Ünlü ekonomist ve piyasa uzmanı İslam Memiş, yeni Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’le ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin önemli bir maliyetle karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bu maliyetleri düşününce toz pembe bir hayal kurmak ve birisi elinde sihirli değnekle dokunup, her şeyi düzeltecek demeyin” dedi.

Uşak Seramik'te olaylı genel kurullardan sonra bedelsiz sermaye artırımı Uşak Seramik'te olaylı genel kurullardan sonra bedelsiz sermaye artırımı

Mehmet Şimşek’in ismi açıklanmadan 1 gün önce değerlendirme yapan İslam Memiş, “Ben 2022’den beri Mehmet Şimşek’in ekonominin başına geçeceğini ifade ettim. Şimdi Mehmet Şimşek geliyor ve dolar 15 lira olacak gibi söylemler var. Sosyal medyada ağzı olan konuşuyor ve boş vakit geçirecekler var. Mehmet Şimşek gelecek dolar 15 lira olacak şöyle olacak. Tam yetkili az yetkili gibi. Ağzı olan konuşsun.  Ben sizle bir iddiaya girdim. Benim partim kazanırsa dolar 15 lira olacak ve benim partim kazanırsa 30 lira olacak. Ben dedim ki yüreğin yiyorsa dolar al, yüreğin yiyorsa TL’ye geç. Bunlar öyle kolay işler değil. 15’çiler ve 30’cular. Her iki taraf, ekonomi bir bilimdir ve nasıl ki öğrenci çalışır iyi not alır, çalışmaz kötü not alır. Duyguları bir kenara bırakın sizler mantıklı insanlarsınız. Türkiye erken seçim kararı aldı ve bir dünya maliyet oldu. Tam seçim kavgası giderken 6 Şubat’ta deprem felaketi oldu ve binlerce vatandaşımız yaşamını yitirdi. Resmi rakamlar 104 milyar dolar ve dolaylı 200 milyar doların üzerinde bir maliyetten bahsediliyor. 11 vilayetinin Türkiye’ye ekonomik katkısını da göz önüne alalım. Tekrar bir seçimin ikinci tura kalma durumu var. Biz zaten yıla en az 300 milyar dolar gibi bir eksiyle başlıyoruz. Bütün dünya enflasyonla mücadele ediyor ve ülkeler resesyona giriyor” dedi.

“Doları çok seviyorsunuz ya ABD Hazine Bakanı 1 Haziran’a kadar üst tavan borç anlaşması yapalım diye uyarı yaptı. ABD’nin düştüğü duruma bak. Avrupa resesyona girdi ve burada gelişmekte olan ülkeleri düşünebiliyorsunuz değil mi?” diyen Memiş, şöyle konuştu: “Gelişmekte olan ülkeler daha büyük tahribata girdi. Dolar ve euro arasında da bir maliyet ekonomisi var. Enflasyonda fırsatçılığın da önüne geçilemediği için düşük gelen enflasyon hane halkına yansımıyor. Tekrar yaz ayları geliyor, kuraklık ve gıda krizi süreci göreceğiz. 2023 yılının son çeyreğiyle birlikte tekrar enflasyonun geri gelme ihtimali yüksek.  Bu durumda bugünkü ekonomik koşullarda ki KKM’a var ve o da ciddi bir maliyet. Bu maliyetleri düşününce toz pembe bir hayal kurmak ve birisi elinde sihirli değnekle dokunup, her şeyi düzeltecek demeyin.  Diğer yandan ülke ekonomisi batacak ve dolar 30 TL olacak düşüncesine de inanmayın. Duygularıyla hareket edenler ve tokat yiyenler var.”

Editör: Ali ARASLI