Uşak, İzmir ve Afyon'da sıfır km olarak satılan yeni Citroen C3, artık Stellantis'te üretilecek Uşak, İzmir ve Afyon'da sıfır km olarak satılan yeni Citroen C3, artık Stellantis'te üretilecek

Tekstil, gıda, demir çelik, maden, deri, seramik ve Türkiye’nin çeşitli illerinde üretim yapan ve ihracat gerçekleştirilen iş kollarını ilgilendiren İSO PMI rakamı, Şubat 2025’te biraz düzelme ortaya koydu. Genel manada 48,3’le son dönemlere nazaran iyi fakat 50,0 eşik değerine göre negatif bir görünüm sergileyen Türkiye İmalat PMI rakamı, piyasanın hala tam olarak normale dönmediğini ortaya koyuyor. Fakat rakamdaki son iyileşme, deyim yerindeyse piyasalarda “Enseyi karartmayın” etkisi yapıyor.

 TEKSTİL KENTLERİNDE İŞLER DAHA SIKINTILI

Uşak, Bursa, İzmir, Kahramanmaraş, Gaziantep, İstanbul ve Denizli gibi tekstil kentleri baz alınarak ortaya konan Tekstil PMI Şubat 2025 rakamı 42,8 ile eşik değer olan 50’nin altında kaldı. Üretimde ise 41,9 olan tekstil kentleri, istihdamda 43,2’yle hem eşik değerin hem de Ekim 2024 ve Ocak 2025 arasına nazaran çok ciddi bir düşüş ortaya koydu. Tekstil sektöründe genel manada yeni siparişlerin değeri 38,6’da kalsa da yeni ihracat siparişleri ise 41,3 olarak ölçümlendi. Yani tekstil kentleri, yurtiçiyle beraber önümüzdeki döneme yönelik pek iyi bir görünüm sergilemese de ihracat taleplerinin bir miktar fazla olması nedeniyle direnişini ve varlığını sürdürecek.

 TEKSTİLCİ PAHALIYA ÜRETİP, UCUZA SATIYOR

Biriken işlerin 38,1 olması ve nihai stokun da 47,6 olması da yeni siparişlerle ilgili rakamda önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Tekstil sektörünün içinde bulunduğu durumu anlamak için bakılması gereken bir diğer nokta da girdi fiyatları ve ürün fiyatları arasındaki makas oldu. Girdi fiyatlarındaki değer 66,6 olan tekstil sektöründe ürün fiyatı endeksi ise 54,0’da kaldı.

 SEKTÖR, MISIR’DAKİ UCUZ ÜRETİM VE KUR DENGESİZLİĞİNDEN DOLAYI SIKINTI YAŞIYOR

Tekstil sektöründeki işlerin yavaş olmasının temel nedenlerinden biri Mısır’da üretimin yoğunlaşması geliyor. Mısır, son yıllarda üreticilere sunduğu imkanlar ve ucuz işçilik nedeniyle yatırımcıları ülkesine çekti. Türkiye’de ise asgari ücret, rekabet ettiği ülkeye nazaran yüksek ve sorunların en önemlisi de dolar ve TL ile euro ve TL kurunun düşüklüğü olarak karşımıza çıkıyor.