TEMA Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin, çarşı Uşak ve çarşamba pazarı için açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Barış Metin, 8 yıldır bitmeyen okullar bölgesindeki Millet Bahçesi'ne değindi. Metin, "Çarşı Uşak'ın kaderi, millet bahçesi gibi olur mu diye endişe ediyoruz" dedi. 

Uşak'ta, 'kent park' olarak hazırlanan Millet Bahçesi projesi, kent merkezindeki okulların yıkımıyla başladı. Uşak Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve burada bulunan kamu kurumlarının yıkımı gerçekleşti. Kullanım değeri olan Atatürk Spor Salonu binası da yıkıldı ve yeni spor salonu ise Uşaklılar tarafından benimsenmedi. 2019’da göreve gelen Uşak Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Çakın döneminde ise projenin adı, Millet Bahçesi oldu. Normal şartlarda 2 ila 3 yıl içinde tamamlanması beklenen proje, başladığı tarihten itibaren 8 yıl boyunca atıl durumda kaldı. Proje hayata geçmediği dönemde, söz konusu bölge açık otopark olarak kullanıldı.

millet bahçesi eylül 28  (4)

14 Mayıs seçimlerinden önce temeli atıldı

Proje için ihale süreci, yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle bir süre gecikti. Bölgedeki bazı binaları yapan müteahhitlerle çeşitli sorunlar yaşandığı öğrenildi. 14 Mayıs seçimlerinden önce, Uşak Lisesi ve Besim Atalay okulunun bulunduğu bölgede yer altı otoparkının temeli atıldı. Halen çalışmaların sürdüğü bölgenin büyük bir kısmının otopark olarak kullanılması öngörülüyor.

300 esnafın taşınması ve bölgenin yıkılması tasarlanıyor!

Millet Bahçesi projesinde hal böyleyken, Uşak Belediyesi Çarşamba Pazarı ve Ayakkabıcılar Çarşısını kapsayan bir çalışmayı duyurdu. Çarşı Uşak olarak adlandırılan proje, bölgedeki yerleşik 300 esnafın taşınmasını ve bu alanın yıkılmasını öngörüyor. Proje için tanıtım toplantıları yapıldı. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, daha önce yaptığı bir toplantıda yaz sonuna kadar ayakkabıcılar çarşısını yıkmayı öngördüklerini açıkladı. Fakat henüz yıkım çalışmasıyla ilgili bir faaliyet ortaya konmadı.

çarşı uşak ayakkabıcılar çarşısı (1)-1

Proje için değerlendirme yapan TEMA İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin, endişelere dikkat çekti.

Çarşı Uşak Projesinin Kaderi Millet Bahçesi’ne döner mi?

Dünkü haberimizi paylaşan Prof. Dr. Metin, Uşaklı vatandaşın ve pazarcı esnafının durumuna üzüldüğünü ifade etti. Bu duruma kayıtsız kalınmaması gerektiğini belirten Metin, çarşamba pazarı ve ayakkabıcılar çarşısının Uşak’ın kimliği olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Barış Metin, yıkılan eski Pazar yeri ve Çarşı Uşak projesi için de dikkat çeken bir tespitte bulundu.

çarşı uşak ayakkabıcılar çarşısı (1)

Uşak'ın önemli değerlerinden Şevket Çiloğlu hayata gözlerini yumdu Uşak'ın önemli değerlerinden Şevket Çiloğlu hayata gözlerini yumdu

Prof. Dr. Metin, “Şehirle ilgili işlerde yönetenlerin daha hassas davranması gerekiyor. Bir adım atarken önünün arkasının iyi düşünülmesi ve planlaması gerekir. Kervan yolda düzülür mantığı ile atılan adımlarla yaklaşık sekiz yıldır okullar bölgesi atıl kaldı. Park hayali ile yola çıkılıp iş otoparka dönüştü. Yıkıp yapılamayanlarda, bugün ise maalesef sıra Çarşamba pazarında. Esnafımızın durumunu, alış veriş için gelen Uşak halkının yağmurda, sıcakta yaşadıkları sıkıntıyı üzülerek görüyorum. Çarşamba pazarı projesi kısa sürede bitecek gibi görünmüyor maalesef. Bir de çarşı projesinin kaderi okullar bölgesine döner mi? diye aklına geliyor insanın” ifadesini kullandı.

pazar-27eylul4

Uşaklı vatandaşın kaderi bu olamaz!

Çarşamba pazarının önemine değinen ve aynı zamanda Metin, “Çarşamba pazarı, Uşak kimliğinin en önemli parçalarından biridir. Çarşamba pazarı yok olursa sadece bir pazar değil kent kimliği önemli darbe alır” dedi.

TEMA

Editör: Ali ARASLI