Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Uşak İl Temsilciliği, “Erozyonla Mücadele Haftası” münasebetiyle ‘Su ve Kuraklık’ temalı toprağa saygı yürüyüşü düzenledi.

Uşak Belediye Binası önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, ellerinde dövizlerle Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Burada açıklama yapan TEMA Vakfı Uşak İl Temsilcisi Barış Metin, kuraklığın 4 milyar hektardan fazla alanı ve bin 400 milyar insanın hayatını tehdit ettiğini belirtti.

Atatürk Anıtı’na çelenk koyduktan sonra açıklamasına başlayan Metin, “Tema Vakfı bugün 600 bine yaklaşan gönüllü sayısı, 80 il ve 273 ilçe merkezindeki temsilcileriyle 22 yıldır faaliyetlerini sürdüren Türkiye’nin en büyük çevreci hareketidir” tanımını yaptı.

Tema Vakfının Uşak’ta 1997 yılında başlayan çalışmaları bugün; 2500’e yaklaşan ve hızla artan gönüllü sayısıyla, minik temalarımızla, yavru temalacılarla, Lise genç temalarıyla ve Üniversite Genç Tema ile gelişerek devam ettiğini vurgulayan Metin emeği geçenlere sonsuz teşekkür etti.

“1 MİLYARI AŞKI İNSAN AÇLIK TEHDİDİ ALTINDA”

Tema Uşak İl Temsilcisi Barış metin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“TEMA Vakfı her yıl düzenlediği Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleriyle erozyonla mücadelenin, ağaçlandırmanın ve doğal varlıkları korumanın önemini vurguluyor. Dünyada kuraklık 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110 ülkede yaşayan 1,4 milyar insanın hayatını tehdit ediyor.

TEMA Vakfı Erozyonla Mücadele Haftası’nın 2014 yılı temasını “Su ve Kuraklık” olarak belirledi ve tüm Türkiye'de temsilci ve gönüllü sorumlularının katılımıyla hafta boyunca düzenlenen Toprağa Saygı Yürüyüşleri'nde kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeyi hedefledi.  Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında tüm Türkiye'de TEMA Vakfı temsilcileri ve gönüllü sorumluları tarafından gerçekleştirilen Toprağa Saygı Yürüyüşleri ile doğal varlıkların korunması için harekete geçme çağrısında bulunuyoruz. TEMA Vakfı, su varlıklarının korunması, kuraklık ve erozyonla mücadele edilmesinin devlet politikalarında mutlaka yer alması gerektiğini vurguluyor.Erozyon, arazi yüzeyinin koruyucu bitki örtüsünden yoksun bulunduğu bölgelerde sıklıkla görülüyor. Erozyona en hassas araziler, bitki örtüsünden en yoksun alanlar olan tarım arazileridir. Dünyada tarım arazilerinin yıllık ortalama 24 milyar tonu, erozyon sebebi ile yok oluyor.

Tarım alanlarımızın yüzde 59'unda, meralarımızın yüzde 64'ünde ve orman varlığımızın yüzde 54'ünde erozyon yaşanıyor. En yaygın ve etkili erozyon türü olan su erozyonuna Türkiye topraklarının yüzde 90'ı maruz kalıyor.

Toprak ekosisteminin en hayati kısmı, toprağın üst kısmıdır. Çünkü bitki beslenmesinde büyük önemi olan organik maddenin biriktiği, ayrıştığı ve su ile birlikte bitkinin köklerine ulaştığı yer burasıdır.

VATAN TOPRAĞI KUTSALDIR KADERİNE TERK EDİLEMEZ”

Böyle giderse Uşak'ta ve diğer illerde su sıkıntısı yoğun bir şekilde yaşanacak! Böyle giderse Uşak'ta ve diğer illerde su sıkıntısı yoğun bir şekilde yaşanacak!

Türkiye her yıl ortalama 1mm, 10 yılda 1 cm toprak kaybediyor. 1 cm kalınlığında bir toprak tabakasının oluşması için en az 300 ile 1000 yıl arasında bir süre gerekiyor.

Dünyada kuraklık 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110 ülkede yaşayan 1,4 milyar insanın hayatını tehdit ediyor. Türkiye, tatlı su varlıklarının yüzde 70'ini tarımsal üretimde kullanıyor. Bu suyun yüzde 80'ini vahşi sulama sistemleri ile tüketiyor. Yüksek oranda su kullanımı nedeniyle topraklarımız tuzlanıyor ve su varlıklarımız hızla azalıyor.

Su varlıklarının sürdürülebilir olmayan kullanımı ve iklim değişikliği gibi insan faaliyetinden kaynaklı etkiler, hem kuraklığın sıklığını ve şiddetini artırıyor hem de yağış rejimlerini değiştirerek ani yağışların artmasına neden oluyor. Kuraklık, toprağın yani toprak içindeki yaşamsal döngünün bozulmasına neden oluyor. Bozulan toprak, erozyona karşı daha hassas hale geliyor. Ani yağışlar ise, toprağın su erozyonu ile akıp gitmesine neden oluyor. Bitki örtüsünün zayıf olduğu alanlarda ise daha fazla su erozyonu yaşanıyor.  

Bu gün burada manevi huzurunda toplandığımız, aziz Vatan toprağının kurtarıcısı ve ebedi önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN de belirttiği gibi; VATAN TOPRAĞI KUTSALDIR KADERİNE TERK EDİLEMEZ….

Bir kez daha vurgulamak gerekiyor ki;

Su Yoksa Hayat da Yoktur,

 

Su Tüm Canlıların Hakkıdır

 

Su Kaynak değil, Doğal Varlıktır

 

Suyuna Sahip Çık

 

Türkiye Çöl Olmasın!

Editör: TE Bilişim