Uşak Belediyesi, devasa yeşil alanı 142 metrekare büfe üzerinden 10 bin TL’ye kiraya veriyor Uşak Belediyesi, devasa yeşil alanı 142 metrekare büfe üzerinden 10 bin TL’ye kiraya veriyor

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Atalay Savaş, ekşi mayalı Mende ekmeğinin tescilleneceğini belirtti. Uşak’taki bir yerel TV kanalına mülakat veren Atalay Savaş, Mende ekmeğine coğrafi işaret alacaklarını söyledi.

Mende ekmeği için konuşan Savaş, Uşak Belediyesi’nin eski hizmet binasında kurulan yöresel ürünler çarşısında satışın yapılacağını belirtti.
Atalay Savaş’ın “Bir çalışma başlattık Mende ekmeğine coğrafi işaret almak istiyoruz. Onlar da orada satılacak. Bir çok insan kenarda köşede satmaya çalışıyor, bunu önleyip sıhhi hijyeni olan bir yerde satmayı hedefleyeceğiz” dedi.
Uşak Belediyesi’nin yöresel ürünler çarşısının kentte iyi bir hizmet alanı olacağını iddia eden Savaş, bunun sıra dışılık yaratacağını belirtti.
1-9
Atalay Savaş, "Daha önce hiç görülmemiş ve ürünlerin hepsinin bir adreste olacağı bir yer olacak. Buradaki insanlar da bundan faydalanacaklar. Belediye Başkanı en iyisini yaptı. Oldu bittiye gelmedi ve ayrı düşündüğümüz noktalar da var. Bunlar çözülmeyecek sorunlar değil. Çarşının Uşak’a hayırlı olacağını düşünüyorum. Orada baklava, şehriye, evde üretilen ne varsa yapılacak. Tarhana, bulgur, mercimek ne üretiliyorsa, deri de bunun içinde. Deriyi son haliyle işleyen işletmeler de orada olacak. Deri konfeksiyonu oradan alacaklar” dedi.
2-8
Ekşi Mayalı Mende Ekmeği, Adını Köyden Alıyor
Mende ekmeği adını, ekşi mayayla üretimi yapılan Uşak’a bağlı Mende köyünden alıyor. Mende ekmeği, üretildiği un ve ekşi maya nedeniyle diğer, ekmeklerden ayrılıyor. Mende ekmeğine, ekşi maya giriyor, fakat son yıllarda ekşiliği kırmak için normal maya da kullananlar bulunuyor. Merkez’e bağlı Mende'de yapılan ekşi mayalı ekmek, Banaz, Sivaslı, Ulubey, Gediz ve Simav gibi ilçelere kadar ulaşıyor.
5-6
Ekşi Mayalı Mende ekmeğinin tarifi ve malzeme miktarı
Ekşi mayalı Mende ekmeği için bir gün önceden bekletilen ekşiyen maya kullanılıyor. 1 kilo 150 gramlık Mende ekmeğinin hamurunun ağırlığı 1 kilo 300 ila 1 kilo 400 gram aralığında geliyor. Mende ekmeği ekmeğini evde yapmak mümkün, fakat esas ustaları Uşak’ın Mende köyünde yer alıyor. Mende’de bazı evler ekşi mayayla haftalık ekmeğini üretip, çoluk çocuk 1 hafta tüketiyor.
4-9
Ekşi mayalı ekmek sindirim dostu
Ekşi mayalı Mende ekmeğinin ve benzerlerinin en temel özelliği sindirim dostu olmaları. Ekşi maya sayesinde hamur bağırsaklara yapışmıyor ve kabızlık gibi sindirim sorunlarının önüne geçiliyor. Ekşi mayalı ekmek, özellikle kalp, tansiyon ve diğer hastalar tarafından da yoğun bir şekilde talep ediliyor. Mende ekmeği son gelen fiyat güncellemesiyle birlikte kentteki fırınlarda 30 TL'ye satılıyor. Mende ekmeği tok tutması ve sıkılığıyla özellikle orta yaş grubunun yoğun tercih ettiği bir ürün.
Ekşi Mayalı Mende Ekmeği'nin tarifi videoda: 
Editör: Ali ARASLI