Kaybolan mesleklerle ilgili daha önce bir çalışma yapan Uşak Kent Tarihi Müzesi Sorumlu Arkeoloğu Cengiz Doğan, bu yıl yapılan ahilik etkinlikleri kapsamında, bir fotoğraf sergisi açtı. Uşak Belediyesi’nin eski hizmet binasında bir sergi açan Cengiz Doğan, burada 20 eser sergiledi ve bunun yanında kaybolan mesleklerin canlı olarak icrası da gerçekleşti.

meslek2

Sergi kapsamında, Cilt ustası Berkay Özyayla, saraç ustası Alaattin Bozkuşluoğlu, baskı yazma ustası Kadir Yaşin, yorgan ustası Feyzullah Hantaş ve Uşak Belediyesi Dokurevi’nin halı stantları kurularak, söz konusu mesleklerin genel hatlarıyla nasıl icra edildiği, katılımcılara bire bir gösterildi.

meslek3

Burada açılan fotoğraf sergisindeki 20 fotoğrafta; haşhaş yağcılığı, kayrak taşı ustalığı, kabak kemane ustalığı, bakırcılık, nostaljik fotoğrafçılık, pastacılık, hasır dokuma ustalığı, kaligrafi, lambalı radyo tamirciliği ve benzeri kaybolan meslekler, katılımcılara gösterildi.

melek3

Sergi hakkında kısa bir açıklama yapan Cengiz Doğan, daha önce yazdığı 7 Kapı 7 Zanaat kitabında yer almayan ustaları, fotoğraf sergisine taşıdığını belirtti. Buradaki ustaların çok değerli olduğunu ve kendilerinden sonra bu meslekleri icra edecek kimsenin de bulunmadığını anlatan Cengiz Doğan, “Fotoğraf sergisindeki ustalarımız yaşıyor. Fakat kitaptaki ustalarımızın bazıları aramızdan ayrıldılar, ebediyete intikal ettiler. Bu sergideki ustaların hepsi son icra edenler ve sonrasında gelen yok.  Kayrak taşı ustalığını bilen yok ve köşelerde geleneksel mimari uyguluyor ve bunu yapan yok. Haşhaş yağının nasıl çıkacağını bilen yok ve zaten makinesi yok. Geleneksellik bitiyor ve bu durum ister istemez üzüntü verici” dedi.

Uşak'ta bir tık serinleyen hava, tekrar kavurucu seviyeye çıkacak Uşak'ta bir tık serinleyen hava, tekrar kavurucu seviyeye çıkacak

meslek1

IŞIKLI RADYO TAMİRCİSİ SADECE UŞAK’TA VE İSTANBUL’DA VAR

Doğan, “Uşak’ta buluna ışıklı radyo tamirciliğini, İstanbul’da yapan 1 kişi var ve bir diğeri de Uşak’ta. Kırma ve dolma tüfekleri Anadolu’da yapan 3 kişiden biri de Banaz’da. Bunlar çok nadir bulunan ustalar. İğne oyası ve geleneksel yazma oyalarını işleyen çok az. Konuştuğum ustaların hepsi arkadan çırak gelmediğini ve bu mesleklerin bu nedenle kaybolduğunu ifade ediyor. Umarım, aileler çocuklarını bu mesleklere yönlendirme noktasında irade ortaya koyarlar ve gelecekte de bu işler yapılır” diye konuştu.

meslek4x

Editör: Ali ARASLI