Sağlık

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Abone Ol
9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle açıklama yaptı. Türkiye’de 15 milyon kişinin sigara içtiğini ifade eden Kaya, sadece ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Sigaranın içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilediğine dikkat çeken Kaya, Her yıl dünyada yaklaşık 2. Milyon 500 bin kişinin sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

SİGARADAN ÖLÜMLERDE ARTIŞ

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Kaya, “Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zaman da birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. " 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı  ; Sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak bir takım davranış değişikliklerine sebep olmaktır.Başka bir ifade ile " 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı , sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır” dedi.

 Her yıl dünyada yaklaşık 2. Milyon 500 bin kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini vurgulayan Kaya, “Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Ancak 10 yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insan vücudu haline gelebilmektedir. Sigarayı bırakmak için kanser yada kalp hastası olmayı beklememeliyiz. Zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olmayabilir” ifadesini, kullandı.

PASİF İÇİCİLERİN DE HAYATI TEHLİKEDE

Sigara içmeyen insanların da yanında sigara içildiği takdirde hayatının tehlikede olduğunu belirten Kaya açıklamasına şöyle devam etti: “Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak ta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara  aynı oranlarda neden olmaktadır. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir.Bir bağımlılık  türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım olmakla birlikte  , bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine  ihtiyaç duyulabilir.Bu durumda en yakın sağlık  kurumlarına müracaat edilerek veya "Alo 171 Sigara Bırakma Hattı " aranarak destek istenmelidir.

İlimizde sigara ile mücadele çalışmalarımız kararlı bir şekilde devam etmektedir. Toplumumuzun ve yarının teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi sigaranın zararlarından korumak amacıyla tablet bilgisayar desteği olan 7 Tütün Denetim ekibimiz il ve ilçelerde gece ve gündüz etkin bir şekilde hizmet vermektedir. sigara ile mücadele çalışmalarına vatandaşlarımızın da destek vermelerini bekliyoruz. Özellikle kapalı alanlarda sigara ihlali tespit etmeleri halinde "Alo 184 "  ihbar hattına bildirmelerini bekliyoruz.

"  9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü " dolayısıyla tüm vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya ve yeni bir yaşama adım atmaya davet ediyorum.”