Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor Uşak OSB’nin 3’üncü genişleme sahasındaki yapılaşma sürüyor
Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, son dönemlerde artan depremler nedeniyle vatandaşa bazı uyarılarda bulundu. Depremin hayatın bir gerçeği olduğunu belirten Samancı, depremle mücadelenin sağlam binalarla mümkün olacağını ifade etti. “Deprem bir gerçek ve bununla yaşamak zorundayız. Depremden korkmanın bir anlamı yok ve deprem değil, yapılar öldürür” diyen Samacı, şöyle konuştu: “Uşak’ta toplanma yerleri 1999 depreminden sonra belirlendi ve halkımızın bu toplanma yerlerini öğrenmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra eski yapıların yenilenmesi lazım ve kaçak yapıların bir kısmı 2 katlı yapılardan oluşsa da, zaman zaman 4 veya 5 katlı kaçak yapılara rastlıyoruz. 1999 depreminden önce ve yönetmeliğin dışında yapılan yapılar riskli unsurlar barındırabiliyor”. 

İMAR BARIŞI İLE ÇÜRÜK BİNALARIN SATIŞINA İMKAN TANINDI
İmar Barışı’yla ilgili bazı eleştirilerde bulunan Çağlar Samancı, “İmar Barış bizim çok kabul etmediğimiz bir çalışmaydı ve bununla birlikte kaçak yapılar kayda alınmış oldu. İmar barışı kaçak olmayan yapıları kayıt altına almış oldu ve kaçak yapıların çoğu da ruhsatlı oldu. Daha önce kaçak yapılar en azından alınıp satılamıyordu ve şimdi bununla ilgili bir engel kalmadı. Vatandaşlar bu yapıları yenilemek yerine satmayı tercih ediyorlar. İlerleyen günlerde bununla ilgili bir çözüm geliştirirler diye umuyorum” dedi. 

1999 YILINDAN ÖNCE YAPILAN YAPILAR, RİSK TAŞIYOR
Samancı, “Vatandaş 1999 yılından önceki yapıda oturuyorsa mutlaka şüphelenmeli. Diğer taraftan yeni yapılarda da mimar veya mühendis eli yoksa ve işçi hataları varsa, bunlar da ayrıca risk unsuru oluştururlar. 4 veya 5 katlı yığma yapılarda oturanlar, duvarlarda çatlaklar görenler mutlaka bunun için bir uzmandan yardım almalarıdır. Binalardan alınan incelemelerle risk analizi mutlaka yapılmalı. Alınan binaların projelerine dikkat edilmeli ve tarihleri çok net bir şekilde incelenmeli. Vatandaşların kentsel yenilemeyi kendileri yapmalarına olanak tanıyacak uygulamaların hayata geçmesinde de yarar var” diye konuştu. 
 
Editör: TE Bilişim