Uşak'ta trafik açısından tehlikeli olan Çarıkköy civarında kaza: 1 kişi hayatını kaybetti Uşak'ta trafik açısından tehlikeli olan Çarıkköy civarında kaza: 1 kişi hayatını kaybetti
Uşak’ın Bölme Mahallesi ve Elmacık Köyü’nde bulunan arsa ve tarlaların büyük bir bölümünün 1’inci dereceden SİT alanı kapsamına alındığı ortaya çıktı. Uşak’ın daha önce beldesi olan ve 2019’dan sonra mahalle statüsüne geçen Bölme’de Arhan Koleji’nden sonra başlayan ve yolun karşısında Elmacık köyünün tarlaları ve benzin istasyonu olan bölgedeki yaklaşık 2 milyon metrekarelik alanın SİT alanı olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl 3’üncü dereceden SİT alanı olan bölge, yapılan bir başvuru üzerine 23 Şubat 2024 günü yapılan Kütahya’daki kurul toplantısında, 1’inci dereceden SİT alanına çevrildi. SİT alanı ilan edilen bölgedeki tapuların hepsinde, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından alınan karar gereği ‘şerh’ bulunuyor. Yani tapu devri yapılsa da, bölgeye her hangi bir yapılaşma için izin verilmiyor. Bölgedeki mağdurlar, bu konuda koruma bazlı imar planı yapılmasını ve Milli Emlak’tan arsalarına ve tarlarının değerine göre arsa talep ediyor.

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI YAPMAKTAN ACİZLER!

Bölme ve Elmacık bölgesindeki SİT alanı, 2016’da bölgede yapılan incelemeler sonucu ortaya çıktı. Burada inceleme yapan bazı akademisyenler, bölgenin çok eski bir yerleşim alanı olduğunu saptadı ve alanda nekropol olduğuna dair kalıntılar bulunduğunu, bazı arsa sahipleriyle paylaştı. Söz konusu bölge 3’üncü dereceden SİT alanı ilan edildi ve arsa sahiplerine hiçbir şekilde yapılaşma izni verilmeyeceği ifade edildi. Bir dönem aynı bölgeye Uşak Cezaevi’nin de taşınması düşünüldü, fakat SİT alanı engeli nedeniyle her hangi bir çalışma ortaya konmadı. Bunun dışında, bölge 3’üncü dereceden SİT alanı olmadan önce bazı müze yetkililerinin arsa sahiplerinden temizlik yapmasını talep ettiği yönünde de iddialar ortaya kondu. Buradaki bazı arsa sahipleri, koruma amaçlı imar planı için İl Özel İdaresi’ne başvururken, aldıkları olumsuz yanıtlar dikkat çekti. Verilen yanıtlarda, bölgede koruma amaçlı imar planı için ödenek olmadığı ve kültür varlıkları için alınan paraların köylerde yol, su ve kanalizasyon için kullanıldığı bildirildi. 

KONUYU MAHKEMEYE TAŞIYAN MAĞDURLAR OLDU

Bölgedeki hak sahiplerinden bazıları konuyu yargıya taşıdı. İl Özel İdaresi ve Uşak Belediyesi’nin koruma amaçlı imar planı yapmaması ve buna karşı yeterince done sunamaması üzerine mahkemeye başvuranlar oldu. Bölgedeki mağdurlardan ve aynı zamanda Uşak Fotoğrafçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Önal, yaşadığı sorunu yargıya taşıdı. Ömer Önal, şu ifadeleri kullandı:
Burada çok ciddi bir sorun var ve bölgedeki hak sahiplerinin tamamına yakını bu sıkıntıdan bihaberler. Yaklaşık 2 milyon metrekare bir yer var. Arhan Koleji’nden Karahasan Boğazı ve Elmacık’ın Höyük olan alanına kadar bir yerleşim alanı. Bizim talebimiz burada koruma amaçlı iman planı yapılması ve Milli Emlak’tan arsalarımıza karşılık farklı bir arsa alma imkanının ortaya çıkması. Ayrıca burada kazı yapılırsa, kültürel varlıklar da ortaya çıkacaktır. Komple bir cazibe merkezi haline gelecek bir alandan bahsediyoruz. Umarım yaşanan sorun en kısa sürede çözüme kavuşur ve buradaki hak sahipleri mağduriyet yaşamaz”. ALİ ARASLI
Editör: Ali ARASLI