Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kurucu Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan, gereksiz ilaç yazan doktorların bulunduğunu ve gerekmediği halde vatandaşa antibiyotik kullandırıldığını söyledi. Daha önce gerekmediği halde ameliyatlar yapıldığına dair uyarıları bulunan Prof. Dr. Ömer Karahan, benzer bir sorunun da ihtiyaç duyulmadığı halde yazılan ilaçlardan kaynakladığını söyledi. Kendisinin kullandığı ve toplumda masum görünen kan sulandırıcı ilaç nedeniyle beyin kanaması geçirdiğini belirten Prof. Dr. Karahan, ilacın bir zehir olduğunu ve zaruret olmadığı müddetçe kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

GEREKSİZ İLAÇLAR VE İSRAF BOYUTU

“Gereksiz ilaç kullanımı yine bizim ülkemizde, çok büyük boyutlarda ve israf noktasına kadar gelmiş. Her evde çuvallarla maalesef kullanılmamış ilaçlar var. Niye? İlaç gerekmediği halde hekim ilaç yazıyor?” diyen Prof. Dr. Ömer Karahan, şöyle konuştu: “Doktor, 1 tane gerekiyorken 5 tane yazıyor. Saçma tedavisi diye bir şey var ve o denk gelmezse bu denk gelir diye hepsini yazıyor. Antibiyotik gerekmediği halde yazıyor. Guatr, safra kesesi ve fıtık gibi bizim temiz ameliyat dediğimiz ameliyatlardan sonra antibiyotik kullanımı gerekmez. Bizim hekimlerimizde, yara denildiği zaman eşittir antibiyotik ve milyonlarca kutu antibiyotik gerekmedikçe kullanılıyor. Vücut bir süre sonra antibiyotiklere karşı direnç geliştiriyor ve bizim hekimler yazıyor. Vatandaş kullanmaya devam ediyor. Bu kısır döngü sürüp gidiyor”.

VATANDAŞ YAZ DER, BİZİM MESLEKTAŞIMIZ YAZAR!

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sendikaya göre muamele mi yapılıyor? Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sendikaya göre muamele mi yapılıyor?

Vatandaşın da gereksizi ilaç talebinde bulunduğunu ve doktorun da buna olur verdiğini dile getiren Prof. Dr. Ömer Karahan, “Bir de vatandaş da bir şey var, yaz ayı geldi tatile gidiyoruz ve bir ishal ilacı ve antibiyotik bulunsun yazar mısın? Yazar bizim meslektaşımız yazar ve böyle bir şeye ihtiyacın var mı diye düşünmez. Vatandaş da alır bunu kullanmazsa kenara atar ve sonunda çöpe gider. Bu şekilde çok büyük boyutlarda ilaç israfı var. Hekim guatrla ilgili ilaç yazmış ve bu ilacı 8 – 9 yıl kullanıyor. Ömür boyu kullanacak gibi bir kaide oluşmuş. Bir keselim bakalım, hormon seviyesi normal mi diyen yok. Önüne gelen yazıp geçiyor ve binlerce kutu ilaç çöpe gidiyor. İlaç da ameliyat gibi zarurettir ve mecbur kalmadıkça yazılmaz” dedi.

Başından geçen bir durumu anlatan Prof. Dr. Ömer Karahan, şöyle söyledi: “İlaç dediğimiz zehirdir ve her ilacın yan etkisi vardır. Ben kendim, kullandığım ve halk arasında kan sulandırıcı ilaç yüzünden beyin kanaması ve göz içi kanaması geçirdim. İlaç masum bir şey değil ki? Bunlara imtina etmemiz lazım.”

Editör: Ali ARASLI