Uşaklı dağcılar ve doğaseverler 2015-2016 Dağcılık sezonunu “Zafer Tepe yürüyüşü ile açmayı planlıyor. Uşaklı dağcılar ve doğaseverler adına sözcü Rafet Gezer, her yıl sezonu bu anlamlı yürüyüşle açtıklarını açıkladı. Uşaklı dağcılar ve doğaseverler 2015-2016 Dağcılık sezonunu geleneksel hale gelen “Zafer Tepe” yürüyüşü ile açmayı planlıyor. Uşaklı dağcılar ve doğaseverler adına açıklama yapan sözcü Rafet Gezer, yeni sezonda Uşak ve çevresinde bulunan doğal güzelliklere ulaşacaklarını ve bu güzellikleri kamuoyuna tanıtmayı hedeflediklerini kaydetti.

“HER YIL AÇILIŞI BURADAN YAPIYORUZ”

Gezer, Milli Mücadelenin Başlangıç noktalarından olan Kocatepe’ye O günkü askerin yürüdüğü yoldan geleneksel hale getirilmiş yolu, o günkü duygularla, o günkü ruhla bizlerde yürüyerek atalarımızı yad edip saygı ve sevgimizi göstermek ve o duyguları yaşamak için yürüdüklerini belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda da sezonu Zafer Tepe yürüyüşü ile açtıklarını belirten Gezer, “Uşaklı dağcılar ve doğaseverler olarak, 2012 yılından bu yana Uşak’a dağcılık ve doğa sporlarını sevdirmek için çabalıyoruz. Bu amacımıza da ulaştık diyebilirim. Bunun yanı sıra, Zafer Yürüyüşü, Uşak’ın halk kahramanı Çeçeli Murat için saygı yürüyüşü gibi etkinliklerle, gelecek nesillere tarihimiz aktarmayı ve cumhuriyetimizi kuran kahramanlara şükranlarımızı sunmak istedik” dedi.

Büyük taarruzun Zafer Yolu Güzergahında başladığını kaydeden Gezer yürüyüşle ilgili şu bilgileri verdi: “Yunan Ordularının Afyon Ovasında olduğu bilgisini alan, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki kurtuluş ordusu, ses çıkmasın diye askerlerin ayaklarına, top arabalarının tekerlerine ve atların nallarına bez bağlayarak, 14 kilometrelik Şuhut Çakırözü Köyü- Kocatepe arasında yürümüş ve Yunan ordularının tepesine bir kartal gibi inmiştir. İşte bu yürüyüş, 2005 yılından bu yana canlandırılmaktadır. Uşaklı dağcılar olarak son iki yıldır bu yürüyüşe katılmaktayız. Bu yıl 25- 26 Ağustos tarihleri hafta içerisine geliyor. Ancak bir gece uyumadan kalsak hiçbir şey kaybetmeyiz. Zira ben ve arkadaşlarım daha önce iki kez katıldık. Hiç uyumadan ertesi günü işimize gittik, esnafa arkadaşlar dükkan açtı. Ama hep gururluyduk.”

Gezer, program akışı hakkında da şu bilgileri verdi ve Uşaklıları zafer Yürüyüşüne davet etti:

“25 Ağustos Salı akşamı 19.00 da Atatürk Anıtı önünde toplanma.  Afyon'da yemek, çay kahve molası ve serbest zaman. İsteyenlerle açık olursa Afyon Kahramanlık Müzesi Gezisi. Şuhut'a hareket. Burada Atatürk ve silah arkadaşlarının karargah olarak kullandıklar ev gezilecektir. Çakırözü Köyüne hareket. Burada yapılan kutlama törenlerine katılacağız. Yanınızda mutlaka Bayrak bulundurunuz.

 Geleneksel olarak askerin o gün yürümeye başladığı saat: 01.00 de yürümeye başlanacaktır. (Afyon Valiliği programında değişiklik olursa o programa uyacağız.)

 Yol mesafesi 14 km olup hafif çıkışlı, yorucu olmayan asfalt zeminli, ara ara hazırlanan dinlenme yerleri, WC, su ihtiyaçlarını gidereceğimiz noktalar olacaktır.

 Bu yürüyüşte bizlere 112 Acil-Jandarma-Orman Bölge Müdürlüğü personeli araçlarla eşlik edecektir. Kocatepe’ye vardığımızda 08.00 kadar araçların çıkışına izin verilmediği için dinlenme zamanımız kalacaktır. Burada o dönemin giysileri ile bizleri karşılayan TSK askerleri, o günün tayını olan mercimek çorbası ve üzüm hoşafı dağıtacaktır.  Kocatepe sürekli esen ve soğuk sayılabilecek bir yerdir. Yanınızda dinlenmek isterseniz uyku tulumu yada kalın giysiler getiriniz.   Kocatepe de A.K.Ü program sunduğundan programı izleyebilirsiniz.   Araçların gelmesi ile dönüş yoluna geçiyoruz. Yol üzerindeki şehitlikleri ziyaret ederek Uşak'a dönüyoruz.”

ZAFER YÜRÜYÜŞÜ TARİHÇESİ

Mustafa Kemal, çok sıkı takipte olduğu dönemde 25 Ağustos 1922 tarihinde Akşehir'de bir futbol maçı organize edilmesini ister. Maçın ilk yarısını izledikten sonra, maç arasında Şuhut'a geçer. Şuhut'ta konakladıktan sonra, gece 12.30'da at ile Çakırözü Köyü'ne geçer ve buradan Kocatepe'ye yola çıkar. Kocatepe'ye ulaştığında askerlerin hazır olduğunu görünce saat 05:30'da "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz ! İleri !" diyerek büyük taarruzu başlatır.

Anma etkinlikleri

23-26 Ağustos tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin düzenlediği ve ilki 2005 yılında yapılan etkinlikler çerçevesinde, Kocatepe Zafer Yürüyüşü olarak adlandırılan Şuhut ilçesinden Kocatepe'ye büyük zafer yürüyüşü yapılmaktadır.

Uşak'ta yağmur duaları devam ediyor! Uşak, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'da yağmur bekleniyor Uşak'ta yağmur duaları devam ediyor! Uşak, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'da yağmur bekleniyor

Meşaleler eşliğinde gece yapılan zafer yürüyüşüne üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yanı sıra aralarında yüksek rütbeli subaylarında bulunduğu askeri erkan da katılmaktadır. Yürüyüş Şuhut'tan, başlayıp Kocatepe'de sona ermekte ve Mustafa Kemal'in kullandığı yaklaşık 14 km olan güzergah yürüyerek geçilmektedir.

Önemli bir kısmı Afyon'da geçen ve zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’un ilk karargahı Kocatepe’de kurulmuştur. Şuhut ilçesinden Kocatepe’ye 1922 Ağustosu'nun 25'ini 26'sına bağlayan gece hareket eden komuta grubu Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa'nın izlediği yol, Afyonkarahisar Valiliğinin girişimleri ile “Zafer Yolu” olarak yeniden projelendirilmiştir. Çevre ve Orman Bakanlığından izin alınmak suretiyle Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kuruluna sunulan proje, 10 Haziran 2005 tarihinde onaylanmıştır. Kısa bir bölümü sit alanında kalan yolda kurul kararı doğrultusunda gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Zafer Yolu Projesi uyarınca açılan yolla Şuhut Atatürk Evi ile Kocatepe arasında ulaşım sağlanmış, böylece Afyonkarahisar’dan Kocatepe’ye giden ziyaretçiler bu yolu kullanarak Şuhut ilçesi üzerinden tekrar Afyonkarahisar’a dönüş yapabilme olanağına kavuşmuştur. Kocatepe’ye çıkan ziyaretçiler kısa bir seyahat sonunda Şuhut’a gelebilmekte ve “Kurtuluş Savaşı Panoraması”nın yer aldığı Atatürk Kültür ve Sanat Evini görebilmektedir.”

Editör: TE Bilişim