Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan genel seçimler öncesinde, kurumundan kentin sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili görüş isteyen tüm siyasi partilere birer dosya sunuyor. Kentte çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesini ve kültürel mirasın korunmasını birinci sıraya aldıklarını belirten Samancı, bugüne kadar kurumunu ziyaret eden ve kurum adına katıldığı tüm toplantılarda, kentteki kronik sorunları bir liste halinde sunuyor.

Tüm milletvekili adaylarına 6 Şubat 2023 günü yaşanan Kahramanmaraş ve 10 ilde hissedilen deprem felaketiyle ilgili ön bilgilendirme yapan Çağlar Samancı, “14 Mayıs seçimlerinden önce, Mimarlar Odası Uşak İl Temsilciliği olarak taleplerimizi sıralıyoruz. Kısa bir süre önce üzücü ve yıkıcı bir deprem felaketi yaşadık. Bu felaketten bir ders alınması gerektiğini her defasında dile getiriyoruz. Bu nedenle sesimizin gür çıkması ve duyulması çok önemli ve elzemdir” dedi.

Çarpık kentleşmenin önlenmesi arihi dokunun korunması, depreme dayanıksız yapı stoğu envanterinin çıkarılması gerektiğini ifade eden Samancı, şöyle konuştu: “Çarpık kentleşme bir an önce çözülmelidir. Sağlıklı şehircilik nitelikli yapıların ve kent mekanlarının oluşabilmesi için Mimarlar Odası ve de ilgili svil toplum kurumları ve yerel yönetimlerle ilişkilerinin kuvvetlendirilmesi yönünde yasal zemin hazırlanması çalışması yürütülmelidir. Belediyelerde ve ruhsat düzenleyen kurumlarda serbest meslek mimarları tarafından üretilen mimari projelerin doğru ve imara uygun denetlenmesi gerekmektedir. Ayrıca haksız kazanç ve rekabetin önüne geçilmesi açısından kamu mimarları taraından denetlenmesi, haksız kazanç ve rakebetin önüne geçilmesi açısından kurum mimarları tarafından denetlenmesi ve kurumlarda mutlaka mimar istihramının sağlanması gerekmektedir” dedi.

Uşak Belediyesi’nden çıkarılan personeller: Evrakları okumadan imzalamamız isteniyor! Uşak Belediyesi’nden çıkarılan personeller: Evrakları okumadan imzalamamız isteniyor!

Kahramanmaraş merkezli depremden Uşak’ın da gerekli dersleri çıkarması ve bilimi esas alması gerektiğini ifade eden Samancı, şöyle dedi: “Uşak başta olmak üzere acil afet durumlarında kentlerde toplanma alanlarının belirlenmesi ve hazır hale getirilmesi alanların yeterli olmaması halinde daha önceden afete dayanıklı olduğu tespi edilen okullar ya da kamu yapılarının toplanma alanı olarak belirlenmesi şarttır. Afet halinde elektrik, su ve mobil iletişim barınma gibi acil beklentileri karşılayacak şekilde donatılması gerektiğini ifade ettik. Yerel yönetimlerin siyasi görüşlerine bakılmaksınız halkın menfaati göz önünde bulundurularak kentimiz ve kentlerin daha sağlıklı yapılması, sağlıklı ve doğru ilkelerinin uygulanarak dah nitelikli mimari dokuya sahip kentlerin yaratılması öncülük edilmesi ve siyas igörüşten arındırılması adına çalışmaların yapılması elzemdir”.

“Su ve su havzalarının korunması ve yoğun bedelsiz su tüketimine sahip madenler ve OSB’lerde su tüketiminin geri kazanımla yapılması gerekmektedir” diyen Samancı, kentte yaşanan kuraklığa karşı top yekün bir çalışmanın ortaya konması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilişim