Uşak’taki iş kollarının ana omurgasını oluşturan tekstil sektörü zor günler yaşıyor. Tekstil sektörünün pazardaki kazanımlarının büyük bölümü rekabet güçleri yüksek ülkelere kaptırılıyor. Bunların başında Çin gelirken, şu anda iplik üreten fabrikalar yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor.

AVRUPA ÇOCUK İŞÇİLİK YASAĞINI KALDIRDI, ÖZBEKİSTAN PAZARDA ÖNE GEÇTİ

Uşak'ta mazotun litresi son indirimle 42,90 TL'ye çekildi Uşak'ta mazotun litresi son indirimle 42,90 TL'ye çekildi

Yaşanan sorunların nedenleri arasında 6 Şubat’taki deprem, pandemi dönemi ve pamuk üretimindeki değişimler yer alıyor. Pamuk üretimi dramatik bir şekilde değişti ve Çin'de pamuk üretimi yıllık 8 milyon tondan 5 milyon tona geriledi. Özbekistan'da yıllık pamuk üretimi 2,5 milyon tondan 800 bin tona düştü. Özbekistan üreticisini korumak için pamuk ihracatını yasakladı. Özbekistan kendi pamuğunu kendi iplikçisine uluslararası fiyattan yüzde 15 ucuza verip ihracatını da benzer oranda desteklediği için toplamda verilen destek yüzde 30'ları buldu. Avrupalı alıcı da Özbekistan’a uyguladığı çocuk işçi ambargosunu kaldırdı ve üzerine buraya yüzde 5 teşvik verdi. Benzer şekilde Hindistan da çeşitli teşviklerle yıllık 2,5 milyon ton olan pamuk üretimini 6 milyon tona çıkardı. Gelişmeler nedeniyle Türk pamuğu dünyanın en ucuz pamuğu haline gelmeye başladı. Pamuk eken çiftçi de para kazanamaz hale geldi.

pamuk222

İPLİKÇİNİN İHRACATI DÜŞTÜ

Türkiye’nin tekstil ve hammaddeleri ihracatı 2023 Ocak ve Ağustos döneminde, geçen yıla göre düştü. Yılık ilk 8 aylık döneminde yüzde 9,5 düştüğünü ve 6 milyar 287 milyon dolar düzeyine geriledi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, artan maliyetler ve rekabet gücü yüksek ülkeler nedeniyle sektörün kan kaybettiğini açıkladı.

Sektörde rekabet gücü yüksek olan Endonezya, Türkmenistan, Özbekistan, Bangladeş ve Çin, pazarda ektili oldu ve bu nedenle Türk şirketler yüzde 30 kapasiteye geriledi.

ATHİB Başkanı Fatih Doğan, “Sektörümüzün ihracat performansındaki düşüşün ana nedenleri maliyet artışları, alım gücündeki azalış, talepte yaşanan düşüş ve yüksek enflasyondan kaynaklanmaktadır. Mevcut tabloda iplik fabrikaları ayakta kalıp üretimlerini sürdürmekte çok zorlandığı için ortaya çıkan kriz, pamuk piyasasını da etkiledi. Fabrikalarımız üretim yapamadıkları için üreticinin pamuğunu alamıyorlar. Ellerindekini bu haliyle satmaya çalıştıkları için Türk pamuğu dünyanın en ucuz pamuğu haline geldi” dedi.

pamuk111

 İPLİK FABRİKALARI ÜRETİME ARA VERDİ
Gelişmelerden dolayı fabrikaların üretimlerine ara verdiğini dile getiren Başkan Doğan, “Kimse zararına üretimini sürdürmek istemez. Ayakta kalmaya çalışan fabrikalarımızda kapasiteler ise yüzde 30'lara düştü. Devletimizden işçilik, enerji ve hammadde fiyatları konusunda acil destek bekliyoruz.” diye konuştu.

Editör: Ali ARASLI