Gayret İdman Birliği: : Uşak’ta Cumhuriyetten eski tek futbol kulübümüz  Cumhuriyet kurulmadan önce kurulduğunu bilmekle birlikte tam kuruluş tarihini bilemiyoruz.  Gayri federe bir kulüp olduğundan hakkında fazla bir bilgiye ulaşamadık.

1-    Gençlerbirliği: Uşak’ta cumhuriyetten önce resmi olarak kurulmuş tek resmi futbol kulübümüzdür. 1922 yılında kurulan ve renkleri siyah-beyaz olan  Bu kulüp, “Gençlerbirliği” adını almıştır.

     2-TURAN İDMAN YURDU: Gayri resmi kuruluş tarihi 1924 olmasına karşın, 1928 yılında İdman Cemiyetleri ittifakınca tescillenerek resmiyet kazanmıştır. Renkleri yeşil-siyahtır. Uşak spor tarihinde en çok şampiyonluk kazanan iki kulübümüzden birisidir. En önemli başarısı 1955 senesinde grubunda birinci olarak Türkiye birinciliğine katılmıştır.

    3- :ERGENEKONSPOR:  1935’li yılında kurulmuş bir takımdır. Başkanı Alettin Tiritoğlu’dur.  O yıllarda formasını ve ayakkabısını herkes kendi alıyordu. Forma rengi: Sarı-maviydi. Sonra feshedilerek, yerine 1 Eylül Spor Kulübü kuruldu.

O tarihlerdeki Ergenekonspor’un kadrosu hakkında bilgiler veren emekli öğretmen Yusuf Selanik, “O kadroda Selanik Müftüsü olan dedem Cemal Selanik de top oynamış. Dedem Cemal Selanik, Edirne’ye gelip müftülük yaparken Edirne, Bulgarlar tarafından işgal edilince, Uşak’a geliyor. O dönemin takımında dedemden başka, Belediyede zabıta olarak görev yapan Sarı Ömer, (Ömer Sarısu) ve ayakkabıcı Hüseyin Kurt yer alıyordu” şeklinde bilgi verdi.

   4- BİR EYLÜL SPOR: 1947 yılında Ergenekonspor’un feshedilmesiyle  yerine kurulan sar-mavi renkli bir kulübümüzdür. 1972 yılında adı,” Bir Eylül Esnafspor olarak değitirildi. Bir Eylülspor’da yetişen en ünlü futbolcu daha sonra Çanakkalespor’da oynayan “Şeker Ahmet” lakaplı oyuncuydu. Şeker Ahmet aynı zamanda 5 bin metre koşucusuydu.

5- Eski Uşakspor Kulübü: Bugünkü adliye binasının doğusunda, İsmetpaşa caddesinin kenarında ynü batıya bakardı. Kapısının üzerinde kırmızı-siyah renklerle  “Uşakspor 1952” yazardı. Hep genç futbolcular oynatırdı. Futbolcular, Uşak Lisesi’nde okur, aynı zamnada okul takımında da futbol oynarlardı. O takımda göze batan futbolcular içerisinde Enver vardı. Bir de Uşak Lisesi orta kısmında okuyan Pala Recep lakaplı bir oyuncu vardı ki, bu çocuk, Brezilya futbolu tarzında oynardı. Enver 5 numara, Recep 10 numara forma giyerdi. İkisi de aynı zamanda okul takımında yer alırlardı. Enver’in lakabı, “Göztepeli” ydi. Recep, Dörtyol’da otururdu.1967 yılında yeni Uşakspor kurulunca, eski Uşakspor feshedildi.

Kaza ve beldelerdeki futbol takımları

1-    Karahallıspor: 1949 yılında kurulmuş olup, renkleri kırmızı beyaz olarak belirlenmiştir. Uşak amatör liginde 1960 lı yılların en faal takımlarındandır. yetenekli futbolcuları vardı.  1960 lı yılarlın başında bu takımda göze çarpan forvet Üner Cakcak en golcü futbolcu oldu. Aynız amanda Radyocu Mehmet ile Uşak’ın en iyi forvetlerindendi. Üner’in kardeşi Nazmi de aynı takımda orta sahada oynardı. Bu kulüp kazaların içinde en faal olan futbol takımıydı. Burada yetişen gençlerden Kubilay ve Recep Nazillispor da oynamıştı.

2-Eşme Gençlik Kulübü:  Eşme ilçemizde 1952 yılında “Avcılık Spor Kulübü” olarak kurulmuştur. Eşme ilçemizin futbol potansiyeli iyi olmasına rağmen sürekliği yoktu. Eşmespor’un renkleri yeşil-kırmızıydı.

3-    Sivaslı Gençlik Kulübü: 1955 yılında kurulmuştur. Renkleri yeşil-sarıdır. En faal dönemleri 1970 li yılların başı olmuştur.

4-    İnay Gençlik Kulübü: Renkleri mavi beyaz olup, en faal dönemini 1070 ve 1980 li yıllarda yaşamıştır. Yörükoğlu ailesi tarafından yönetildiği dönemlerde Uşak 1. Amatör Kümede mücadele etme başarısını göstermiştir.

5-    Kureyş Gençlik Kulübü: 1958 yılında Sivaslı İlçesine bağlı Ağaçbeyli beldesinde sarı-siyah renklerle kurulmuştur. Birinci ve ikinci amatör küme arasında sürekli iniş ve çıkışlarla asansör takım olmuştur.

6-     Kaşbelenspor: 1976 yılında kuruldu. İlk kurucusu İbrahim Karadedeli’dir.

7-    Uşak Şekerspor: Uşak şeker Fabrikası tarafından kurulmuş bir futbol takımızdı. Uşak’ta en çok şampiyon olan futbol takımızdı. Renkleri yeşil- beyazdır. Şu anda Uşak liglerinde amatör kümlerde mücadele etmektedir. Uşak amatör futbolunun gelişmesinde çok katkıları olmuştur. 1959 yılında grubunda birinci olarak Türkiye şampiyonası gruplarına katılmıştır. Mahzar ve Radyocu Mehmet gruplarının en iyi futbolcuları seçilmiş ve amatör milli takım kadrosuna girme başarısı göstermişlerdir.  Uşak Şekerspor, 1961 yılında düzenlenen turnuvada, Türkiye Şeker Fabrikalrı şampiyonu olmuştur.

8-    Deri Yün Mensucatspor: Lacivert-beyaz renklerde 1957 yılında kurulmuştur. Kulüp binası, sarayaltı Mahallesi, halı pazarı mevkiindeydi.  Haşim Ağa’nın takımı olarak ünlendi. Başkanı İsmail Atalay oldu. En önemli başarısını Haşim Türker başkan, Fişek Mehmet’in 2. Başkan olduğu 1964 yılında  Şekerspor’la oynanan maçlarda finale kalmasıdır.

O kadroda ünlü futbolcular: Radyocu Mehmet, Kavas Mehmet, Hayri Özyayla, Dolik Mustafa, Erol Akağaç gibi asları vardı. Yapılan final maçında stat hınca hınç doluydu. İlk dakikalarda Radyocu Mehmet’in attığı golle devreyi 1-0 önde kapadı. Kalecilerinin sakatlanmasıyla kaleye yedek kaleci Orhan geçti. Şekerspor maçı 3-1 kazandı.

 

Tarihin En iyi on biri:  Saim Ayvalıoğlu, İhsan Şevk, Ahmet Gedizli, Aşır Ahmet, Ahmet Özkök (Vefat etti), Küçük kavas Mehmet, Yemci Hayri, Dolik Mustafa, Hüsamettin Varol, Erol Akağaç, Radyocu Mehmet.

 

İlker Başbuğ Uşak’ta top koşturdu

 

Uşak’ta gelmiş geçmiş en ünlü futbolcuların başında öyle bir isim var ki; bunu ilk kez duyacaksınız. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 26.Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ (Ergenekon Davasından hüküm giymiş, halen cezaevinde)  Babası Uşak Askerlik Şubesi Başkanlığında  Albay olarak görev yaparken, İlker Paşa Deri yün Mensucatspor’da 10 numaralı formasıyla futbol oynuyordu.

O dönemin ünlü futbolcuları arasında: Kaleci Saim Ayvalıoğlu daha sonra Albay rütbesiyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden emekli olacaktı. Diğer kaleci Yusuf, Afyon Demirspor’a gitti. Babsı arabacıydı. Daha sonra, makinst oldu. İlerleyen yıllarda vefat etti.

Balıkçı Ahmet santrahafdı. Bir müddet Uşakspor’da oynadı. 4 numarada genç yaşta vefat eden Ahmet Özkök oynuyordu.

Bir de bugün ABD’de yaşayan radyocu Mehmet vardı. Radyocu Mehmet, birçok birinci lig kadrosunda görmek istediği bir oyuncuydu. Beşiktaş Teknik Direktörü Spajiç, Uşakspor yönetimine mektup yazarak Radyocu Mehmet’i Beşiktaş da görmek istediğini belirtmişti.  

 

UŞAK’TA SPOR SAHALARI

 

Uşak Atatürk Spor salonu yapılmadan önce, salon sporları ve minder güreşleri Uşak Lisesi Salonu’nda yapılırdı. 1969 yılında Atatürk Spor Salonu yapılarak faaliyete geçti. Bu tarihten itibaren salon sporları bu tesislerde yapılmaya başladı. Salon, 2 bin kişilik seyirci kapasitesine sahiptir.

Uşak’ta futbol maçları 1950 yılına kadar, şehir stadında (Şimdiki Bir Eylül Stadı) yapılırken 1950 yılında Uşak şeker Fabrikası’na 500 kişilik tribün kapasiteli bir saha yapıldı.

Uşak spor tarihinde çok iyi bir potansiyele sahipti.  Batı Anadolu’da spor faaliyetlerinde daima ön sıralarda adı geçiyordu. Ne yazık ki, Uşak tesis yönünden hep öksüz kalmıştır. Uşakspor kurulduktan sonra, dikkatler Uşakspor’a çevrildi. Amatör kulüpler ikinci plana düştü.

Amatör futbol kulüpleri 1967 yılından başlayarak 2 binli yılların ortalarına kadar çok kötü sahalarda faaliyet göstermişlerdir. O tarihlerde Türkiye’nin en kötü ve bakımsız sahaları Uşak’taydı.