Uşak Bağbaşı köyünde yağmur duaları nasıl yapılırdı? Uşak Bağbaşı köyünde yağmur duaları nasıl yapılırdı?
Bugün Dünya Su günü ve Uşak’ın su kaynakları da hızla tükenmeye devam ediyor. Kamu ve sivil toplum kurumları suyu korumak için bir dizi çalışma yapıyor.
 Uşak, Kütahya ve Eskişehir’de de faaliyetlerini sürdüren TÜRÇEP, Su Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. TÜRÇEP, su tüketiminin yüzde 70’nin tarımda, yüzde 22’sinin sanayide ve yüzde 8’nin de içme ve kullanma suyu olarak kullanıldığını bildirdi. ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman’ın paylaştığı bildiriye göre, suyun tüketiciye aktarımının ücretsiz olması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, çarpık sanayileşmenin su sorununu doğurduğu vurgulandı. Yeraltı sularının sanayideki kullanım nedeniyle yok edildiği belirten açıklamada, “Su yaşamdır, insan hakkıdır, insan hakları devredilemez satılamaz, metalaştırılamaz. Su ve su kaynakları özelleştirilemez” denildi. Ayrıca Uşak, Kütahya, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Manisa’nın su kaynaklarını besleyen Murat Dağı’na altın madeni kurulmaması gerektiği de vurgulandı. Murat Dağı’na kurulacak altın madeninin önemli zararlar doğuracağı ve bölgeyi perişan hale getireceği daha önceki açıklamalarda olduğu gibi dile getirildi.
Su Çeşmesi Su3

UŞAK’IN SU KAYNAKLARI TEHLİKEDE

Uşak’ta da benzer sorunların yaşandığı son dönemlerde görülüyor. Uşak Belediyesi’nin daha önce 100 metre mesafede bulduğu yeraltı sularının 250 metre ve üzerinde ancak bulunduğu ifade edildi. Uşak’ta geçtiğimiz yıl ciddi bir su sorunu yaşandı ve bunun çözümü için Uşak Belediyesi yönetimi, bir dizi tedbir almıştı. Buna göre kent merkezindeki konutların kendine ait kuyularda su kullanımına kota getirildi. Yeni kuyuların açılmasına izin verilmezken, Uşak Havalimanı’nın bulunduğu bölgelerdeki bazı kuyuların suyu da şebekeye bağlandı. Küçükler Barajı’nın suyu yaz döneminde yüzde 5 ila 7 seviyelerine kadar düştü.
Su Çeşmesi Su1

BALTALI GÖLETİ’NİN SUYU UŞAK’A GELECEK

Yaşanan kuraklık nedeniyle kentte şu anda önemli bir projenin hayata geçirilmesi için süreç de başladı. 2020 yılından bu yana yapılan çalışmaların sonunda yoğun Baltalı köyündeki göletin suyunun Küçüklere verilmesi planlandı. 1 Ocak 2024 günü yapılan ihalenin halen değerlendirme aşamasında olduğu ihale platformunda görülüyor. Söz konusu projenin yapımına başlanmasıyla birlikte, Banaz Baltalı köyündeki göletten Küçükler Barajına kadar yaklaşık 17 kilometrelik bir hat oluşturulacak. Bu hat üzerinde depo ve sanat yapıları olacak. Suyun Küçükler Barajına verilmesine bir dönem Baltalı köyü muhalefet etti ve konuyu mahkemeye taşımaya da karar vermişti. Fakat mevsimsel şartlar, Uşak’ın su ihtiyacı için önünde fazla bir seçenek olmadığını da ortaya koydu.
ALİ ARASLI
Su Çeşmesi Su2
Editör: Ali ARASLI