Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam
Uşak, Bursa, İzmir, İstanbul ve Gaziantep gibi Türkiye’nin önemli tekstil kentlerindeki firmalar zor günler yaşıyor. Önceki gün, Uşak’taki bir şirkete kayyum atanmasına karar verildi. Aynı şirketin borçları da 48 eşit taksite bölündü ve kayyuma da 15 bin TL aylık maaş verilmesi kararı alındı. Uşak’ta daha önce bir geri dönüşüm firması iflasını vermişti. Kentteki tekstil sektörünün yaşadığı zorlu sürecin bir benzeri de Bursa, İzmir ve İstanbul’daki firmalarda yaşanıyor. Son olarak Bursa’da uzun yıllar üretim yapan Fun Tekstil Sanayi iflas etti. Fun Tekstil’in iflasının ardından satıldığı rakam ise dikkatlerden kaçmadı. Fun Tekstil, 7 bin 500 TL fiyattan satılarak, Uşak ve diğer illerdeki tekstilcileri dahi şaşırttı.

PEKİ 7500 TL’YE ŞİRKETİN NEYİ SATILDI?

7500 TL’ye şirketin sadece markası satılırken, Bursa İflas Dairesi tarafından işlemler gerçekleşti. Bursa İflas Dairesi’nin marka satışı için yaptığı duyura tek bir teklif gelirken, bu rakamın da 7500 TL olduğu belirtildi. Söz konusu rakam asgari ücretin 3’te 1’den dahi az. 7500 TL’ye bugün bazı markaların sadece tek bir ceketi alınabiliyor. Uşak Festiva AVM’deki bir erkek giyim mağazasında 6000 ila 7500 TL arasında değişen fiyatlarla satılan erkek ceket ve takım elbiseleri, bu rakama eşdeğer durumda.

UŞAK VE DİĞER İLLERDEKİ TEKSTİLCİLER NEDEN ZORDA?

Tekstil sektöründe ciddi bir sıkıntı var ve bunun temel nedenleri arasında, döviz kurlarındaki oynaklıklar ve yurtdışındaki gelişmeler etkili oluyor. Tekstil sektörünü zora sokan durumlardan biri de önceleri Türkiye’de yapılan büyük marka üretimlerin, Asya ülkelerine kaydırılması. Çünkü Türkiye’de üretim maliyetleri önceki yıllara nazaran daha yüksek. Üretim maliyetleri artmasına rağmen, tekstil ürünleri iç piyasada yurtdışına nazaran daha uygun fiyata satılıyor. Vatandaşta eski alım gücü de olmadığı için piyasada beklenen düzeyde bir sirkülasyon olmuyor. Artan enerji maliyetleri ve dolar kurunun hala normalin altında olması da tekstil sektörüne zor günler yaşatıyor.
Editör: Ali ARASLI