Uşak Belediye İşhanı binasının yıkımı için çalışmalar başlıyor. Kısa bir süre önce eski Belediye binasının bulunduğu idari bölümlerin bir kısmını yıkarak, tarihi Ulu Camii ve Burma Camii’nin silüetinin ortaya çıkması için çalışma yapan Uşak Belediyesi, önümüzdeki günlerde eski Belediye İşhanı’nın yıkımının yapılması için, binanın fiziki durumuyla ilgili çalışma başlatıyor. Binadaki hak sahipleri, Burma Camii tarafındaki beyaz eşyacının bulunduğu binanın ve arkasındaki düğün salonlarının yıkılmamasına ve belediyenin verdiği bedele tepki gösteriyor.

Uşak Belediye İşhanı’nın yıkımı gündeme geldi ve binayla ilgili depreme dayanıksız raporu çıkması durumunda, yüzde 70 mülkiyeti Uşak Belediyesine ait olan Belediye İşhanı’nda bulunan yüzde 30’luk diğer mülk sahipleriyle de anlaşma yapma yoluna gidilecek. Hak sahipleriyle uzlaşmak için Uşak Belediye Meclisi Encümeni’nde buradaki mülkler için bir değerleme yapan Uşak Belediyesi, binadaki hak sahipleriyle kısa sürede anlaşmayı ve yıkımın ardından kentin yeni bir meydan kazanması için çalışmaları başlatmayı hedefliyor. Fakat buradaki mülk sahipleri, binanın A, B, C ve D bloktan oluştuğunu belirterek, binanın sadece yarısının yıkılacağını ve bunun hakkaniyete uygun olmadığını savunuyor.  Konuyla ilgili görüştüğümüz binadaki mülk sahipleri, binanın yarısının yıkılarak diğer yarısının kalmasını doğru bulmadıklarını ve belediyenin dükkanları için ödemeyi vaat ettiği tutarın piyasa değerinin altında olduğunu savundu. Binadaki hak sahipleri, binanın Burma Camii’ne doğru olan ucundaki beyaz eşya satıcısı olan işletmenin bulunduğu dükkanın da yıkılması gerektiğini ve buranın kapsam dışı bırakıldığını kaydetti. Söz konusu iddiayı, beyaz eşya dükkanındaki bir yönetici ve Uşak Belediyesi kaynakları doğrularken, yıkımı gündemde olmayan kısmın tapusunun Belediye İşhanı’nın dışında olduğu için işlem yapılmadığı belirtildi.  

1995’TEKİ BELEDİYE YÖNETİMİ, İŞHANINDAKİ DÜKKAN VE BÜROLARIN YARISINI SATTI

Hurdalar hakkında konuşan Uşak Belediye Başkanı Çakın: Varsa somut delil gereğini yaparım Hurdalar hakkında konuşan Uşak Belediye Başkanı Çakın: Varsa somut delil gereğini yaparım

Uşak’ta 1978’de temeli atılan ve 1981’de anahtar teslimi yapılan Uşak Belediye İşhanı, temeli atıldığı günden itibaren tartışma konusu oldu. Yapıldığı dönemde yüzde 100’ü Uşak Belediyesine ait olan ve yaklaşık 300 dükkan ve ofisin bulunduğu, A, B, C ve D bloktan oluşan Uşak Belediye İşhanı,  Ağustos 1995’te, dönemin Belediye Başkanı DYP’li Erhan Akçay tarafından ihaleyle satışa çıkarıldı. Buna göre buradaki dükkan ve ofislerin yarısı satıldı. Aynı zamanda bir dönem halk ekmek fabrikası da bu binada hizmet verirken, sonraki dönemlerde kapatılıp, Gıda Bankası’na çevrildi. Burada UMPAŞ’a ait olan süpermarket olarak kullanılan zemin kat ve diğer dükkanlar, tekrar belediye tarafından satın alındılar ve belediyenin son duruma göre payı yüzde 70’e çıktı.

UŞAK BELEDİYE İŞHANININ KENTE MEYDAN KAZANDIRILMASI İÇİN YIKIMI GÜNDEME ALINDI

Uşak Belediyesi yönetimi, kente yeni bir meydan kazandırmak ve tarihi Ulu Cami, Burma Cami ve Belediye İşhanı’nın arka cephesinde bulunan tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmak için binanın yıkımını gündeme aldı. Bunun üzerine buradaki dükkanların değerleriyle ilgili Uşak Belediye Meclisi üyelerinin oluşturduğu encümende bir çalışma yapıldı. 8 Kasım 2022 tarihli ve Uşak Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından, belirlenen rakamla birlikte anlaşmak isteyen mülk sahiplerine, davetiye niteliğinde resmi bir yazı tebliği edildi. Buna göre dükkanların caddeye, sokağa olan cephesi ve iş hanının içinde yer almasına göre belirlenen 5 bin 200, 7 bin ve 9 bin TL’lik metrekare birim fiyatını içeren bilgiler de verildi. Söz konusu davetiyeyi alan dükkan sahiplerinin bir bölümü, belirlenen rakamın düşük olduğunu ve bu nedenle anlaşma yoluna gitmeyeceklerini ifade etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Uşak Belediyesi İşhanı’ndaki mülk sahibi ve esnaf Hayrettin Saymalı, zemin katta bulunan işyerine 72 bin TL değer biçildiğini ve 14 metrekarelik işyerine bu karardan 3 ay önce 250 bin TL’ye alıcı çıktığını ifade etti. Belediye İşhanı’nın yapılırken bütün yapıldığını belirten Saymalı, “Biz yerimizi satalım ama değerinde satalım. Benim yerim bu kadar az etmiyor. Kaldı ki burada bir yıkım kararı verilecekse bütün bina için verilsin. Sadece binanı bir kısmı yıkılıp öteki tarafı kalacaksa burayı yıkmanın hiçbir anlamı yok. Bizim duyduğumuz Burma Camii’nin çaprazında kalan beyaz eşyacı ve arkasındaki düğün salonlarının yıkılmayacağıdır. Bunu da geçtim tamam belediye burayı yıksın, ama bize iş yapacağımız bir yer versin. Eski Belediye Binasından bize yer versinler buyursun yıksınlar. Ama bu şekilde biz buna razı olmayız” dedi.

Uşak Belediye İşhanı’nın Yöneticisi ve burada mülk sahibi olan esnaf Rasık Demir de, kendisine ait 11 yer olduğunu ve toplam 1 milyon 800 bin TL bedel çıkarıldığını belirtti. Yerinin bedelinin 15 milyon TL’yi bulduğunu ifade eden Demir, “Benim işyerimi satmak gibi bir derdim yok. Belediyeden tek istediğimiz bize iş yapacağımız bir yer vermesi. Eski Belediye Binasından bize dükkan versinler, biz burayı hiç para almadan devir edelim. Bizler her zaman için uzlaşıdan yanayız, fakat bu şartlarda anlaşmayı düşünmüyoruz. Belediye yönetimi, bir tarife belirlemiş ve biz de bunu gerekirse yargıya taşır hakkımızı ararız. Ayrıca burada yıkım olacaksa bütün bina komple yıkılmalı ve tapuya da yeşil alan şartı konarak satış olmalı. Şu anda zaten belediye tarafından bizim işyerlerimizin tapularına şerh koydurulmuş. Her hangi bir işlem yapamıyoruz” diye konuştu.

UŞAK BELEDİYESİ YETKİLİLERİ: BURAYA MEYDAN YAPACAĞIZ VE BİNANIN KALANI DA BİR SONRAKİ DÖNEMDE KAPSAMA ALINABİLİR

Öte yandan hak sahiplerinin talepleri ve tepkileriyle ilgili görüştüğümüz Uşak Belediyesi’nden bir yetkili, beyaz eşya ticareti yapan işletme ve arkasındaki düğün salonlarının ilk etapta yıkılmayacağını, yıkılacak alanın L şeklinde belirlendiğini ifade etti. Beyaz eşya satışı yapan işletmenin ve arkasındaki düğün salonlarının daha önceki belediye yönetimleri tarafından kapsam dışına alındığını ifade eden aynı yetkili kaynak, “İşhanı için 15 gün içinde rapor süreci var ve bu Çevre ve Şehirciliğe gidecek.

Burada 1 aya kadar yıkım için süreç başlar. Buranın yüzde 70’i belediyenin fakat buradaki hak sahipleri itiraz edebilirler. Orada Mimarlar Odası ve UMPAŞ’ın yerleri vardı. Gelirlerse anlaşıp vereceğiz orası zaten SİT alanı ve buranın koruma planıyla ilgili revizyon yapılıyor. Orası yeşil alan olacak ve burası meydan olarak kente kazandırılacak. Arkada Kurtuluş Okulu var ve burası da ekonomik ömrünü tamamladı ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün planında burası da var. Burayı yıkıp Dokuzsele çayına kadar açabiliriz ve burası güzel bir çalışma olacak. Şehir bir meydan kazanacak ve tarihi mekanlar gün yüzüne çıkacak” dedi.

Ayrıca yıkım kapsamı dışında olduğu belirtilen beyaz eşya işletmesinde yetkili olduğunu ifade eden Gökhan Keskin de, işyerlerinin yıkıma dahil olmadığını telefon üzerinden belirtti. Gökhan Keskin, “Bizim binanın yıkılması söz konusu değil, 1997’de yanılmıyorsam burası Belediye İşhanı’ndan ayrılmış. Bu nedenle bize her hangi bir yazı gelmedi” dedi.

Editör: TE Bilişim