Uşak’ta 2013 yılına Damgasını vuran olaylar

 

İ2013 yılında Uşak gündemini en çok meşgul eden konu ve olaylar hangileri oldu? İşte, Uşak Ufuk Gazetesi ve Uşak Port verileriyle yılın en çok konuşulan olayları…

 

Yüzlerce Uşaklıyla konuşularak ve gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde düzenli olarak yapılan takip sonuçları, yıl boyunca basında en çok yer alan konuların; Bir Cumhurbaşkanı’nın 26 yıl sonra Uşak’a gelişi, kadın cinayetleri, Uşak Sportif basketbol takımının BEKO Basketbol Ligine çıkması, Karun Hazinelerinin en değerli parçası olarak değerlendirilen “Kanatlı Deniz Atı Broşu”nun Almanya’da ele geçirilmesi ve yine Uşak’tan çalınan Şans Tanrıçası Tike mozaiğinin 13 yıl sonra bulunması olarak ortaya kondu.

 

KANATLI DENİZATI BROŞU VE TANRIÇA TİKE MOZAĞİ BULUNDU

 

2013 Yılının Uşak için en sevindirici yönü, yıllar önce yitirdiği iki tarihi esere kavuşması oldu.

2000 yılında Banaz Ahat Köyünde bulunan antik Akmoniya kentinden çalınan “Şans Tanrıçası Tike ve 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesinden çalınan Karun Hazinelerinin en nadide parçası kabul edilen “Kanatlı Deniz Atı Broşu” nun bulunmaları oldu.

Karun hazinelerinin en değerli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu için Uşak’ta seferberlik başladı.

Broş’un bulunması ile birlikte yeni müze binası inşası da hızlandırıldı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Bakan Ertuğrul Günay, Uşak’a gelerek  yeni binanın temelini atmak ve temel atam sırasında Kanatlı Deniz Atı Broşu ve Tanrıça Tike Mozaiğinin yeni müze binasında sergileneceğini müjdeleyecekti. Ancak, bakanlıkta ömür vefa etmedi.

 

 

İLK AMACIMIZ YENİ MÜZE BİNAMIZI TAMAMLAMAK

 

2 bin 500 metrekare alan üzerine yapımı planlanan yeni müze binasının hafriyat çalışmalarına da  2012 yılında başlandı. Yaklaşık 7 milyon TL’ye mal olacak yeni müze binası için çalışmalar hızlandı. Şu anda kaba inşaatı bitirilen müze binasının 2014 yılında hizmete açılması bekleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, Uşak Müzeler Kompleksi'nin yapılacağı tarihi Uşak Garı'ndaki arazinin bakanlığa tahsisinin uzun zaman aldığını hatırlattı. TCDD'ye ait tescilli arazinin tahsisinin 4 yıla mal olduğunu kaydeden Arıtürk, Yeni Uşak Arkeoloji Müzesi'nin geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda yapım ihalesinin gerçekleştirildiğini ve müteahhit firmaya yer tesliminin yapıldığını ifade etti” dedi.

 

GÜVENLİK ÜST SEVİYEDE OLACAK

 

Uşak Belediyesi icradan mal kaçırmak için yeni şirket kuruyor Uşak Belediyesi icradan mal kaçırmak için yeni şirket kuruyor

Müze binası inşaatı 2014 yılı içerisinde tamamlanmış olacağını ve yeni müze binasının güvenliği üst seviyede olacağını vurgulayan. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, “Müzemizin teşhir salonları ile ilgili yeni projeler de bakanlık teknik personeli tarafından hazırlanacak. Yeni Müze Binası 7 milyon 90 bin TL’ye mal olacak.   Müzemiz tam olarak bitirilip eserlerin taşınmasının ardından 2014 yılı başında hizmete açılacak. Yeni Müze binası zemin artı 3 katlı toplam 8 bin 200 metrekareden oluşacak ve 7 milyon liraya mal olacak” dedi.

 

20 MİLYON DOLARLIK MOZAİK VATANINA DÖNÜYOR

 

Uşak’ın Banaz Ahat köyünde bulunan Akmonya Antik Kenti’nden çalınan Tanrıca Tike mozaiği vatanına dönüyor.

75 santimetre genişliğinde, 150 santimetre uzunluğunda, üçgen formlu renkli mozaik taşlarla yapılmış Tanrıça Tike’ye ait resim, resmi olmayan kaynaklara göre yaklaşık 20 milyon Dolar değerinde.  Mozaik yeni Arkeoloji Müzesi tamamlandığında Uşak’ta sergilenecek.

Banaz ilçesi Ahat Köyü yakınlarında bulunan antik Akmonia (Akmonya) kentinden yapılan kaçak kazı sonunda ortaya çıkartılan, ancak daha sonra sekiz kişilik bir tarihi eser kaçakçısı tarafından 2000 yılının Temmuz ayında gece yerinden halıflekse tutkallanıp rulo yapılarak çalınan Şans Tanrıçası Tike ait olduğu toprağına geri dönüyor. İstanbul’da görülen ve yaklaşık 10 yıl süren davanın sonuçlanması, kararın da Yargıtay tarafından onanması üzerine Mozaik Uşak’a dönüyor.

 

YENİ MÜZEMİZDE SERGİLEYECEĞİZ

 

Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mozaiği iade kararı aldığını ifade ederek, “Mozaiğin Uşak’a getirilmesi ile alakalı Bakanlığımızdan ödenek talep ettik. Ödenek tahsis edilir edilmez mozaiği Uşak’a getirerek muhafaza altına alacağız. Mozaiği 2014 yılı sonunda bitirmeyi planladığımız Yeni Arkeoloji Müze binasının en özel köşesinde teşhire açacağız” dedi.

 

DÜNYADA EŞİNE AZ RASTLANIR

 

Dünyada eşi olmayan ve özel madensel taşlarla yapılan, üzerine su döküldüğünde güneşte renk değiştiren, özel renklerle dikkati çeken Tanrıca Tike mozaiğinde, yörede düzenlenen o dönemin Akdeniz kentleri arasında gerçekleşen olimpiyatlarında derece alanlara ödüllerini verirken görülüyor. Ayrıca yan bölümde de voleybol oynayan sporcular canlandırılıyor.

 

YEDİEMİN DE TUTULUYORDU

 

Mozaik 2000 yılının Temmuz ayında çalınmasından sonra Ankara Özel Kaçakçılık Dairesi ve Interpol ekipleri üç yıl süren bir uğraşla çok değerli eseri yurt dışına kaçırılmak üzere iken İstanbul’da bir işyerinin balkonunda paketli halde ele geçirmişlerdi. Açılan davada sekiz şüpheli çeşitli cezalara çarptırılmış, eserde dava sonuna kadar İstanbul Eski Eserler Müzesi’ne yediemin olarak teslim edilmişti. Burada uzmanlar tarafından tahrip edilen bölümleri titiz bir çalışma ile tamamlandı. Davanın sonuçlanması, kararın da Yargıtay tarafından onanması üzerine Uşak Arkeoloji Müzesi’nin başvurusunu dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığı “Eserin ait olduğu Uşak Müzesi’ne geri verilmesini” kararlaştırdı.

 

TANRIÇA TİKE NEDİR?

 

Tike, Yunan mitolojisinde bir kentin talihini ve genel olarak refahını ve kaderini belirleyen şans tanrıçası. Çıkışı ile ilgili olarak Hermes ve Afrodit'in kızı olmasının yanı sıra başka kaynaklara göre Okeanos adlı Titan'ın kızı olarak da anılmaktadır. Ege bölgesinde Helenistik çağda yer alan kentlerin madeni paralarında görüntüsüne sıkça rastlanır.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim