Soğuk ve dondurucu kış günlerinin yaşandığı şu dönemde, ısınma giderleri sadece konutların değil, camilerdeki imam ve cemaatin de korkulu rüyası haline geldi. Isınma sorununu kentteki camilerin büyük bölümü, elektrik enerjisi ile halıların altına yerleştirdikleri ısıtıcılarla sağlıyorlar. Fakat Diyanete bağlı Müftülüklerin sadece aydınlatma giderlerini ödedikleri ve ısınmayla ilgili kısmı caminin görevlileri ve cemaatin üstlendiği ifade ediliyor. Bu konuda geçtiğimiz günlerde, Uşak’taki bir camide imam ve cami cemaatinden bir vatandaş arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Buna göre soruşturmalık olmaması için ismini açıklamadığımız camiinin imamı, yaklaşık 900 TL gibi bir elektrik faturasının camiye geldiğini ve bunun 225 TL’lik kısmının aydınlatma gideri olduğu için ödenekle karışlandığını belirtti. Kalan kısmı cemaatten talep eden imama, camide bulunan bir kişi, dışarıdaki camiye ait tuvaletten alınan ücretleri gerekçe göstererek tepki gösterdi. Camideki vatandaşın, “Hocam sürekli para istiyorsunuz. Yardım adı altında bir dünya para veriyoruz. Yetmiyor aynı zamanda dışarıdaki tuvalet de camiye ait ve her gelenden 2’şer lira para alıyorlar. Hala mı bizden elektrik parası istiyorsunuz?” tepkisi üzerine imam da lafı eveler geveler, elinde bir şey olmadığını ifade eder. Konu uzamadan kapanır ama vatandaş evinin elektrik ve doğalgaz faturasını güç bela ödediğini ve hiç değilse camilerin giderinin müftülük tarafından karşılanması gerektiğini belirtir.  

Güveçte 4 saat pişen kızarmış tavuk.... Güveçte 4 saat pişen kızarmış tavuk....

Not: Habere konu olan imamın adını ve camiiyi her hangi bir soruşturma konusu olmaması için açıklamıyoruz. Buradaki amacımız ne imamı yermek, ne de cemaati dövmek. Camilerin ısınma giderleri ciddi bir sorun ve imamlar da çareyi cemaatte arıyor. Fakat yaşanan ekonomik sorunlar, ister istemez bazı bireyleri zorlayabiliyor. Bu nedenle maddi durumu iyi olanların bu dönemde ihtiyaç olan noktalara destek olmaları makbule geçecektir. Ya da müftülüğün bu konuda bir ödenek oluşturması da anlamlı olacaktır.

Editör: TE Bilişim