İran Cumhurbaşkanı'nın ölümü ve Orta Doğu'daki gerilim Dolar  TL ve faizi nasıl etkiler? Selçuk Geçer yorumladı İran Cumhurbaşkanı'nın ölümü ve Orta Doğu'daki gerilim Dolar TL ve faizi nasıl etkiler? Selçuk Geçer yorumladı
Uşak’ta artan kiralar, esnafı da zora soktu ve satılan ürün ve hizmetlerin fiyatları astronomik seviyede yükseldi. Kentte çayın bardağının 20 TL’ye satılan mekanlar var ve buraya sadece geliri yüksek kesim gidebiliyor.
Uşak’ın en işlek noktası olan Atapark çevresinde bulunan işletmelerde kira fiyatları afaki seviyede arttı. Buradaki işletmelerin kiraları 60 bin TL’den başlıyor ve 150 bin TL’ye kadar değişiyor. Artan kira ve diğer giderler nedeniyle, ürün ve hizmetlerin bedeli de artıyor.
ÇAYIN BARDAĞI 20 TL OLDU
Kaçak yapılaşmanın yoğunlaştığı Atapark çevresindeki kafeteryalarda kiralarının afaki düzeylere çıktığı ifade ediliyor.
Buradaki bir işletmeci, ortalama 100 bin TL’nin üzerinde kira ödediğini belirtti.
Bir mekanda ortalama 25 kişinin çalıştığını belirten aynı işletme sahibi, 20 TL’ye satılan çayın maliyetini ucu ucuna çıkardığını kaydetti.
KRİZ VAR AMA BURAYA GELEN MÜŞTERİ TOPLUMUN YÜZDE 5’İ
“Kriz varsa bu kafeteryalar neden çakılı, diye eleştiriler var. Kriz yok mu var mı?” sorusuna yanıt veren aynı işletmeci, durumu şöyle özetledi:
“Kriz var ama kriz alt kesime var. Üst kesim dediğimiz ve toplumun yüzde 5’ni kapsayan bir kesim var. Uşak 300 bin kişilik bir şehir ve aşağı yukarı 15 bin kişi yapar. Hadi 10 bin diyelim ve çocukları ve yakınlarıyla 40-50 bini bulan bir nüfus ortaya çıkar. Bu mekanlarda para harcayan ve 20 TL’ye çayın dışında yemek yiyen ve günde 1000 veya 2000 TL hesap ödeyenler de bunlar. Asgari ücretli veya normal memurun gelip burada haftada 2 veya 3 gün yiyip içmesi mümkün değil”.
GURBETÇİLER GİDİNCE İŞLER YAVAŞLADI
Uşak’ta gurbetçilerin gidişiyle işlerin de sekteye uğradığını anlatan aynı işletmeci, yaz döneminde işlerin iyi gittiğini ifade etti. Gurbetçilerin 2 aylık dönemde kentteki iş hacmini ciddi anlamda artırdığını belirtti.
Editör: Ali ARASLI