4 kişi için 1000 TL ve üzerindeki hesaplar nedeniyle, dışarıda yemek, 1990 ve öncesinde olduğu gibi tekrar lüks hale geldi.

Son dönemlerde gıda fiyatlarındaki artış, Uşak’ta ve Türkiye’nin diğer illerindeki lokanta, restoran ve benzeri işyerlerindeki fiyatların ciddi anlamda yükselmesine neden oldu. Kentte 1 yıl önce 20 TL olan çorbanın fiyatı 60 ila 75 TL’ye çıkarken, ortalama bir kebabın fiyatı da 130 TL ila 150 TL arasında değişkenlik göstermeye başladı. Sanayi içindeki dürümcülerde dahi Adana ve tavuk şiş fiyatı 70 TL ve kuzu şiş ise asgari 80 TL’den satılıyor. Kentteki işletme sahipleri, fiyatları en düşük seviyelere çekmek için çalıştıklarını, fakat maliyetlerin sadece gıdayla sınırlı olmadığını, işçilik ve sigorta giderlerinin çok ciddi anlamda yükseldiğini söyledi.

yemek1-1

Uşak'ta otomobile binmek isteyen en az 100 bin TL'yi cebine koyacak Uşak'ta otomobile binmek isteyen en az 100 bin TL'yi cebine koyacak

ORTA DİREK ARTIK DIŞARIYA YEMEK YİYEMEZ HALE GELDİ

1990’lı yıllarda, lokanta ve restoranlarda yemek, çok özel günlerde ve mecbur kalındığında yeniliyordu. Bu alışkanlıklar 2000’li yıllardan itibaren değişti ve Türkiye’ye giren sıcak para, inşaat sektöründeki şişkinlik ve piyasada dışarıda yemek yiyen kitlenin artmasıyla, orta direk için rutin bir aktivite haline geldi. 1 yıl öncesine kadar 4 kişilik bir aile, 200 ila 250 TL gibi bir hesapla, orta düzeydeki bir restoran veya kebap salonunda, yemek yiyebiliyordu. Fakat bugün bu rakam 1000 TL ve üzerine çıktı. Önceleri 15 günde 1 dışarıda yemek yiyen kesim, artık bunu ayda veya 2 ayda bire düşürdü. Söz konusu durum, domino taşı etkisi gibi yeme ve içme sektörünü de olumsuz etkiliyor.

GURBETÇİLER GİDİYOR, ESNAFIN TEK UMUDU ÖĞRENCİLER

Temmuz ve Ağustos döneminde Uşak’a ve diğer illere gelen gurbetçiler, lokanta ve restoran gibi işletmelerde hareketliliğe az da olsa neden oldular. Konuyla ilgili görüştüğümüz bir restoran sahibi, “Gurbetçiler gitmeye başladı ve sıkıntılar yavaş yavaş baş gösterdi. Şimdi işler daha da sıkıntılı bir boyuta geliyor. Öğrenciler gelecek diye umutluyuz. Fakat şunu da unutmamak lazım, öğrencilerimizin büyük çoğunluğu bu yıl yemeklerini yurtlarda ve okullarda yiyecekler. Çünkü buradaki fiyatlar çoğuna pahalı gelir ve bizim çocuklarımız dahi olsa, gittikleri şehirde lokantada veya restoranda haftada 1 gün dahi olsa diledikleri gibi yemek yiyemezler” ifadesini kullandı.

kebap

DÜRÜM YEMEK ESNAFIN 10 GÜNLÜK ÖDÜLÜ GİBİ OLDU

Kentte sanayi içinde dürüm yapan bir esnaf da artan et maliyetleri nedeniyle işyerini devir kararı aldı. Aynı esnaf, “Etin fiyatı sürekli artıyor ve bizim müşterimiz esnaftan oluşuyor. Esnaf eskisi gibi buradan dürüm yiyemiyor. Önceleri esnafın yanına hatırlı bir dostu veya öğlen saatinde müşterisi geldiğinde hem kendisine, hem de yanındaki dürüm söylerdi. Şimdi esnafımız haftada bir veya 10 günde bire düşürdü. Sanayide dürüm yemek, esnafın sanki ödül öğünü oldu” dedi. Öte yandan doktora seviyesindeki ekonomistler dahi, söz konusu fiyat artışlarıyla ilgili yayınlar yaparak, restoran türü işletmelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekiyor. 

Editör: Ali ARASLI