Eşme'de elektrik sorununa çözüm için trafo merkezi yapıldı Eşme'de elektrik sorununa çözüm için trafo merkezi yapıldı

Banaz’da ve bazı il ve ilçelerde bulunan, trafikte elektronik denetleme sistemi olarak bilinen “EDS’nin Uşak kent merkezine de kurulması düşünülüyor. Konuyla ilgili öneri, önceki gün yapılan Uşak Belediye Meclisi toplantısında gündeme alındı ve dünkü oylamada belediye yönetimine bu konuda yetki verildi. EDS’nin kurulması planlanan yolun şu anda faal olan Ankara ve İzmir karayolu olduğu ifade edilirken, konuyla ilgili ilerleyen günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşüleceği aktarıldı. EDS, 2015 yılında, Banaz’a kurulmuş ve o dönemde bazı sürücüler tarafından dava konusu yapılmıştı.
BELEDİYELER GELİR ELDE ETMEK İÇİN EDS İSTİYOR
Banaz’a kurulan EDS sisteminin ardından, belediyenin gelir elde etmesi üzerine Uşak Belediyesi yönetimi de bu konuda girişimlerde bulunmuştu. Fakat aynı güzergah ve kilometre farkı nedeniyle izin verilmişti. Geçtiğimiz dönemin Uşak Belediyesi yönetimi de bu konuda belli bir aşamaya gelmiş, fakat dönemin Valisi Funda Kocabıyık bu konuda olur vermemişti. Uşak Belediyesi’nin EDS kuracağı alanda uygulanan ortalama hız tespiti durumu da ilerleyen günlerde bazı engeller çıkarabilir. EDS sistemi normalde, bulunulan mahalde güvenliği sağlamak için kurulsa da belediyelerin buradaki nihai hedefi maddi kazanç elde etme şeklinde oluyor. EDS’den Banaz Belediyesi’nin aylık ortalama 300 bin ila 400 bin TL gibi bir gelir elde ettiği ifade ediliyor. Belediyenin sistemin bakım-onarım, yenileme ve personel giderlerini karşıladığı ve bunun dışında kalan üzerinden de yüzde 6 ila 7 gibi bir gelir elde ettiği belirtiliyor. 
EDS NEDİR?
EDS’nin tam açılımı “Elektronik Denetim Sistemi”dir. Karayollarında kamera, sensör ve görüntü işleme donanımlarıyla beraber sürücülerin aşırı hız yapmamaları için denetimi sağlar. Radar cihazı ve görevlisi olmadan EDS sistemiyle aşırı hız ve ışık ihlalleri gibi durumlar, kayda alınır ve sürücülere belli cezalar kesilir. Uşak’ın Banaz ilçesinde bulunan EDS sistemine göre otomobiller 70 ve kamyon ile kamyonet gibi araçlar ise 50 kilometre/saat hızın üzerine çıkamaz. Bazı bölgelerde ise 70 veya 80 kilometre gibi kıstaslar uygulanır. Uygulanacak hız limiti, EDS’nin konduğu yere göre değişkenlik gösterebilir. EDS’ler ile araç sürücülerinin asgari düzeyde trafik kurallarına uyması amaçlanmaktadır. Uygulanan trafik idari para cezalarının kural ihlallerindeki caydırıcılığa katkısı bulunmaktadır. Sistemin uygulandığı birçok bölgede kural ihlallerinde yüzde 90’a yakın azalma gözlemlenmiştir.
 

Editör: Ali ARASLI