Ekonomi

Uşak'ta MALİYE adıyla zorlama!

Uşak'ta MALİYE'nin adı kullanılarak esnaf ve vatandaş zorla gazetelere abone yapılmaya çalışılıyor... Uşak Gazeteciler Derneği Başkanı Kılınç, esnafı uyarıyor...

Abone Ol

ESNAFIMIZ UYANIK OLMALI

Esnafın bu tip oyunlarla kandırılmaya çalışıldığını vurgulayan Salih Kılınç, “Üzerinde MALİYE yazan gazetelerin logosunun çok küçük bir yerinde farklı bir ismin yer aldığını görüyoruz. Tüketici veya esnaf direk büyük logoya odaklandığı için, neyin ne olduğunu tam olarak anlamaya biliyor. Esnafımızdan ricamız, sunulan gazetenin logosunu iyice incelemeleri ve künyesine bakmaları. Eğer esnafımız künyeye dikkatli baktığında, “Gazetemiz basın kanuna uygundur. Gazetemizin hiçbir kurum ve kuruluşla organik bağı yoktur. Aboneliğimiz vardır” ifadesini görecektir. Ayrıca MALİYE adı altında çıkan gazetenin sahibinin de şahıs olduğu gözünüze çarpacaktır. Hele hele ki Uşak esnafı, İzmir Maliyesi’nden geliyoruz şeklindeki ifadelere de asla inanmasınlar. Bu tip yalanlarla halkımızı kandırıp, zorla gazeteye abone yapmaya çalışanlara inanmasınlar” şeklinde konuştu.

ENGELLİLERE VE KANSER HASTALARINA YARDIM GAZETELERİNE DE İTİBAR ETMEYİN

Maliye ve SGK adı altında çıkarılan ve halkın zorla abone yapılmaya çalışıldığı gazetelerin yanı sıra, engelliler ve kanser hastalarına yardım adında da gazete satışı yapılmaya çalışıldığını dile getiren Salih Kılınç, “Bazen cadde ve bazen de kapının önünde bu tip gazetelerin satıldığına şahit oluyoruz. Engellilere yardım için satıldığı söylenen gazetelerin amacına ulaşmadığına dair duyumlar alıyoruz. Bu gazeteleri de X adı altında kurulan dernekler çatısında çıkarıyorlar. Bugün 7 kişilik bir liste ile dernek kurmak çok kolay ve bu dernek üzerinden gazete de çıkarabilirsiniz. İnsanlarımızın duygularını kullanmaya çalışıyorlar. Oysa bu gazetelerin kimler tarafından çıkarıldığı dahi belli değil. Engellilere ve hastalara devletimiz gerekli yardımlarda bulunuyor. Bu tip gazeteler sadece birilerinin çıkar elde etmek için hazırladıkları yayınlardır. Vatandaşımız bu tip durumlara karşı uyanık olmalı” şeklinde konuştu.

UYARICI LEVHALAR ASILMALI 
Öte yandan esnafın ve vatandaşın uyarılması için bilgi notlarını ve görsel malzemelerin toplumun görebileceği yerlere konması gerektiğini söyleyen Salih Kılınç, "Dernek olarak bu konuda yetkililere bir önerimiz var. Esnafımızın ve halkımızın kandırılmaması için kentteki işler noktalara afişler asıla bilir. Diyalogları konu alan karikatürlü afiş ve broşürler esnafa dağıtalibilir. Bu sayede bu tip durumların önüne geçme noktasında farkındalık oluşturabiliriz. Ayrıca esnaf odaları da üyelerini bu konuda bilgilendirmelidir" dedi. 

YETKİLİLER BU KONUYLA İLGİLİ HALKI ŞU MADDELER ALTINDA UYARIYOR

Konuyla ilgili daha önce benzeri durum Eskişehir’de de yaşandı. Eskişehir Vergi Dairesi, vatandaşa şu uyarıları yaptı:

1- Maliye kokartıyla vergi mükelleflerine gidip, ‘Maliye Dergisi’, ‘Maliye Gazetesi’, ‘Maliye Haber’ vb. isimlerle gazete, dergi, CD, broşür ve benzeri şeyler satılmaktadır. Bu tür satış yapanlar vergi mükellefiyeti de açtırıp, fatura da düzenleyebilmektedirler.

2- Vergi ve Maliye gibi ünvanlarla başka bir ilden mükelleflere posta kanalıyla zarf gönderilmekte, bu zarfları alan vergi mükellefleri de, bunun maliye tarafından gönderildiğini zannedip ödemeli posta ücretini ödemektedirler. Gerçekte Maliye adına hiçbir şekilde “ödemeli posta” ile bir belge gönderimi söz konusu değildir.

3- Teşkilatımız mensuplarına ait isimler kullanılarak, Maliye Camiası yararına yemek veya benzeri organizasyonlar düzenlendiği söylenerek, davetiye, eşantiyon eşya, ajanda v.b. satışlar yapılmaya çalışılmaktadır. 

4- Sahte maliyeciler tarafından, mükelleflerimizin işyerleri telefon ile aranarak, kendilerini Başkanlığımız Vergi Dairesi Müdürlüklerinde görevli memur olarak tanıttıktan sonra, hasta ve özürlü olan muhtaç kişilere yardım topladıkları belirtilip para talep edilmektedir.

5- Mükelleflerin ev veya işyerlerine gidilerek, beyaz bir kağıda basılmış sahte tahsil alındılarıyla para tahsilatı yapılmaya, hatta mükellefin borcu bile gerçek borcuna yakın bir rakam olarak söylenerek borcun taksitlendirileceği, belirtilip yüksek bir borç varsa bir kısmının da tahsil edilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır.

Tahsildar ve icra memurlarımız sadece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca vergi borçlarına mahsuben “Tahsildar Alındısı” karşılığında tahsilat yapmaktadırlar. Bunun dışında herhangi bir ad altında bağış veya para toplanması kesinlikle mümkün değildir.

Değerli Mükelleflerimizin yukarıda açıklanan bu veya benzeri konularda bilinçli ve dikkatli davranmaları, maliyeci olduğunu söyleyen kişi veya kişilerin kimliğini incelemeleri gerekmektedir. Ayrıca Maliyecilerin hiç kimseye zorla ve ücretli davetiye, eşantiyon eşya, gazete, dergi, CD, yayınlar ve benzeri şeyler satmadığının ve ödemeli posta ile bir belge göndermediğinin bilinmesi gerekmektedir.

Şüphe duyulan bir konu olduğunda Başkanlığımızın , Alo Maliye 189 nolu telefonlarına veya 155 hattından polise ulaşılması en doğru karardır.