez. Bu nedenle maden şirketlerinin iştahını kökten kapatmak lazım. Gördüğümüz kadarıyla şu anda maden şirketleri uygun zamanı bekliyorlar. Benzer durum Simav’da oldu ve orada cayır cayır ağaçları kesiyorlar. Uşak’a da baktığımızda bölgenin yüzde 86’sı maden sahası ve bunlar sürdürülebilir değil”.