Uşak'ta Ramazan Bayramı önü baklavanın kilosu ne kadara satılıyor? Uşak'ta Ramazan Bayramı önü baklavanın kilosu ne kadara satılıyor?

TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına tepki gösteren Birleşik Kamu İş Uşak İl Temsilciliği üyeleri, açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığını ve 3 haneli rakamlar seviyesine çıkıldığını ifade etti. Tiritoğlu Parkı’nda bir basın açıklaması yapan Birleşik Kamu İş Uşak İl Temsilcisi Bülent Gün, Türkiye’de iktidar değişimi olmadığı müddetçe kötü gidişatın süreceğini ifade etti. Bülent Gün, “TÜİK’in açıkladığı mayıs ayı oranlarına göre aylık bazda yüzde 2,98 beş aylık bazda yüzde 35,64 ve son bir yıla göre yüzde 73,5 oranında artış yaşandı. Ancak, açıklanan enflasyon oranları son 20 yılın en yüksek seviyelerinde seyretse de açıklanan veriler gerçeği asla yansıtmamaktadır. Birleşik Kamu-İş konfederasyonu araştırma birimi olan Kamu-Ar’ın yaptığı araştırmaya göre; mayıs ayı enflasyon oranı aylık bazda yüzde 9,2 rakamını, beş aylık bazda yüzde 65,6 yıllık bazda ise yüzde 159,6 oranı ile üç haneli sayılara ulaşmıştır” dedi.

YURTTAŞLARIMIZ ÇARŞIDA VE PAZARDA GERÇEĞİ GÖRÜYOR

TÜİK’in rakamlarının çarşı ve pazarla örtüşmediğini belirten Gün, şöyle konuştu: “Kamu-Ar verilerine göre, yıllık bazda sebzede yüzde 422,4 meyvede yüzde 243,1 ekmek, pirinç ve un ürünlerinde ise yüzde 139,4 gibi oranlarda enflasyon yaşanmaktadır. Kamu-Ar verilerimiz TÜİK’in verilerine kıyasla, vurdumduymaz AKP iktidarına inandırıcı gelmese de yurttaşlar çarşı pazarda bu gerçeği yaşayarak öğrenmektedir. Doğalgaz son 1 yılda sanayide yüzde 601 konutta yüzde 146 zamlanmış, 320 metreküp doğalgaz bulduk müjdesinden sonra, doğalgaza 13, elektriğe ise 12 kere zam gelmiştir. Kamu çalışanları ve emeklilere ise enflasyon farkı haricinde yüzde 7,5 oranında zam yapılmış, fakat bugün yaşanan enflasyona göre maaşların alım gücü, geçen yılın asgari ücretinin bile gerisine düşmüştür.”

10 YIL ÖNCE 1000 DOLARA TEKABÜL EDEN MEMUR MAAŞI, BUGÜN 400 DOLAR EDİYOR

Memur maaşlarının da dolar kuruyla birlikte eridiğini ifade eden Gün, “Bundan sadece 10 yıl önce en düşük kamu emekçisi maaşı 1000 dolar civarında seyrederken bugün 400 dolar civarına karşılık gelmektedir. Yıllarını eğitime ve ülkemiz çıkarlarına adamış olan kamu emekçilerinin maaşı diğer para birimleri karşısında, yıldan yıla erimiş ve alım gücünü kaybetmiştir. Sürekli geçmişten medet uman AKP iktidarının, bu hesapla en düşük kamu emekçisi maaşını bugünkü döviz kuruyla en az 17 bin liraya çıkarması gerekmektedir” dedi.
“İşsizlik oranları nisan ayında yüzde 11,4 genç işsizlik oranı ise yüzde 22,7 olarak açıklandı” diyen Gün, şöyle konuştu: “TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu. Ancak bu rakamların ve hesaplama yönteminin de ne kadar gerçeği yansıttığı ayrı bir tartışma konusudur. urttaşların yaşam deneyimleri, TÜİK’in açıkladığı işsizlik ve enflasyon verilerinin tam tersini göstermektedir. TÜİK’in açıkladığı her istatistik gibi işsizlik oranları da hayal ürününden başka bir şey değildir. AKP iktidarının verileriyle oynama kabiliyeti, işsizliği ve halkın gerçek enflasyonunu asla gizleyemeyecektir.”

Editör: TE Bilişim