Uşak’ın Bölme mahallesi ve Elmacık köyündeki arazilerin bir bölümü birinci derece SİT alanı ilan edildi. SİT alanı ilan edilen bölgede uzunca bir süredir koruma amaçlı imar planı mücadelesi veren vatandaşlar, Uşak İl Özel İdaresi ve Uşak Belediyesi gibi kurumlardan destek istedi. Fakat bugüne kadar bölgede hiçbir şekilde koruma amaçlı imar planı yapılmadı.

Uşaklı kahveci esnafı, günlük 50 bin ciro yapan kafeteryalarla aynı cezayı ödemek zorunda kalıyor Uşaklı kahveci esnafı, günlük 50 bin ciro yapan kafeteryalarla aynı cezayı ödemek zorunda kalıyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan bölgedeki mağdurlardan ve aynı zamanda Uşak Fotoğraf Sanatçıları Esnaf Odası Başkanı Ömer Önal, neden koruma amaçlı imar planı yapılmadığını sordu.

A2Cd69B2 Ef40 4Bd0 97Ef 4E6Bb3Ca0013

Ömer Önal, şu ifadeleri kullandı:

“Birileri kendi koltuğunu kurtarma derdinden insanları mağdur edip edip durdular. Sonra devletin koruma amaçlı imar planı için bütçeyi başka yerde kullandılar ve alan küçükken büyüttüler. Bu yüzden birçok insanı mağdur ettiler. Dediklerini demedik dediler. 3 yıldır insanları oyalayıp kanunsuz işler yaptılar. Bunun hesabını kanun karşında verecekler masumu oynamasın kimse”.

Ömer Önal, şu soruları da sordu: “Burası daha önce yok muydu? Neden koruma amaçlı imar planı yapılmıyor? Kimler birilerinin koltuğuna geçmek için entrikalar çeviriyor? Bu yerler için bütçeler nerelerde kullanıldı? Bu kadar insanlara neden bir bilgi tebligat veya haber verilmedi?”.

Öte yandan Ömer Önal, daha önce yaptığımız haberde bir beyanda bulunmuştu. Önal, bu alanla ilgili ortaya mücadele sırasında, kendisine yazılı olarak gelen bilgi notlarında alakasız konulara değinildiğini aktarmıştı. Edindiğimiz bilgilere göre Uşak İl Özel İdaresi ve ilgili kurumlar, tabiat ve kültür varlıklarını koruma için ödenen vergi ve diğer paraları, köylere ve ihtiyaç duyulan alanlara yol, su, kanalizasyon ve park için harcadı.

BÖLME VE ELMACIK BİRİNCİ DERECE SİT ALANI OLMUŞTU!

Daha önce yaptığımız haberlerde, bölgedeki genel durumu ortaya koyduk. Bölme’de ve Elmacık’ta hangi arazilerin SİT alanı olduğunu da paylaştık. SİT alanı ilan edilen bölgeyle ilgili karar; Uşak Valiliği, Uşak Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Karayolları, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü’nden alınan görüşler dikkat alınarak verildiğini dile getirdik. Aralık 2023’teki incelemede, arkeolojik SİT alanının genişletmesi istendi ve Kütahya’daki kurulda da Elmacık ve Bölme sınırlarında kalan 1/25000 ölçekli haritadaki bazı arazilerin tapularına şerh konduğunu kamuoyuna duyurmuştuk.

ALİ ARASLI

Editör: Ali ARASLI