Uşak’ta otobüs fiyatları güncellendi ve önümüzdeki günlerde zam uygulanacak. Esnaf makul bir zam olduğunu ifade etti. Otobüsçü esnafı, giderlerini net bir şekilde anlattı. Gider ve gelire bakıldığında esnafın kazancının çocuklara verilen cep harçlığı kadar olması dikkat çekiyor.

Uşak’ta şehiriçi otobüs fiyatlarına zam kararı alındı ve önümüzdeki günlerde resmi işlemlerin ardından, yeni tarifenin çıkmasıyla zam uygulanmaya başlanacak. Kentte bulunan 195 otobüsçü esnafının bir  süredir beklediği zam, kentle aynı ölçekte bulunan Nevşehir’deki tarife gibi oldu ve 9 TL öğrenci ve 12 TL de tam yolcu ücreti alınacak.

Uşak Belediye Meclisi’nde kararlaştırılan zam kararı belli bir evrak işlerinin ardından Uşak Valiliği tarafından da imzalanarak, şoför esnafına bildirilecek. Uşak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası da yeni tarifeyi esnafa dağıtıp, zammın uygulanmasını isteyecek.

halk otobüsü uşak

UŞAK ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI KORKMAZ: TÜM MALİYETLER ARTTI VE FİYAT GÜNCELLEMESİ İHTİYAÇ HALİNE GELDİ

Zam kararıyla ilgili bir değerlendirme yapan Uşak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, şoför esnafının gelen son akaryakıt zamlarının ardından daha büyük bir sıkıntıya girdiğini belirtti. Son dönemlerde akaryakıtın yanı sıra; sigorta, yedek parça, tamir ve bakım giderlerinin de arttığını belirten Korkmaz, “Esnafımız uzun zamandan beri sıkıntıda ve sistemin devamı için büyük çaba ortaya koyuyor. Akaryakıta ve diğer maliyetlere zam gelmezse biz de zam istemezdik. Ama bunu talep etmek zorunda kaldık. Çünkü hiçbir iş zararına sürdürülemez ve bu noktada vatandaşımızın da anlayışını bekliyoruz. Sadece akaryakıta değil, bir aracın tüm maliyetlerinde artışlar var” dedi. Korkmaz, halk otobüslerinde fiyat tarifelerinin güncellenmesiyle ilgili Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve meclis üyelerine teşekkür ettiğini ifade etti.

halk otobüsü uşak2

“GİDERLERİMİZ ÇOK ARTMIŞTI, ESNAF VE VATANDAŞ İÇİN MAKUL BİR RAKAM OLDU”

Uşak’ta halk otobüsü işletmecisi Ali Güngör, alanın zam kararının hem esnafı, hem de vatandaşı çok fazla üzmeyeceğini söyledi. Fiyat artışlarının çok fazla olduğunu belirten Ali Güngör, “Bana göre karar mantıklı olmuş. Böyle olursa öğrenci de biner ve mantıklı olmuş. Tabii burada vatandaşı da düşünmez çok önemli. Giderleri karşılamada yaşanan sorunları çözmemiz gerekiyor. Şu anda mazot aldı başına gidiyor ve bizim tek giderimiz akaryakıt değil. Araçlarımız çok dolaştığı için yılda ortalama 8 defa yağ değişimine girerler ve kısa bir süre önce bir teneke yağ 700 TL’ydi ve şimdi 1300 TL oldu. 2 teker 11 bin TL verdim ve faturasına kadar gösterebilirim. Daha yeni başımıza gelen bir hadise var, aracın makas tamir ve takımı değişecek bize 7 bin TL fiyat çıkarıldı ve bunun içinde işçilik yok. Baskı balata orijinali 25 bin TL ve yan sanayi de yüzde 30 aşağısı olur. Fren balatası 2 bin TL ve dur kalk yaptığı için en fazla 2 ay gider ve değişiyor. Tek masraf mazot değil demiştim ve şimdi size somut bir hesap yapayım. 2 günde 2.600 TL para kazanmışız ve bu araç 2 günde 1830 TL mazot yakmış. Bunların hepsi kayıtlı faturalı. İşin içinde daha işçilik, sigorta ve bağ-kur giderleri yok” dedi.

halk otobüsü uşak1

ESNAFIN GÜNLÜK KAZANCI NE KADAR?

Şoför esnafı Ali Güngör’ün belirttiği 2 günlük 2600 TL kazanç ve 1830 TL akaryakıt giderleri baz alındığında 2 günde 770 TL kazanç ortaya çıkıyor. Günlük akaryakıt hariç 385 TL bir kazanç eline geçiyor. Bağ-kur primi düşüldüğünde 255 TL gibi bir para kalıyor ve günde 50 TL yemek parası, bakım ve giderler düşüldüğünde esnafın kazancı 100 TL’nin altına iniyor ve 50 TL anca oluyor. 

Bin 500 TL olması beklenen yurtdışı çıkış harcı 500 lira oldu Bin 500 TL olması beklenen yurtdışı çıkış harcı 500 lira oldu

ALİ ARASLI

Editör: Ali ARASLI