Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Baltalı köyünde bulunan sulama göletindeki suyun, yaşanan kuraklık ve barajlardaki doluluğun düşük olması nedeniyle kent merkezindeki şebeke suyuna verilmesi için başlatılan girişimlere, burada çiftçilik yapan köylüler, tarlalarını sulayamayacakları endişesi nedeniyle karşı çıkıyor. Buradaki suyla ilgili analiz yapmak isteyen DSİ ve Uşak Belediyesi görevlilerinin aralarında bulunduğu ifade edilen bir grup yetkili ile bölgedeki köylüler arasında bugün sözlü bir tartışma çıktığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Baltalı Köyü Muhtarı Ertan Atak, söz konusu tartışmanın yaşandığını ve köylünün suyuna dokunulmasını istemediğini ifade etti. Atak, “Bizim suyumuz ancak buradaki tarlalara yetiyor. Köylü tarım yapamazsa biter ve bu nedenle bu konuyu mahkemeye vereceğiz” dedi.

Uşak'ta yıkılacak binanın bulunduğu alan ticariye dönüşürse mağduriyet oluşmayacak Uşak'ta yıkılacak binanın bulunduğu alan ticariye dönüşürse mağduriyet oluşmayacak

UŞAK BELEDİYESİ 2021’DEN SONRA BALTALI GÖLETİNİN SUYUNU DÜŞÜNMEYE BAŞLADI

Uşak Belediyesi, 2021’de yaşanan yoğun kuraklık nedeniyle Küçükler Barajı’ndaki su seviyesinin düşük olması ve yaşanan su sorunu nedeniyle alternatif kaynaklar aramaya başladı. Kentin su kaynakları bol olan alanlarından biri olan Murat Dağı’nın eteklerindeki Baltalı köyünde incelemeler yapan Uşak Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ekipleri, buradaki sulama göletindeki suyun Küçükler Barajı’na takviyesi için çalışma yaptı. Aynı zamanda Küçükler Göleti’ndeki kaçakların da önüne geçilmesi ve vahşi sulama nedeniyle fazla harcanan suyun da önüne geçilmesi için bir dizi tedbir alındı. Fakat tüm önlemlere rağmen Küçükler Barajı’ndaki suyun yetmediği görüldü ve bunun üzerine ikinci bir plan olarak düşünülen Baltalı Göleti’nin suyunun kullanımı için çalışmalar hızlandırıldı. DSİ ve Uşak Belediyesi yetkilileri, su kaynaklarının bulunduğu bölgede inceleme çalışması başlattı.

KÖYLÜLER VE YETKİLİLER ARASINDA SÖZLÜ TARTIŞMA ÇIKTI

Bugün, Baltalı Göleti’nin suyundan tahlil için numune almaya giden, yetkililer ve köylüler arasında sözlü tartışma çıktığı öne sürüldü. Devlet Su İşleri ve Uşak Belediyesi’nden ekiplerle köylünün tartıştığını doğrulayan Baltalı Köyü Muhtarı Ertan Atak, yetkililere her hangi bir darp ve saldırının söz konusu olmadığını, sadece sözlü tartışma yaşandığını ifade etti.

Baltalı Göleti’nin sulama göletinden içme suyu statüsüne çevrildiğini belirten Atak, “Buraları siyasetle sulama suyundan, içme suyu statüsüne geçirdiler. Bizim köylümüz zaten suyla geçinen bir köy. Fasulye, patlıcan ve su isteyen ürünler yetişiyor. Burada yoğun bir hayvancılık ve süt üreticiliği yapılıyor. Mahkemeye geçen hafta gitmek için karar aldık. Avukatımıza başvurduk ve konuyu DSİ ile görüşecekler. Hangi resmi kuruma gittiysem sizin işiniz siyasi dediler ve siyasetle çözülecek dediler. Belediye ile görüştük, AK Parti İl Başkanı’na da durumunu anlattım. Fakat kulak ardı edildi. Geçen AK Parti İlçe Başkanı geldi ve köylü ona da gerekli sitemi dediler” ifadesini kullandı.

“DSİ İzmir 1. Bölge’den bizim göletimizi kullanma hakkını edindiler” diyen Atak, şöyle devam etti: “Bizim göletimizin bulunduğu bölge su havzası olarak ilan edilmiş. Zamanında burası muhtarlığındı ve kapalı sisteme geçtiği için 2018’de DSİ’ye devredildi. Bu olmasa, muhtarlıkta olsa ben vermeme hakkına sahiptim. Söylediklerine göre siz ev sahibisiniz ve sizden suyu alamazlar ve direneceksiniz dediler. Bugün baya bir kargaşa olmuş ve ben de Banaz’daydım. Çok bir sorun olmamış, adamlar arabalarına binmiş gitmişler. Ağız tantanası olmuş”.

UŞAK’IN SU İHTİYACININ KARŞILANMASI LAZIM, 250 BİN VATANDAŞIMIZIN SUSUZ KALMASI SÖZ KONUSU

Uşak Belediyesi yöneticileri ise, Küçükler Barajı ve diğer kaynaklarındaki suyun çok az bir seviyeye düştüğünü belirtti. Belediye yöneticileri, “Her gün suyla ilgili çalışma yapıyoruz ve ilimizdeki su arzının bir şekilde sağlanması gerekiyor. Burada siyaset yapıldığı yok. Su şebekeye verildiğinde tüm görüş ve siyasi partilere yakın vatandaşlara eşit bir şekilde gidiyor” dedi. Öte yandan Uşak Belediyesi ve Küçükler Barajı’nın sulamasını yaptığı Aşağı Karacahisar köyü sakinleri de daha önce su kullanımı nedeniyle karşı karşıya gelmişti.

Editör: TE Bilişim