Sağlık

Çocuğunuzun göz sağlığı, derslerini etkiliyor

Uşak Göz Merkezi Başhekimi Erol Uysal, öğrencilerin derslerinde başarılı olması için göz sağlığının önemli olduğuna dikkat çekti.

Abone Ol




Özellikle yaz döneminde çocukların hızlı bir gelişim göstermesinin yanında göz bozukluklarında da artış yaşanabildiğini belirten Uşak Göz Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. Erol Uysal, “Güneş sağlıklı gelişim için son derece yarar sağlıyor. Ancak özellikle miyop çocukların büyüme hızına paralel olarak göz numaralarının da arttığına şahit oluyoruz. Bu bakımdan gözlük kullanan çocukların yaz tatili bitiminde göz kontrollerinden geçirilmesi ayrıca önem taşıyor. Özellikle okula başlama aşamasında olan 5-6 yaş grubundaki çocuklar daha önce göz muayenesi olmamışlar ise mutlaka göz muayenesi olmaları öneriliyor. Göz tembelliği tanısı erken yaşta konabilirse doğru tedavi ile hızlı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Geç yaşta fark edilen göz tembelliğinde ise hem tedavi daha güç oluyor hem de tedavi süresi uzayabiliyor. Çok geç fark edildiğinde ise tedavi şansı kalmayabiliyor" dedi. 



Okul öncesi dönem çocukların yaklaşık yüzde 5 ila 7'sinde görmeyi bozabilecek düzeyde miyop, hipermetropi veya astigmatizma gibi görme bozukluğuna rastlanabildiğini ve bu çocukların en az yüzde 25'inin gözlük tedavisinden fayda görebilecek çocuklar olduğunu belirten Uşak Göz Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. Erol Uysal, “3-4 yaşına gelmiş çocuklarda da göz taraması yapılmalı. Özellikle bu dönemde gözlük gerektirebilecek görme bozuklukları ve göz tembelliği tespit edilebilir. Sorun erken tespit edildiğinde kesin tedavi edilebiliyor” diye konuştu. Çocuklarda erken teşhis edilmesi gereken önemli sorunların başında göz tembelliğinin geldiğini belirten Uşak Göz Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. Erol Uysal, zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme azalmasıyla sonuçlanabileceğini söyleyerek, "Normal yapıdaki bir gözün görmesinin gözlük veya lensle yüzde 100 oranına çıkarılamaması durumu göz tembelliği olarak tanımlanıyor. Göz tembelliğinin yaklaşık yarısı şaşılıktan, diğer yarısı da yüksek numaralı görme bozukluğundan veya iki göz arasında numara farkının çok olmasından kaynaklanıyor. Yapılan çalışmalarda çocuklarda yüzde 1-3 oranında göz tembelliğine rastlanıyor" ifadelerini kullandı. Erken ve uygun tedavi edilmeyen çocukların büyüdüğünde psikososyal olarak kendini geri hissettirebildiğini belirten Uşak Göz Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. Erol Uysal, şu açıklamada bulundu: "Görsel performansın önemli olduğu bazı mesleklere uygun bulunmayabiliyor. Özellikle şaşılık olan çocukların aileleri tarafından kısmen daha erken fark edilebiliyor. Öte yandan bir gözü tamamen normal olan ama diğer gözünde yüksek bozukluk olan bir çocuğun görmesindeki azalma ancak göz muayenesi sırasında fark edilebilir. Çocuklarda hiçbir şikayet olmayacağı için sorunun tespit edilmesi bazen yıllar alabiliyor. Oysa göz tembelliği en etkin olarak 13-14 yaşlarına kadar tedavi edilebiliyor. Bu yaştan sonra sorun fark edilse bile tembellik kalıcı görme azlığı ile sonuçlanıyor."