Uşak’ta, dün etkili olan sağanak yağış sonrasında Belkaya ve Sorkun köylerindeki kaynaklarla beslenen, Çokkozlar, eski tabakhane bölgesi, 1 Eylül Sanayi Sitesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu bölgeden geçerek, Uşak Deri Karma OSB’ye kadar uzanan ve Büyük Menderes Nehrine karşın Dokuzsele deresinde taşma riski görüldü.
Derinin kent merkezinde görülen noktalarından biri olan ve halk arasında ‘Çınar’ olarak bilinen bölgedeki köprünün daralması nedeniyle, derede su rejiminin bozulduğu görüldü. Derenin ileri bölgesinde gürleyen suların yer yer şiddetlendiği ve dere yatağının genişlediği alanlarda ise daha sakin seyrettiği görülüyor.
Deredeki yüksek debi nedeniyle Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve ekipler, burada dün incelemelerde bulundu.
DOKUZSELE’DEKİ KÖPRÜNÜN ADI: TABANE
Dokuzsele deresinde rejim düzensizliğinin meydana geldiği ve Çınar bölgesi olarak bilinen noktadaki köprünün Osmanlı döneminde inşa edildiğini belirten arkeolog Cengiz Doğan, söz konusu köprünün isminin ‘tabane’ olduğunu belirterek, “Eskiden tabakhaneye ‘tabane’ denildiği için köprü ismini buradan almış. Dokuzsele deresi, belki de son 50 yıldır böyle akmadı” ifadesini kullandı.
1 GÜN GEÇMESİNE RAĞMEN DERE HALA YÜKSEK DEBİDE AKIYOR
Kent genelinde yağış azalmasına rağmen Dokuzsele deresi hala yüksek debide akıyor. Yağışın normal seyirde olması durumunda her hangi bir sorun olmayacağı, fakat ani ve yüksek miktarda düşen yağmur nedeniyle sorunların baş gösterebileceği tahmin ediliyor.
50 YILDA BİR GELİR DENİLEN YAĞMURLAR UŞAK’TA GÖRÜLÜYOR
Son dönemlerde Uşak’ta ve Türkiye’nin bir çok noktasında ‘yağmaz’ denilen yağmurlar görülmeye başlandı. Geçtiğimiz aylarda da Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisini su basmıştı. Hastanenin projesinin oluşturulduğu dönemde milletvekili olan bir doktor, burada olası bir su baskınıyla ilgili “Bu tip yağmurlar 50 yılda bir yağar” ifadesini kullanmıştı.